AJOFM Iași a primit fonduri europene pentru a-i ajuta pe tinerii din mediul rural să înființeze afaceri sau să se angajeze. Persoanele din medii vulnerabile vor participa la programe de formare profesională până la finalul anului viitor. Șomerii cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 de ani sunt beneficiarii proiectului implementat de AJOFM
Potrivit AJOFM Iași, obiectivul general al proiectului este creșterea șanselor de ocupare și îmbunătățirea situației pentru 1.051 tineri NEETs, șomeri cu vârsta între 16- 29 ani (din care 250 din mediul rural și 110 de etnie romă), cu rezidență în județele Iași și Maramureș. Specialiștii din Iași vor implementa strategii de servicii integrate și flexibile de ocupare pe piața forței de muncă. Astfel, un număr de 780 de tineri NEETs vor obține certificatul de calificare, minimum 455 de tineri vor fi angajați și alți 36 vor înființa afaceri.
De asemenea, vor fi acordate subvenții în valoare de 25.000 de euro, microgranturi, pentru afacerile nou înființate de tinerii din Iași. În ceea ce privește sprijinirea dezvoltării sustenabile a afacerilor prin acordarea de servicii de consiliere / consultanță / mentorat / monitorizare, specialiștii din cadrul AJOFM Iași vor începe cursurile de formare în această perioadă pentru ca tinerii să obțină cât mai repede calificarea necesară angajării.
Patronii din Iași mai pot depune cererile în programul „kurzarbeit”
De asemenea, banii vor putea fi utilizați și pentru închirierea sediilor, leasing fără achiziție (leasing operațional), aferente funcționării întreprinderilor (rate de leasing operațional plătite de întreprindere pentru: echipamente, vehicule, diverse bunuri mobile și imobile). Potrivit AJOFM Iași, în această perioadă se mai pot înscrie antreprenorii din Iași care vor să obțină ajutoare financiare în măsura „kurzarbeit”. În luna august 2021 au fost depuse 60 de cereri din partea angajatorilor din județ. Termenul de depunere a dosarelor expiră la finalul fiecărei luni. Patronii din Iași au obținut în perioada iulie – august 2021 ajutoare financiare în valoare de jumătate de milion de lei, pentru reducerea timpului de muncă.
AJOFM a plătit 28 de milioane de euro, șomaj tehnic, pentru pierderile provocate de pandemia COVID-19
Alte ajutoare financiare, pe care le-au obținut antreprenorii din Iași care au înregistrat pierderi financiare din cauza pandemiei COVID-19, de la AJOFM sunt cele acordate drept șomaj tehnic. Patronii din Iași au încasat 28 de milioane de euro, șomaj tehnic acordat în perioada 2020 – 2021, pentru că au trimis angajații acasă pentru o anumită perioadă și au suspendat activitatea din cauza cererii scăzute de pe piață. Numărul firmelor înscrise în acest program a crescut lunar, cele mai multe plăți fiind făcute la începutul anului 2021. Patronii din Iași au primit de la bugetul de stat 75 la sută din salariul acordat angajatului. Cei care însă vor să se angajeze în această perioadă au la dispoziție peste 800 de locuri de muncă vacante. Lista cu ofertele de muncă este publicată pe site-ul AJOFM Iași.