Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași a plătit în perioada 2020-2021 ajutoare financiare în valoare de 50 de milioane de euro. Iașul este pe locul 5, la nivel național, în topul plăților efectuate către beneficiari
Antreprenorii și angajații din Iași au primit de la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) ajutoare financiare în valoare de 50 de milioane de euro în perioada 2020-2021. Banii au fost acordați în cadrul mai multor programe derulate în perioada pandemică pentru a ajuta mediul privat. Cei mai mulți bani au fost plătiți antreprenorilor care au suspendat activitatea și au trimis angajații în șomaj tehnic. Astfel, 30 de milioane de euro au fost plătite către 14.000 de angajatori care au solicitat banii pentru 110.000 de angajați ieșeni. De asemenea, părinții care au stat acasă cu copiii pe perioada închiderii temporare a unităților de învățământ au primit ajutoare financiare în valoare de 885.000 de euro.
În programul cu program de muncă redus, respectiv ”Kurzarbeit”, AJOFM Iași a plătit peste două milioane de euro, iar pentru activitățile în regim de telemuncă, 1,5 milioane de euro. Angajatorilor care au angajat persoane între 16 și 29 de ani li s-au plătit aproape 1,5 milioane de euro. În programul pentru angajatorii cărora li se decontează o parte din salariul brut al angajaților menținuți în muncă-41,5 la sută, s-au plătit 13 milioane de euro.
AJOFM Iași mai plătește ajutoare financiare în programul ”Kurzarbeit”
Potrivit Gabrielei Vasilache, director AJOFM Iași, programul ”Kurzarbeit” se va desfășura și în acest an. De asemenea, în luna mai va fi organizată ”Bursa locurilor de muncă”.
”Este o măsură care a avut succes (n.r-Kurzarbeit). Cererile pentru șomaj tehnic nu se mai depun, însă plăți se fac până la sfârșitul acestei luni. Iașul este pe locul 5 la nivel național, ca valoare a plăților, iar acordarea acestor ajutoare financiare au generat o rată a șomajului scăzută. În prezent, rata șomajului este de numai 2,65 la sută. Noi am început cursurile de reconversie profesională pentru electricieni, coafeză, și s-au înscris deja 70 de persoane șomere, care vor să învețe o meserie nouă. De asemenea, după 3 ani în care nu am organizat bursa locurilor de muncă, vom avea acest eveniment în luna mai 2022”, susține Gabriela Vasilache, director executiv AJOFM Iași.
Reporterii BZI au prezentat în edițiile anterioare cel mai vârstnic șomer din Iași.
În județul Iași sunt înregistrați 8.000 de șomeri, din care 1.000 primesc indemnizație de șomaj
Cei mai mulți șomeri provin din mediul rural și sunt femei. Iașul este unul dintre puținele județe în care rata șomajului a fost constantă de la debutul pandemiei de Covid-19, până în prezent.
”Din păcate sunt persoane în mediul rural care au doar una sau două clase sau maxim 8 clase, care nu reușesc să se angajeze. Unele persoane preferă să primească ajutorul social și, de aceea, nu sunt interesate să se angajeze. Noi organizăm permanent discuții cu șomerii din mediul rural pentru ca tinerii să se înscrie în programe de ucenicie, să facă reconversie profesională, să crească șansele să se angajeze”, mai spune Gabriela Vasilache, director AJOFM Iași.
Reporterii BZI au prezentat în edițiile anterioare povestea Elenei Știrbu, coafeza din Iași care a făcut cursuri de reconversie profesională.
De asemenea, AJOFM Iași plătește ajutoare financiare în programele derulate înainte de pandemie, precum cel care presupune angajarea persoanelor din categoriile vulnerabile.