Se acordă un nou ajutor financiar pentru o categorie de români! Persoanele înregistrate ca șomeri la agențiile pentru ocuparea forței de muncă pot beneficia de o sumă de bani, dacă se angajează într-o altă localitate situată la o distanță mai mare de 50 km față de domiciliul sau reședința actuală. Iată ce este prima de instalare și ce criterii trebuie îndeplinite.
Ajutor financiar pentru o categorie de români!
Statul vine cu un sprijin financiar considerabil pentru cei care își schimbă domiciliul pentru un loc de muncă într-o altă localitate. Ajutorul de la stat se numește primă de instalare, este neimpozabil și are rolul de a sprijini angajații în acoperirea cheltuielilor de relocare, inclusiv pentru locuință sau reîntregirea familiei. Măsura are ca scop încurajarea mobilității forței de muncă și reducerea șomajului prin facilitarea accesului la oportunități de angajare în alte regiuni ale țării.
Banii se dau în două tranșe, 50% la data instalării și 50% după un an de la angajare, cu condiția păstrării locului de muncă. Persoanele înregistrate ca șomeri care își schimbă domiciliul pentru un loc de muncă aflat la o distanță mai mare de 50 km pot beneficia de prima de instalare, și anume:
- 500 lei – pentru persoanele care se mută singure într-o altă localitate;
- 500 lei – pentru persoanele care sunt însoțite de membrii familiei, adică de soț/soție sau copii aflați în întreținere,
- ambii soți care îți mută domiciliul și au un loc nou de muncă beneficiază de primă, dar unul va primi suma de 12.500 lei, iar celălalt o sumă suplimentară de 3.500 lei.
Indemnizație de șomaj pentru tineri
România are cea mai mare pondere a tinerilor de 15-24 de ani care nu vor să muncească din întreaga Uniune Europeană.
„Un factor îngrijorător pe piaţa muncii din România este reprezentat de numărul de tineri cu vârsta între 15 şi 24 ani care nu sunt ocupaţi şi nici nu urmează o formă de educaţie sau formare, concept cunoscut sub abrevierea din limba engleză NEET (Not in Employment neither in Education or Training). Acest segment de populaţie reprezintă o categorie particulară de persoane inactive economic. Rata NEET semnalează dificultăţi în tranziţia de la sistemul de educaţie la piaţa muncii. Rata tinerilor care nu erau încadraţi profesional şi nu urmau niciun program educaţional sau de formare a fost de 17,5%, cei mai afectaţi fiind tinerii din mediul rural (23,1%) şi persoanele de sex feminin (20,9%).”, arată o cercetare recentă.