Prima pagină » Economic Local » AJOFM a plătit către angajatorii din Iași ajutoare financiare în valoare de 41,5 milioane de euro. Patronii pot solicita și în anul 2021 subvenții de la stat
AJOFM a plătit către angajatorii din Iași ajutoare financiare în valoare de 41,5 milioane de euro. Patronii pot solicita și în anul 2021 subvenții de la stat

AJOFM a plătit către angajatorii din Iași ajutoare financiare în valoare de 41,5 milioane de euro. Patronii pot solicita și în anul 2021 subvenții de la stat

22 ian. 2021, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Angajatorii din Iași au încasat de la AJOFM ajutoare financiare pentru pierderile provocate de pandemia COVID-19. Jumătate din suma încasată în anul 2020 reprezintă ajutorul de șomaj tehnic acordat angajatorilor din Iași care au suspendat activitatea și au trimis angajații acasă. Patronii pot solicita în continuare banii de la stat în cadrul diverselor programe derulate pentru firmele afectate de pandemie.

Iașul este unul din județele fruntașe din țară privind plățile către angajatorii din Iași, care au încasat ajutoare financiare de la AJOFM după ce afacerile lor au fost afectate de pandemia COVID-19. Potrivit specialiștilor din cadrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași, în anul 2020 au fost efectuate plăți în valoare de 41,5 milioane de euro pentru diverse scheme de sprijin, atât pentru angajatori, cât și pentru angajați. Din suma totală acordată beneficiarilor din Iași, 25 de milioane de euro reprezintă ajutorul de șomaj tehnic pentru cei aproape 100.000 de angajați cărora le-a fost suspendată activitatea o anumită perioadă de timp. De asemenea, 1.200 de cereri au fost depuse cu 3.525 de beneficiari la AJOFM pentru indemnizațiile acordate părinților pentru suprevegherea copiilor pe perioada închiderii temporare a unităților de învățământ. În cadrul acestei măsuri, AJOFM Iași a acordat ajutoare financiare în valoare de 580.000 de euro.

Angajatorii din Iași afectați de pandemia COVID-19 au primit ajutoare financiare în valoare de 41,5 milioane de euro

Alte indemnizații au fost acordate pentru reducerea timpului de muncă a salariaților cu cel mult 50 la sută din durata prevăzută în contractul individual de muncă, fiind plătită suma de 140.000 de euro. Alte 195 de cereri au fost depuse pentru 3.020 de salariați care au muncit în regim de telemuncă, iar angajatorii au putut încasa 2.500 de lei maximum pentru fiecare angajat, pentru aparatură și echipamente necesare telemuncii. Suma achitată beneficiarilor din Iași este de 1,5 milioane de euro. Alte 120.000 de euro au primit angajatorii din Iași care au angajat persoane peste 50 de ani cărora le-au încetat raporturile de muncă pe perioada stării de urgență sau pentru reangajarea persoanelor între 16 și 29 de ani rămase fără serviciu în anul 2020 din cauza pandemiei COVID-19. Potrivit Gabrielei Vasilache, director executiv în cadrul AJOFM Iași, angajatorii vor putea solicita și în anul 2021 ajutoare financiare.

„Pentru că încă suntem în pandemie, iar ajutoarele financiare acordate până acum au avut efecte asupra agenților economici care au căutat soluții pentru a menține afacerile și angajații, aceștia vor putea depune în continuare documentele pentru accesarea sumelor de la bugetul asigurărilor sociale. Noi am încercat și încercăm să colaborăm cât mai bine cu agenții economici din Iași”, a spus Gabriela Vasilache, director executiv AJOFM Iași.

Angajatorii pot obține și în anul 2021 ajutor de șomaj tehnic pentru angajații trimiși acasă

Șomajul tehnic se acordă în anul 2021 în aceleași condiții ca și în anul precedent. Pentru angajații trimiși în șomaj tehnic, patronii vor primi 75 la sută din salariu, iar pentru salariații care câștigă mai mult de 3.918 lei brut pe lună, adică 2.291 de lei în mână, și care sunt trimiși în șomaj tehnic, angajatorii sunt obligați să suporte diferența până la 75 la sută din salariul brut total al angajatului, așa cum prevede Codul Muncii. La nivelul județului Iași sunt în evidențele AJOFM aproximativ 10.000 de persoane în căutarea unui loc de muncă, din care 2.000 sunt șomeri. O parte dintre aceștia s-au reangajat după ce au rămas fără locul de muncă sau au participat la programe de ucenicie și au fost angajați.

„Piața muncii a suferit schimbări din cauza pandemiei COVID-19. În continuare există o criză a forței de muncă, paradoxal. Ce am observat, din cele mai recente studii făcute de specialiștii din domeniu, în anul 2020 au existat și câștigători, astfel că s-au făcut angajări masive în construcții, domeniul medical, livrări la domiciliu sau sunt persoane care au participat la cursurile de recalificare profesională organizate de AJOFM și s-au specializat în domeniul construcții, au făcut cursuri pe calculator pentru că telemunca a fost adoptată de mulți angajatori și va fi în acest an la fel de utilă, dar și programe de ucenicie pe o perioadă de câteva luni”, mai spune Gabriela Vasilache.

Ieșenii au la dispoziție sute de joburi în domenii precum construcții, industrie sau confecții

Ieșenii care vor să se angajeze în această perioadă au la dispoziție 415 locuri de muncă vacante, din care 325 sunt pentru persoanele cu studii medii, iar celelalte pentru persoanele cu studii superioare. În domeniul servicii sunt oferite 119 joburi, alte 26 de posturi în domeniul confecții și 198 în construcții. Potrivit AJOFM Iași, cele mai multe posturi vacante sunt în domeniul construcții, unde patronii oferă joburi atât pentru persoanele cu studii medii, cât și pentru cele cu studii superioare. Specialiștii din cadrul instituției susțin că în ultimele două luni se observă o creștere a numărului de posturi disponibile pentru ieșenii cu studii superioare care își caută un loc de muncă.

Angajatorii vor să ofere salarii deloc de neglijat persoanelor care se angajează ca psihologi, ingineri sau electricieni. Noi locuri de muncă vacante sunt oferite celor care vor să se angajeze ca asistenți. În acest domeniu, al sănătății și asistenței sociale, sunt disponibile 25 de posturi vacante. În anul 2020, peste 2.000 de ieșeni și-au pierdut locurile de muncă din cauza pandemiei COVID-19, cele mai afectate domenii fiind HoReCa, industrie, confecții și transporturi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *