Prima pagină » Razboi în Ucraina » AIEA a publicat raportul după vizita experților în Ucraina: ce reacţie a avut Volodimir Zelenski

AIEA a publicat raportul după vizita experților în Ucraina: ce reacţie a avut Volodimir Zelenski

04 nov. 2022, 12:38, 4 ,
în Razboi în Ucraina

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a trimis raportul după vizita experților în Ucraina, în contextul verificărilor cu privire la „bomba murdară” pe teritoriile ucrainene. Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a venit cu un mesaj în acest sens.  În acest sens, preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat că Moscova nu are nicio intenţie să folosească arme nucleare în Ucraina.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a vizitat săptămâna aceasta două obiective ucrainene, la cererea autorităţilor de la Kiev, unde a făcut verificări cu privire la „bomba murdară” de care Ucraina a fost învinuită de Rusia.

Raportul după vizita experților: reacţia lui Volodimir Zelenski

Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a venit cu un mesaj în urma inspecţiei a Agenţiei Internaţională pentru Energie Atomică la trei obiective din Ucraina. Acesta a menţionat că în pofida acuzaţiilor Rusiei cu privire la „bombele murdare”, exista dovezi clare ca Ucraina nu creaaza o astfel de armă.

Organismul de supraveghere nucleară al ONU a trimis o echipă pentru a inspecta două situri din Ucraina, la cererea guvernului, pentru a vedea dacă există semne de „activităţi nucleare nedeclarate”. Invitația Ucrainei de a vizita locațiile este un răspuns la acuzațiile recente ale Rusiei potrivit cărora două instituții din Ucraina ar fi fost implicate în pregătiri pentru producerea unei bombe murdare. Moscova nu a oferit nicio dovadă în acest sens.

Potrivit comunicatului din partea directorului general al AIEA, Rafael Grossi, inspectorii nu au găsit indicii de activităţi şi materiale nucleare nedeclarate.

„Am invitat AIEA să verifice, le-am acordat libertate deplină de acţiune la facilităţile relevante şi avem dovezi clare şi de necontestat că nimeni în Ucraina nu a creat sau nu creează „bombe murdare”. Şi singurul lucru care este murdar în regiunea noastră acum sunt şefii celor de la Moscova care, din păcate, au preluat controlul asupra statului rus şi terorizează Ucraina şi întreaga lume”, a afirmat Zelenski.

Autorităţile de la Moscova nu vor folosi arme nucleare în Ucraina

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat că Moscova nu are nicio intenţie să folosească arme nucleare în Ucraina.

„Nu vedem nicio necesitate pentru acest lucru. Nu are niciun rost acest lucru, nici din punct de vedere politic şi nici militar”, a declarat Vladimir Putin în cadrul unei conferinţe a experţilor în politică externă internaţională.

Anterior, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a vorbit cu omologul său francez despre eventualele provocări din partea Ucrainei, prin recurgerea la o „bombă murdară”, însă fără a oferi dovezi în susţinerea afirmaţiilor că Ucraina ar putea folosi o astfel de armă.

„Vă pot comunica că astăzi sau mâine, această chestiune va fi examinată și în cadrul Consiliului de Securitate al ONU. Negările nefondate ale omologilor noștri occidentali că toate acestea ar fi o ficțiune și că Rusia este cea care de fapt intenționează să facă ceva similar pentru a da vina pe regimul Zelenski, nu este o discuţie serioasă. Unii însă dintre interlocutorii noștri au propus să discutăm informațiile pe care le deţinem la un nivel profesonist militar. Aceasta este abordarea pe care am susținut-o”, a precizat ministru de Externe.

După ce Statele Unite, Marea Britanie și Franţa au declarat că nu cred afirmaţiile lansate de guvernul de la Moscova despre intenţia Ucrainei de a folosi o „bombă murdară” pe teritoriul său, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a venit cu un răspuns, catalogând drept inconsecvente declaraţiile potrivit cărora Moscova ar fi cea vrea să folosească o „bombă murdară”.

AIEA a publicat un raport după vizita experților în Ucraina care a confirmat că nicio activitate nucleară nedeclarată nu a fost găsită pe teritoriul ucrainean.

Comentarii
  • cine darak ii mai crede pe rusi,cu 2 zile inainte de invazie spuneau acelas kkt ca nu ataca pe nimeni!

  • Iara o aparut eroul lumii, Zelenchi. Apai nu el o spus ca Ucraina trebuie sa-si faca bomba nucleara ca s-o dea peste rusi? O spus. Nu el o spus ca si o bomba radioactiva ar fi buna? O spus. Nu el o spus ca nime nu ar trebui sa aiba teama de razboiul atomic? O spus. S-acum spune pe dos, ca nici n-o avut de gand sa faca o bomba radioactiva, d-apoi sa se si apuce de ea. Atuncea una din doua. Ori ii un mincinos si bomba o face undeva la dos, ca doar nu s-o inspectat toata Ucraina. Ori n-are tinere de minte.

  • nihai i-ati hapurile mi-e ila de tine fraiere handicapat

  • un prost care si-a nenorocit tara. asta daca o socoteste a fi a lui. ca nu pare. are deja vila in italia si 120 de milioane de coco in bahamas. sobolanul si-a pregatit retragerea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *