Prima pagină » Local » Ajunul Bobotezei, zi de post negru. Dată importantă pentru Biserica Ortodoxă Română
Ajunul Bobotezei, zi de post negru. Dată importantă pentru Biserica Ortodoxă Română

Ajunul Bobotezei, zi de post negru. Dată importantă pentru Biserica Ortodoxă Română

05 ian. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Zi importantă pentru creștinii-ortodocși din întreaga țară. Astăzi, 5 ianuarie 2021, este Ajunul Bobotezei, zi în care se ține post negru. Biserica Ortodoxă Română a făcut deja o serie de pregătiri pentru Liturghia de Bobotează de la Catedrala Mitropolitană din Iași

Creștinii-ortodocși sărbătoresc mâine, 6 ianuarie 2021, Boboteaza, sărbătoare cunoscută drept botezul Mântuitorului Iisus Hristos. Însă și ziua de ajun, de astăzi, 5 ianuarie 2021, este una deosebit de importantă pentru creștini. Asta pentru că în ajunul Bobotezei se ține post negru, nu se mănâncă și nu se bea nimic. Canoanele Bisericii învață ca în ajunul Bobotezei să nu se ia nimic, iar a doua zi se ia agheasma pe nemâncate. În Tipicul Sfântului Sava se spune că dacă ajunul cade duminică sau sâmbătă, nu se ține post negru. Postul din ziua de 5 ianuarie este păstrat din perioada secolelor IV-VI, când catehumenii se pregăteau prin post și rugăciune, timp de 40 de zile, să primească botezul în seara acestei zile. După ce primeau botezul, puteau să participe pentru prima dată la liturghia credincioșilor și să se împărtășească.

Ajunul Bobotezei, zi importantă în Biserica Ortodoxă Română

Ajunul Bobotezei are o însemnătate aparte pentru credincioși. Astăzi, 5 ianuarie 2021, creștinii postesc pentru a putea gusta din apa sfințită – Agheasma Mare. În unele regiuni, în special în Moldova, creștinii-ortodocși gustă pe nemâncate din Agheasma Mare timp de opt zile, de la Ajunul Bobotezei din 5 ianuarie, până la 14 ianuarie – Odovania praznicului. Se întâmplă ca cei opriți de la Sfânta Împărtășanie să primească de la duhovnic binecuvântarea de a lua Agheasma Mare. Însă, trebuie să fim cu luare aminte la faptul că Agheasma Mare nu poate înlocui Sfânta Împărtășanie. Alți preoți îi opresc pe credincioși să ia Agheasma Mare.

Tradiții de Ajunul Bobotezei. Ce trebuie să facă toți credincioșii

Cu Agheasma Mare se stropesc casele credincioșilor și locuitorii acestora în Ajunul Bobotezei. Tot cu ea se stropesc și lucrurile care trebuie binecuvântate sau sfințite, se folosește la binecuvântarea și sfințirea crucii și a troițelor, a clopotului, a vaselor și a veșmintelor liturgice, la sfințirea icoanelor, a bisericilor, a antimiselor și a Sfântului și Marelui Mir. Dacă Agheasma Mică se poate săvârși ori de câte ori credincioșii doresc acest lucru, Agheasma Mare se oficiază de două ori pe an, pe 5 ianuarie, în ajunul Botezului Domnului, și pe 6 ianuarie, în ziua praznicului Bobotezei. În casele credincioșilor, agheasma se păstrează la loc de cinste, în vase curate și dintr-însa se gustă pe nemâncate, în zilele de post și ajunare.

Boboteza, sărbătoare uriașă la început de an pentru creștinătate

După Ajunul Bobotezei, credincioșii sărbătoresc a doua zi, pe 6 ianuarie 2021, Boboteaza sau Botezul Mântuitorului. Preoții de la Catedrala Mitropolitană din Iași vor pregăti mai multe butoaie cu apă sfințită pentru credincioși. Cu toate acestea, slujba din acest an se va desfășura în condiții speciale din cauza restricțiilor impuse de autorități cu privire la pandemia COVID-19. Ziua de Bobotează continuă și cu o serie de tradiții și obiceiuri.

Pentru acest moment se aduce apa, care se punea în vase mari de lemn și, tot acum, se taie, la râu, o cruce mare de gheață. În jurul acestei cruci sau în jurul crucii care se află în mod normal în curtea bisericii, se desfășoară întreg ceremonialul religios, la care participă toată suflarea comunității. În această zi nu se spală rufe, fiindcă toate apele sunt sfințite, și nu se dă nimic cu împrumut. În anumite zone se spune că nu e bine să speli nici în următoarele opt zile. De asemenea, în această zi erau interzise certurile în casă și nu se dădea nimic ca împrumut, nici măcar jăratec din focul din vatră.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`