Prima pagină » Actualitate » Ajutor de încălzire de 500 de lei pentru iarnă! Nu toți românii primesc banii de la stat
Ajutor de încălzire de 500 de lei pentru iarnă! Nu toți românii primesc banii de la stat

Ajutor de încălzire de 500 de lei pentru iarnă! Nu toți românii primesc banii de la stat

04 oct. 2024, 07:30, 1 ,
Mirela Gabriela Todosi în Actualitate

Se dă ajutor de încălzire de 500 de lei pentru iarnă! Cereriile au început să fie depuse deja, însă doar o categorie de cetățeni va beneficia de stimulentul financiar. Pentru a primi ajutorul de încălzire de 500 de lei, trebuie îndeplinite anumite condiții. Nu toți românii primesc banii de la stat.

Ajutor de încălzire de 500 de lei pentru iarnă!

Cererile pentru ajutorul de încălzire în valoare de 500 de lei au început să fie depuse deja. Cei care pot primi banii de la stat sunt pensionarii care au o anumită pensie și îndeplinesc câteva condiții simple. În fiecare an este alocat un buget pentru acoperirea unor costuri la încălzire pentru sezonul rece. Ajutoarele la încălzire se dau în funcție de veniturile membrilor care locuiesc la un domiciliu. Ajutorul crește procentual în funcție de pensia sau venitul avut de pensionar.

Cuantumul ajutorului pentru încălzirea locuinţei, în funcţie de sistemul de încălzire utilizat prin raportare la venituri, este:

  • între 25 lei – 250 lei pentru consumatorii vulnerabili care utilizează pentru încălzirea locuinței gaze naturale;
  • între 50 lei – 500 lei pentru consumatorii vulnerabili care utilizează pentru încălzirea locuinței energie electrică;
  • între 32 lei – 320 lei pentru consumatorii vulnerabili care utilizează pentru încălzirea locuinței combustibili solizi şi/sau petrolieri;
  • procent cuprins între 10-100% din valoarea consumului lunar pentru consumatorii vulnerabili care utilizează pentru încălzirea locuinței energie termică în sistem centralizat.

Cuantum suplimentului pentru energie, în funcţie de sistemul de încălzire utilizat prin raportare la venituri, este:

  • 30 lei/lună pentru consumul de energie electrică;
  • 10 lei/lună pentru consumul de gaze naturale;
  • 10lei/lună pentru consumul de energie termică;
  • 20 lei/lună pentru consumul de combustibili solizi şi/sau petrolieri.

Facturi mai scumpe în această iarnă

Facturile românilor se vor dubla în această iarnă. România a cumpărat în ultima perioadă energie la preţuri foarte mari. Au fost zile în care ţara noastră a plătit chiar şi 1.000 de euro pentru un MegaWatt Oră, la orele de vârf. La iarnă, România va fi nevoită să cumpere și mai multă energie la prețuri mai mari, iar asta se va vedea pe facturile cetățenilor.

„Ne preocupă foarte mult ce se întâmplă pe piaţa energiei. (…) De la anul, noi trebuie să ne aliniem la ce fac celelalte state membre şi anume să avem măsuri cinstite către acei consumatori vulnerabili. Asta înseamnă familii cu venituri mici, români care depind de un aparat medical cu un consum mare de electricitate în casele lor, înseamnă familii cu mulţi copii. Pentru aceşti români, cu siguranţă facturile nu au voie să crească.”, a precizat Ministrul Energiei.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a mai anunțat că începând cu anul 2025 boilerele pe gaz pentru încălzire vor fi înlocuite cu pompe de căldură. Pompele de căldură sunt dispozitive care extrag căldura din exterior, chiar și în condiții de temperaturi scăzute, și o transferă în interiorul locuinței. Astfel, prin această metodă de încălzire se contribuie la reducerea consumului de gaze, dar și a emisiilor de carbon.

Trecerea de la actualul sistem de încălzire la pompele de căldură va beneficia de susținere financiară începând cu anul 2026, prin intermediul fondului pentru atenuarea impactului social al acțiunilor climatice, care are o valoare de 86,7 miliarde de euro şi este destinat pentru finanțarea instalării pompelor de căldură în gospodăriile vulnerabile și în microîntreprinderi din întreaga Uniune Europeană.

Cert este că pensionarii români cu venituri mici pot beneficia de un ajutor de încălzire de 500 de lei pentru această iarnă. Pentru a beneficia de ajutorul de încălzire, este necesară depunerea unei cereri și a unei declarații pe proprie răspundere, însoțite de documentele justificative. Se va adăuga și o copie a facturii de energie termică, gaze naturale sau energie electrică, în funcție de sursa de încălzire folosită.

Comentarii
  • Nu se dă nimic de la stat !, statul strânge de gît și jefuiește ultimii antreprenori privați rămași în viață , îi stoarce de bani ca să aibă ce da pomeni electorale și să își mulțumească masa de votanți ținuți intenționat în sărăcie și dependentă control față de stat !, rezultatele acestei politici distructive deja se văd ori o să le vedeți cît de curînd

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
04 ianuarie 2025
04 ianuarie 2025