Ajutor de la stat pentru tinerii sub 30 de ani! Ministerul Muncii a anunțat astăzi, 11 februarie 2025, lansarea unui proiect destinat tinerilor care vor să învețe o meserie. Este vorba despre ,,START – Investește în calificare pentru viitor!”, un proiect care le pune la dispoziție românilor mai multe programe ucenicie plătite. Iată ce condiții trebuie îndeplinite.
Ajutor de la stat pentru tinerii sub 30 de ani!
Ministrul Muncii a anunțat lansarea unui program de ajutor destinat tinerilor sub 30 de ani care vor să se califice într-o meserie. Programul este finanțat cu 30 de milioane de euro din fonduri euopene și de la bugetul de stat și le deschide tinerilor sub 30 de ani drumul pentru un nou început în carieră.
,,Prin acest program prin care le deschidem tinerilor sub 30 de ani drumul pentru un început în carieră. Prin proiectul START, înveți o meserie, câștigi experiență și ai un loc de muncă în care ești plătit în acest timp în care înveți. Programul este finanțat cu 30 de milioane de euro din fonduri europene și de la bugetul de stat, iar angajatorii primesc câte 2.250 de lei pe lună pentru fiecare ucenic pe care l-au angajat.”, a declarat Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale.
În funcție de nivelul de calificare, programul pentru tineri poate dura între 6 și 36 de săptămâni. Persoanele sub 30 de ani pot beneficia de formare și programe de ucenicie pentru meserii precum sudor, sculer matrițer, instalator, electrician, tinichigiu.
,,Ești tânăr și vrei un #job stabil? Ai acum șansa să te califici și să fii plătit în timp ce înveți! Proiectul „START – Investește în calificare pentru viitor!” îți oferă programe de #ucenicie plătite, unde poți învăța direct la locul de #muncă, pe o durată de 6-36 de luni în funcție de nivelul de calificare.”, au transmis reprezentanții Ministerului Muncii, pe Facebook.
Tinerii din Generația Z își găsesc cu greu un loc de muncă
Un raport recent care a vizat piața muncii din România a arătat că întreprinderile sunt nemulțumite de noii angajați din generația Z și antreprenorii ar dori să evite angajarea proaspeților absolvenți în viitor. Angajatorii constată că tinerii din generația Z nu respectă regulile de pe piața muncii, au dificultăți de comunicare și nu sunt dispuși să lucreze în echipă, nu gestionează bine și politicos feedback-ul negativ și nu respectă programul de muncă.
Tinerii din Generația Z, abia ieșiți de pe băncile facultății, care vor să se angajeze, vor salarii mari, program flexibil de muncă și bonusuri pentru ore suplimentare sau pentru performanță. Deși nu au experiență în muncă, unii tineri din generația Z nu sunt dispuși să aibă răbdare, să avanseze treptat și preferă să își dea demisia. Potrivit Eurostat, cei mai mulți tineri între 15 și 29 de ani care nu au loc de muncă sunt în România.
În ultima vreme, angajatorii au apelat la tot felul de metode atractive pentru tinerii din Generația Z, însă nu mulți au rămas la locul de muncă. Domeniile care îi atrag cel mai mult pe tineri sunt retail, call center, servicii, IT / telecom, banking și turism.
Pentru a stimula tinerii din România să se angajeze, Ministerul Muncii a lansat un nou program pentru cei cu vârsta sub 30 de ani. Este vorba despre un program de ucenicie plătit de stat pentru ca tinerii să se califice într-o meserie.
…trebuiesc calificari pentru tineri in toate domeniile sa dezvoltam tara asta schioapa si stirba… si sa fie curatata de penali protatiti in fotolii ca tara asta este si a tinerilor nu sa fie alungati precum cainii