Prima pagină » National » AJOFM Arad aduce mii de muncitori din Africa
AJOFM Arad aduce mii de muncitori din Africa

AJOFM Arad aduce mii de muncitori din Africa

11 mai 2022, 11:21,
în National

În contextul în care forța de muncă autohtonă a ales să ia calea străinătății, AJOFM Arada a anunțat că aduce mii de muncitori din Africa. Lipsa forței de muncă aduce grave prejudicii economiei aflate și așa în declin.

Și pandemia de COVID-19 a lovit crunt pe piața muncii din Iași, dar și din România. Adunate, toate cauzele duc la o lipsă cruntă de specialiști dar și de muncitori necalificați.

AJOFM Arad aduce mii de muncitori din Africa

Reprezentanții AJOFM Arad au precizat faptul că există un nivel foarte mic de şomaj în Arad și că este nevoie urgentă de a importa forță de muncă din Africa. Pentru că șomajul este de 1% în județ, este nevoie de a importa forță de muncă din țări din Africa. Reprezentanții au declarat că acest lucru înseamnă automat aducerea a cel puțin 10.000 de muncitori din zonele care nu aparțin de Uniunea Europeană.

„Atât de greu ca acum din punct de vedere al forţei de muncă nu a fost de când există AJOFM, adică de 23 de ani. Chiar dacă nu avem evidenţe şi pentru perioadă anterioară înfiinţării Agenţiei, putem spune că avem cel mai mic şomaj de după Revoluţie. Un şomaj între 3,5 şi 4% este de preferat pentru piaţa muncii. Situaţia este critică, de aceea apreciez că, fără un import masiv, foarte concentrat de forţă de muncă din ţările non-UE, România nu va putea să satisfacă nevoia de forţă de muncă şi asta are un impact major asupra creşterii economice”, a spus Henteş.

În continuarea declarațiilor, Henteș, șeful AJOFM Arad declară că cetățenii Uniunii Europene nu găsesc piața românească foarte atractivă pentru că salariile sunt mult mai mici decât în alte țări. Din aceste considerente, România va aduce muncitori din Africa sau Adia. Arad este atractiv pentru investitori în contextul în care există o infrastructură rutieră bună și are autostradă și cale ferată pe coridorul european.

Cei mai mulţi muncitori sunt din Maroc, Sri Lanka și Pakistan, iar domeniul principal în care sunt angajați sunt cel al construcțiilor.

Rata de şomaj în Iași este scăzută

Și în judeţul Iași, la fel ca în restul țării, există o necesitate a forței de muncă. Așadar, în acest context, rata şomajului din Iași a ajuns să fie de 2,8%, la nivelul lunii noiembrie 2021. În luna septembrie 2021 au fost înregistrați 9.012 șomeri, dintre aceștia încasând indemnizația de șomaj peste 1.000 de persoane. Cei mai mulți șomeri provin din mediul rural și sunt femei. De altfel, rata şomajului din Iași s-a păstrat constantă, fiind unul dintre puținele județe care au reușit această performanță.

Oricum, adevărul este unul dur. Statul român pare să fie lipsit de viziune mai ales că în ultimii ani acesta a înregistrat un exod de forță de muncă. Au plecat milioane de conaționali care aduc un plus valoare în statele în care lucrează. Vorbim despre forță de muncă necalificată, dar și calificată. Ne-ar trebui specialiști în toate domeniile, mai ales în cel al contrucțiilor.

În urmă cu câteva săptămâni, Marius Budăi anunța că o să ia măsuri pentru a facilita accesul ucrainienilor pe piața de muncă din România. Așadar, AJOFM Arad va angaja mii de muncitori din Africa, iar acest model ar putea fi luat de toate instituțiile din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *