Una dintre măsurile care au avut succes în Iași, în ultimul an, este „Sprijin pentru program flexibil de muncă (kurzarbeit)”, care înseamnă reducerea timpului de muncă a salariaților. Angajatorii din Iași au primit 1 milion de euro, ajutoare financiare acordate pentru perioada septembrie 2020-mai 2021
Măsura pentru programul flexibil de muncă (kurzarbeit) se derulează cu succes în Iași. Această măsură a început timid în septembrie 2020, însă anul acesta a luat amploare.
„Ceea ce ne arată că această măsură este benefică pentru agenții economici din Iași. Dacă anul trecut, în octombrie 2020, au fost depuse 49 de cereri, datele arată că în luna mari 2021 au fost depuse în jur de 150 de solicitări pentru 1.600 de persoane care beneficiază de aceste indemnizații pentru reducerea timpului de lucru. Am plătit pentru perioada septembrie 2020-mai 2021 ajutoare financiare în valoare de 1 milion de euro. Au fost mai multe cereri în anul 2021 față de 2020.
Acest program va rămâne în continuare și angajatorii vor putea solicita banii dacă au constatat că cifra de afaceri s-a redus cu 10 la sută în anul 2020. Pot opta pentru diminuarea programului de 8 ore până la 20 la sută din 8 ore. Pentru 2 ore plătește angajatorul, iar pentru 6 ore, cât stă acasă angajatul, din bugetul asigurărilor de șomaj se suportă 75 la sută din diferența dintre salariul aferent pentru 8 ore și cel acordat de angajator pentru 2 ore”, susține Gabriela Vasilache, director executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași.
Patronii din Iași mai pot solicita ajutoarele financiare în „Sprijin pentru program flexibil de muncă (kurzarbeit)”
Măsura privind programul flexibil de muncă se derulează în continuare, astfel că angajatorii pot depune cererile la AJOFM în aceleași condiții ca până acum. Un program care se derulează doar până la sfârșitul acestei luni este cel privind acordarea șomajului tehnic pentru angajații a căror activitate a fost suspendată din cauza pandemiei COVID-19. Potrivit Gabrielei Vasilache, numărul cererilor din partea angajatorilor a scăzut în ultimele luni, fiind depuse de patronii cu activități în domeniul HoReCa.
„E vorba de acele domenii grav afectate de pandemia COVID-19. Angajatorii au depus cererile pentru câteva sute de angajați. Termenul de depunere a acestor cereri expiră la finalul acestei luni, așadar angajatorii mai pot primi șomajul tehnic doar pentru luna iunie 2021”, susține Gabriela Vasilache, director executiv al AJOFM Iași.
Angajatorii din Iași au primit drept șomaj tehnic, în anul 2021, ajutoare în valoare de 12 milioane de lei.
Ieșenii care vor să se angajeze au la dispoziție peste 500 de locuri de muncă vacante
Angajații trimiși în șomaj tehnic primesc 75 la sută din salariul net pe lună, respectiv din 2.291 de lei, adică 1.718 lei net, suma maximă ce poate fi obținută de la AJOFM Iași. Pentru salariații care primesc un salariu mai mare de 2.291 de lei lunar, angajatorii sunt obligați să plătească diferența. De asemenea, ieșenii care vor să se angajeze în această perioadă au la dispoziție peste 500 de locuri de muncă vacante. Cele mai căutate posturi, în anul 2021, au fost cele de curier, șofer sau inginer.
Domeniile unde se fac angajări masive sunt construcții și servicii. Astfel, patronii din domeniul construcțiilor au nevoie de 160 de angajați, atât muncitori necalificați, cât și persoane cu studii superioare, cum sunt inginerii care pot câștiga și 1.000 de euro net, lunar. În domeniul serviciilor se caută curieri și șoferi, dar și angajați în HoReCa. Piața livrărilor la domiciliu a explodat în plină pandemie de COVID-19, de aceea se caută șoferi și curieri.