Prima pagină » Local » Aici s-au efectuat sute de mii de teste PCR în cei doi ani de pandemie, la Iași! Medicii din cadrul laboratorului de la Spitalul de Boli Infecțioase au muncit până la epuizare

Aici s-au efectuat sute de mii de teste PCR în cei doi ani de pandemie, la Iași! Medicii din cadrul laboratorului de la Spitalul de Boli Infecțioase au muncit până la epuizare

18 mart. 2022, 02:00,
Andreea Pădurescu în Local

S-a muncit la foc automat în laboratorul de la Spitalul de Boli Infecțioase! În cei doi ani de pandemie au fost lucrate câteva sute de mii de teste PCR, din mai multe județe ale Moldovei și din Iași

Echipa laboratorului din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva”, Iași, a rezistat eroic în cei doi ani de pandemie. Au trecut prin zile de foc când în 48 de ore aveau de lucrat și câte 800 de teste. Trebuie precizat că timpul de lucru a unei singure probe este de 4 ore. De la debutul pandemiei și până în prezent, în cadrul acestui laborator au fost lucrate câteva sute de mii de teste PCR, atât din Iași, cât și din mai multe județe ale Moldovei.

”Cele mai aglomerate zile au fost când aveam de lucrat aproximativ 600-800 de teste, atât diagnosticare, cât și screening. Lucram la foc automat, în două echipe. Programul de lucru a laboratorului fiind de 48 de ore. Lucrarea unei singure probe durează 4 ore. Toate valurile pandemice au fost extrem de solicitante, însă valul 4 a fost cam cel mai dificil, dar nu se compară cu începutul pandemiei, când totul era un necunoscut. A durat ceva timp până ne-am obișnuit, dar ne-am descurcat până la urmă. Până în prezent au fost lucrate în cadrul laboratorului nostru câteva sute de mii de teste”, a declarat dr. Zenaida Ilisei, medic specialist medicină de laborator și biologie moleculară la Spitalul de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva”, Iași.

Echipa laboratorului, unde s-au efectuat sute de mii de teste PCR la Iași, s-a temut de infectarea cu virusul SARS-CoV-2

Începutul pandemiei Covid-19 a fost un adevărat examen pentru cadrele medicale din cadrul laboratorului, virusul SARS-CoV-2 fiind un adevărat mister la început. Dr. Zenaida Ilisei, medic specialist medicină de laborator și biologie moleculară, a lucrat în cadrul laboratorului de la Spitalul de Boli Infecțioase încă din prima zi a pandemiei și povestește cum a trecut prin toată această experiență și că la început întreaga echipă se temea de infectare. În prezent, media testelor zilnice este de 150.

”La început ne temeam de contaminare, deoarece, așa cum am mai spus, totul era un necunoscut. Nu știam cum se transmite virusul, dar, din fericire, nimeni din personal nu s-a infectat în laborator. Eu lucrez de doi ani aici, încă din prima zi de pandemie, și pot să spun că și în prezent lucrurile sunt la fel la laborator, însă numărul testelor a mai scăzut. În fiecare zi avem de lucrat sute de teste. Media este de 150 de probe pe zi. La noi ajung teste din mai multe județe din Moldova și de la mai multe spitale din Iași, care au contract cu Direcția de Sănătate Publică Iași”, a precizat dr. Zenaida Ilisei, medic specialist medicină de laborator și biologie moleculară la Spitalul de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva”, Iași.

Laboratorul de la Spitalul de Boli Infecțioase Iași este singurul laborator de screening din Moldova

În cei doi ani de pandemie, la Iași s-au lucrat toate probele de screening pentru identificarea noilor tulpini ce au apărut pe parcursul timpului, cum au fost Delta și Omicron. În ultimele 24 de ore, la Iași s-au efectuat 50 de recoltări la domiciliu, dintre care 49 realizate de DSP și 1 de la SAJ.

De la debutul pandemiei și până ieri, 17 martie 2022, pe raza județului Iași au fost confirmate 107.550 de cazuri de Covid-19. Marea majoritate a testelor PCR, pentru identificarea noilor cazuri din Iași, s-a efectuat la laboratorul din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva”, Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 noiembrie 2024
22 noiembrie 2024