Ieșenii primesc un ajutor financiar de urgență până la finalul lunii aprilie 2025. Din Iași s-au depus 302 cereri pentru 25.665 de capete ovine și 831 capete caprine, în perioada 3-21 martie 2025. Suma minimă este de 12.400 de lei pentru fiecare beneficiar
APIA Iași anunță acordarea unui sprijin financiar de urgență crescătorilor de ovine și caprine din Iași afectați de secetă. În perioada 3-21 martie 2025, au fost depuse peste 302 cereri pentru 25.665 de capete ovine și 831 capete caprine. Ajutorul financiar este destinat exclusiv crescătorilor de ovine și caprine afectați de seceta pedologică dintre septembrie 2023 și august 2024, potrivit APIA. Sprijinul financiar este în valoare de 248 lei/cap de tineret femel ovin/caprin, pentru un efectiv cuprins între 50 și 300 de capete per beneficiar. Astfel, fermierii din Iași primesc între 12.400 și 74.400 de lei.
Fermierii ieșeni primesc un ajutor financiar de urgență
Fermierii din Iași din sectorul zootehnic primesc până la finalul lunii aprilie 2025 noi ajutoare financiare. Pentru a primi banii de la Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), fermierii trebuie să îndeplinească mai multe condiții. În primul rând, solicitantul trebuie să fie înregistrat în registrul unic de identificare (RUI) și să aibă cod unic APIA. Dacă un fermier deține peste 300 de capete eligibile, sprijinul se acordă doar pentru maximum 300 de animale. Pentru a primi sprijinul, fiecare exploatație trebuie să fie înregistrată cu cod ANSVSA (Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor).
De asemenea, este obligatoriu ca fiecare exploatație a fermierilor ieșeni, cu efectiv eligibil, să aibă cel puțin 50 de capete. Acest efectiv trebuie să fie însoțit, obligatoriu, de un număr egal de femele adulte înregistrate în exploatație la 23 februarie 2025. O altă condiție obligatorie pentru obținerea sumelor acordate de APIA este ca fermierii să aibă depusă o cerere eligibilă în măsura PD-01, în cadrul Planului Strategic 2023-2027, pentru anul 2024. Pe de altă parte, ieșenii care au terenuri în comunele din zonă defavorizată de condiţii naturale specifice primesc 12 euro la hectar, de la APIA.
Fermierii din Iași mai au la dispoziție două luni să depună cererile la APIA
În această perioadă se depun cererile unice de plată la APIA Iași, pentru anul de cerere 2025. Până în prezent, s-au depus 3.406 cereri din Iași, iar termenul-limită expiră la 30 mai 2025. Fermierii pot semna cererile folosind și semnătura electronică. În această situație este necesar să anunțe (prin mesaj, telefonic sau prin e-mail) funcționarul desemnat să gestioneze cererea despre faptul că doresc să semneze electronic cererea de plată. Semnătura electronică aplicată pe cererea de plată trebuie descărcată din aplicația AGI Online la data depunerii cererii. Angajamentele și declarațiile, părți ale cererii de plată, se vor semna, de asemenea, electronic la aceeași dată. Fermierii trebuie să verifice, împreună cu primăria pe raza căreia utilizează terenul, situația înscrierii în Registrul Agricol a datelor despre terenul agricol și să permită acesteia să transmită la APIA adeverințele privind utilizarea terenului conform înscrierii în Registrul Agricol.
Documentele care fac dovada că terenul agricol se află la dispoziţia fermierului trebuie să fie încheiate înaintea depunerii cererii de plată şi să fie valabile la data depunerii acesteia. În cazul în care au nelămuriri cu privire la cererea pe care trebuie să o depună, fermierii din Iași pot cere informații suplimentare de la inspectorii APIA. Specialiștii au demarat o campanie de informare a fermierilor. De asemenea, ieșenii primesc un ajutor financiar de urgență până la finalul lunii aprilie 2025, de la APIA.