Un copil de trei ani a fost internat la Spitalul Dr. Victor Gomoiu din Bucureşti cu triplă infecţie: COVID, gripă şi virusul respirator.
„Cazurile s-au dublat, cel puţin, faţă de săptămânile anterioare şi într-adevăr am avut surpriza de a evidenţia cazuri cu Flurona la copilaşi sub cinci ani şi cazuri cu triplă infecţie.
Unii dintre ei au necesitat redirecţionare către Spitalul de Boli Infecţioase pentru că noi nu am avut locuri atunci. Se face testare le cele trei virusuri şi uimitor a ieşit la toate trei pozitiv un copilaş de trei ani.
Simptomele au fost multiplicate de tripla infecţie. Toate simptomele clasice de gripă sunt multiplicate de COVID şi virusul sincţial respirator. Dureri musculare, stare foarte proasă, dureri articulare la unii copii, greaţă, vărsături”, a explicat dr. Claudina Cobzariu, medic infecţionist la Spitalul Dr. Victor Gomoiu.
Copilul din Bucureşti este al doilea caz de triplă infecţie.
Caz de triplă infecție virală la Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași
Amintim că în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași este internat un pacient cu triplă infecție virală, triplul test PCR indicând rezultatul pozitiv pentru SARS-CoV-2, virusul gripal de tip A și virusul respirator sincițial. În prezent, pacientul este conștient și cooperant, afebril și stabil hemodinamic, însă prognosticul medicilor rămâne rezervat.
„Pacient în vârsta de 58 ani, cunoscut cu multiple comorbidități, HTAE, cardiopatie hipertensivă, diabet zaharat de tip 2, obezitate morbidă, a fost internat în clinica de hematologie a Spitalului «Sf. Spiridon», pe data de 4.01.2023, cu diagnosticul de pancitopenie severă (scădere globală a elementelor figurate sangvine) – scăderea importantă a imunității pacientului. Pe data de 6.01.2023 s-a efectuat un examen citologicic și puncție medulară.
Ulterior a fost externat, iar pe data de 8.01 a revenit în UPU «Sf. Spiridon» pentru deteriorarea stării generale de aproximativ 7 zile, cu stare lipotimică, febră 39.9, disfuncție respiratorie (dispnee, polipnee, balans toraco-abdominal), motiv pentru care a fost testat pentru gripă, test rapid pozitiv, dar și pentru SARS-CoV-2, pozitiv. S-a efectuat CT toracic care a decelat arii extinse în geam mat pulmonar bilat ce ocupă 70-80 la sută din parenchimul pulmonar (imagine specifică de gripă și de infecție cu SARS-CoV-2).
A fost evaluat cardiologic de către medicul cu specialitatea diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, confirmându-se comorbiditățile existente. Din cauza disfuncției respiratorii s-a inițiat ventilația non-invazivă și a fost transferat către Spitalul Clinic Boli Infecțioase «Sf. Parascheva» Iași, admis direct pe Terapie Intensivă. Pe data de 10.01 s-a recoltat proba pentru PCR – triplu test, cu rezultat pozitiv pentru SARS-CoV-2, virus gripal de tip A și virus respirator sincițial.
Analizele de laborator pun în continuare în evidență pancitopenia severă, sindromul de hepatocitoliză și colestaza ușoară. Din punct de vedere clinic, pacientul este conștient, cooperant, afebril, ventilat non-invaziv, stabil hemodinamic. Prognosticul rămâne rezervat”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași.