Prima pagină » Lifestyle » Ajută cafeaua la ameliorarea durerilor de cap?
Ajută cafeaua la ameliorarea durerilor de cap?

Ajută cafeaua la ameliorarea durerilor de cap?

29 sept. 2020, 13:06,
în Lifestyle

Durerea de cap apare brusc și poate distruge planurile zilei. Unii oameni încearcă să facă față unui simptom neplăcut cu o ceașcă de cafea. Această metodă ajută cu adevărat?

Răspuns scurt: pentru unii, cafeaua ajută să facă față durerilor de cap, în timp ce pentru alții, dimpotrivă, o provoacă.

Deseori (dar nu întotdeauna) durerea apare din cauza vasodilatației. Cofeina ajută în acest caz, deoarece are un efect vasoconstrictor. O ceașcă de cafea (sau ceai, care conține și cofeină) poate ameliora afecțiunea. Oamenii de știință au arătat că cofeina îmbunătățește efectul analgezicelor, cum ar fi ibuprofenul. Cu toate acestea, consumul prea mult de cafea poate provoca dureri de cap.

Oamenii de știință americani au efectuat un mic studiu : au  cerut persoanelor cu migrene să înregistreze câte cafea, ceai și alte băuturi cu cofeină au băut zilnic. S-a constatat că consumul a trei sau mai multe căni a crescut probabilitatea de dureri de cap, dar una sau două căni nu. Pentru cei care nu consumau de obicei ceai și cafea, o doză mică de cofeină a provocat durere. Consumul de una sau două băuturi a agravat migrenele la cei care au băut de obicei mai puțin de o băutură pe zi.

Cum funcționează cafeaua in corp

Cafeina, fibrele solubile, potasiul și alte componente ale cafelei naturale au un efect benefic asupra organismului. Puteți consuma 400 mg de cofeină pe zi, fără a afecta sănătatea. Este vorba de patru cani de cafea neagră de 250 ml. Cofeina are un efect pozitiv asupra funcționării sistemului nervos central. Trei până la cinci căni de cafea pe zi reduc riscul de a dezvolta boala Alzheimer și demența. În bolile neurodegenerative, numărul receptorilor de dopamină scade, iar cofeina ajută la menținerea numărului acestora. Cofeina scade riscul apariției diabetului de tip 2. Acest lucru se poate datora efectelor cofeinei asupra microbiomului intestinal.

Trebuie avut în vedere faptul că reacția la cofeină este diferită pentru toată lumea, este reglementată de proteine ​​speciale ale citocromului. Unele persoane au variante genetice speciale ale citocromului, motiv pentru care cofeina are un efect mai îndelungat asupra organismului. Alții pot consuma 500-600 mg de cafea pe zi fără prea mult efect.

Cafea și durerile de cap

Uneori oamenii spun că au dureri de cap din cauza tensiunii arteriale scăzute. Dar, în general, scăderea tensiunii arteriale nu este cauza durerii. Această afecțiune este adesea însoțită de slăbiciune generală, amețeli. Cu tensiunea arterială scăzută, cafeaua vă poate face să vă simțiți mai bine, deoarece cofeina activează dopamina, receptorii de adrenalină. Datorită acestui fapt, apare un sentiment de veselie.

Efectul unei cești de cafea de dimineață este același. Dacă o persoană se simte copleșită după ce se trezește, cafeaua poate contribui la îmbunătățirea stării sale de bine. Acest lucru se datorează faptului că, accelerând bătăile inimii, cafeaua îmbunătățește fluxul venos din creier și normalizează tensiunea arterială.

Cofeina se găsește în unele medicamente analgezice. De exemplu, askofenul, citramona, cofetamina și altele ameliorează un atac ușor de migrenă. *

Cafeaua nu înlocuiește terapia pentru durerile de cap. Dacă atacurile se repetă, durerea devine mai intensă, vă simțiți greață, consultați medicul.

Ce să faci când te doare capul

  • eliminați toți iritanții – stingeți luminile, scoateți gadgeturile;
  • ia-o usor;
  • întindeți-vă într-o cameră liniștită și răcoroasă;
  • luați un medicament antiinflamator nesteroidian, cum ar fi ibuprofenul. *

Care este rezultatul

Cofeina funcționează diferit pentru toată lumea. Cafeaua poate ajuta la ameliorarea durerilor de cap, dar poate și agrava starea. În orice caz, nu trebuie să beți mai mult de patru căni pe zi. Dacă durerea de cap apare frecvent, intensitatea durerii crește, consultați un specialist.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 ianuarie 2025
11 ianuarie 2025