Mai multe țări și entități europene și internaționale au convenit astăzi, 5 aprilie, să ofere Republicii Moldova ajutoare în valoare totală de 695 de milioane de euro. Republica Moldova este cea mai săracă din Europa și a primit până în prezent peste 100.000 de refugiați ucraineni.
În acest sens, a avut loc o conferință a donatorilor, la Berlin, în urma căreia șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, a declarat că țara sa va ajuta Republica Moldova să scape de dependența de importurile din Rusia în domeniul energetic.
Baerbock despre necesitatea de a ajuta Republica Moldova
De asemenea, Baerbock a explicat că Moldova are nevoie de ajutor rapid și nebirocratic și a promis sprijin suplimentar în drumul Moldovei spre integrare europeană.
„Am convenit să sprijinim Moldova cu împrumuturi, sprijin pentru buget şi alte tipuri de asistenţă financiară”, a spus Baerbock la conferinţa de presă comună cu omologii săi din România şi Franţa.
Omologul ei francez, Jean-Yves Le Drian, a subliniat, de asemenea, importanța ajutorului umanitar și financiar: „A susține Republica Moldova înseamnă a susține Europa”.
Bogdan Aurescu, despre consecințele războiului din Ucraina pentru Republica Moldova
Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a adăugat că războiul din Ucraina are consecințe grave pentru Moldova. De aceea, ajutorul pe termen lung este singura modalitate de a oferi țării și oamenilor săi o perspectivă europeană clară.
În acest context, el a subliniat că România dorește să ofere statului vecin din est ajutor financiar pentru dezvoltarea diferitelor proiecte. În plus, cooperarea în sectorul energetic urmează să fie extinsă.
Totodată, Aurescu și-a exprimat speranța ca Rusia să răspundă în fața Curții Penale Internaționale pentru crimele de război comise în Ucraina.
Premierul Republicii Moldova a cerut sprijin pentru diversificarea surselor de energie
Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa, le-a cerut donatorilor sprijinul pentru diversificarea surselor de energie, ţara fiind în prezent dependentă de livrările de gaze naturale ale companiei ruse Gazprom. Pentru independenţa energetică, ar fi nevoie de interconectarea cu Uniunea Europeană, prin România.
Ea a arătat că de la începutul invaziei ruse în Ucraina în Republica Moldova au ajuns 400.000 de refugiaţi ucraineni, dintre care 100.000 nu au trecut mai departe. „Aproape jumătate din ei sunt copii, acestea sunt categorii de populaţie vulnerabile”, a precizat ea.
Gavriliţa a mai cerut Uniunii Europene să elimine obstacolele din calea exporturilor alimentare moldoveneşti, observând că înainte de război Ucraina, Rusia şi Belarus aveau o pondere de 15% în comerţul exterior al Republicii Moldova.
„Moldova este cea mai vulnerabilă dintre vecinii Ucrainei. Astăzi, Moldova are nevoie de prieteni buni şi de parteneri de încredere”, a conchis şefa guvernului de la Chişinău.