Prima pagină » Local » Ajutor nesperat pentru studenții de la Drept! Dreptarium Legal Dojo, o aplicație de viitor inventată de un avocat ieșean

Ajutor nesperat pentru studenții de la Drept! Dreptarium Legal Dojo, o aplicație de viitor inventată de un avocat ieșean

22 apr. 2022, 02:00,
Ana Crețu în Local

Dreptarium este o aplicație online prin care studenții de la Facultatea de Drept pot să învețe și să înțeleagă acest domeniu de la un nivel fundamental. Contextul în care s-a conturat ideea de a crea platforma Dreptarium a fost caracterizat de multe împrejurări imprevizibile: învățământul juridic universitar a trecut, forțat și abrupt, exclusiv în online, pe fondul pandemiei de COVID-19. Ideea îi aparține lui Cezar Pintilie, avocat penalist din Iași.

Din cauza multitudinii de schimbări intervenite brusc în actul educațional s-a putut observa o scădere a interesului tuturor persoanelor implicate în acesta, fie din cauza lipsurilor obiective, fie din cauza rezistenței subiective la necunoscut. În aceste condiții a apărut ideea unui concept care să atenueze toate aceste repercusiuni negative și care să vină în sprijinul studenților și absolvenților facultăților de Drept, în sensul complinirii lacunelor născute de contextul extrem de nefavorabil.

Ce trebuie să știe studentul ieșean despre platforma Dreptarium

aplicatia digitala pentru studentii de la facultatea de drept

Platforma a fost lansată și prezentată pe data de 13.04.2022, iar accesul la aceasta nu este restricționat niciunei persoane până la data de 01.05.2022

Studenții de la Facultatea de Drept au oportunitatea să-și aprofundeze cunoștințele cu ajutorul platformei Dreptarium.

”Dreptarium s-a născut ca să ajute pe cei care întâmpină dificultăți în a învăța Dreptul, iar aceste dificultăți pot fi de orice fel. «Autorul moral» al ideii ce stă la baza aplicației este Cezar Pintilie, un avocat penalist din Baroul Iași, implicat în mai multe proiecte destinate eficientizării educației juridice, printre care și Asociația ”Legallica” din Iași, un ONG al cărui președinte este din 2021. În echipă mai sunt trei avocați(Bianca Eva, Andreea Luca și Roxana Dăscălașu) și o juristă debutantă, Camelia Ipate, echipa Dreptarium fiind formată din tineri practicieni având un obiectiv comun: revoluționarea educației juridice din România și implementarea abordării informale în studiul dreptului”, a declarat Camelia Ipate.

Platforma a fost lansată și prezentată pe data de 13.04.2022, iar accesul la aceasta nu este restricționat niciunei persoane până la data de 01.05.2022, moment la care începe posibilitatea de abonare contra cost. Până la acel moment, 130 de persoane și-au creat cont, astfel, toți utilizatorii sunt liberi să se înregistreze și să parcurgă materialele existente deja pe platformă în mod gratuit. Cei care doresc să cunoască mai multe opțiuni pe care le pune la dispoziție această platformă, își pot crea un cont  https://app.dreptarium.ro.

Materialele existente deja(cursuri video la trei materii, precum și cursuri scrise în format pdf corespunzătoare fiecărui curs video) sunt extrem de utile și pentru studenții care se pregătesc pentru sesiune, dar și pentru absolvenții care se pregătesc de examenele de admitere în profesiile juridice.

studenti absolventi cu toca

Aplicația vine în sprijinul studenților și absolvenților facultăților de Drept

Cum a apărut ideea unui concept care să vină în sprijinul studenților și absolvenților facultăților de Drept

o sala plina de studenti

Materialele sunt extrem de utile și pentru studenții care se pregătesc pentru sesiune, dar și pentru absolvenții care se pregătesc de examenele de admitere în profesiile juridice

Pandemia a intervenit brusc în actul educațional, nimeni nu era pregătit pentru asta, nici măcar universitățile, dar nici studenții, din punctul de vedere al moralului, al pregătirii tehnice pentru asemenea alternativă. Astfel, s-a produs o digitalizare forțată a activităților academice de la facultăți.

”Față de aceste schimbări puteam avea două abordări: ori să ne resemnăm și să găsim probleme, ori să identificăm soluții pentru a ne face viața mai ușoară nouă înșine, juriștilor și viitorilor juriști. În aceste condiții a apărut ideea unui concept care să atenueze toate aceste repercusiuni negative și care să vină în sprijinul studenților și absolvenților facultăților de Drept, în sensul complinirii lacunelor născute de contextul extrem de nefavorabil”, a declarat Camelia.

Factorul financiar reprezintă o provocare, având în vedere că proiectul nu beneficiază de nicio finanțare de la terți și este de o complexitate deosebită, din punct de vedere tehnic, ceea ce presupune multă muncă și cooptarea mai multor specialiști(programatori, designeri, marketeri, contabili, editori video etc.).

Dar în ipoteza în care ar fi să se cuantifice cea mai greu de conciliat provocare cu scopul final al aplicației, jonglarea profesiei de avocat și a muncii de documentare și de creare de la zero a cursurilor de pe platformă probabil prezintă o dificultate crescută, în special din prisma faptului că cea de-a doua activitate e extrem de cronofagă și implică sacrificii importante de timp din partea tuturor, uneori inclusiv în weekend, de sărbători etc.

Studenții se pot pregăti pentru sesiune și alte examene prin intermediul platformei

aplicatia digitala dreptarium

Până la acest moment 130 de persoane și-au creat cont, astfel toți utilizatorii sunt liberi să se înregistreze și să parcurgă materialele existente deja pe platformă, în mod gratuit

Studenții pot găsi materiale utile prin intermediul platformei, aceasta urmează să se actualizeze în timp.

”La acest moment, platforma e într-un stadiu incipient și nu găzduiește un conținut extrem de complex, fiecare dintre noi fiind limitați de timpul care ne rămâne după exercitarea profesiei, însă materialele existente în aplicație sunt extrem de utile și pentru studenții care se pregătesc pentru sesiune, dar și pentru absolvenții care se pregătesc de examenele de admitere în profesiile juridice.

Echipa Dreptarium a testat deja eficiența abordării #DreptuluiAltfel în cadrul unui eveniment ce a avut loc pe 13.04.2022 la Palas Mall, denumit simbolic «Dreptarium Legal Society #1», în care toți cei 4 speakeri și-au ales o temă de interes din materia în care se specializează și au prezentat-o în fața publicului”, a menționat Camelia Ipate.

Conceptul Dreptarium este gândit să fie extrem de util tuturor persoanelor care învață Dreptul, fie că vorbim de studenți în sesiune, absolvenți care se pregătesc de admitere sau chiar și practicieni care simt nevoia să-și împrospăteze anumite noțiuni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 ianuarie 2025
25 ianuarie 2025