Prima pagină » Culinar » Aici găsești o rețetă de cozonac de la chef Cătălin Scărlătescu
Aici găsești o rețetă de cozonac de la chef Cătălin Scărlătescu

Aici găsești o rețetă de cozonac de la chef Cătălin Scărlătescu

06 nov. 2020, 17:42,
în Culinar

Să ne pregătim de sărbători! Iată ce cozonac de Crăciun poţi să prepari. Este tare bun la gust, se prepară mai uşor decât ai crede. În plus, e reţetă de cozonac recomandată de chef Cătălin Scărlătescu.

Aceasta este o reţetă pe care e bine să o notezi în caietul cu bunătăţi. Ori de câte ori vrei ceva bun sau musafirii se anunţă, amesteci câteva ingrediente şi pregăteşti un cozonac aburind, fraged şi aromat.

Ingrediente:

  • 1 kg făină
  • 60 gr drojdie
  • 450 gr lapte
  • 250 gr zahăr
  • 5 ouă
  • 500 gr nucă
  • 200 gr rahat
  • 300 gr unt belgian
  • 150 gr ciocolată belgiană
  • 30 gr coajă de lămâie
  • 30 gr portocală confiată

Mod de preparare:

Mai întâi amesteci 3 linguri de făină cu 100 ml lapte şi cu drojdia. După ce omogenizezi, laşi compoziţia să crească într-un loc călduţ şi ferit de căldură. Până îşi dublează volumul această compoziţie, fierbe laptele cu zahărul şi amestecă în el, ca să se dizolve. Freacă cu puţină sare gălbenuşurile. Pune făina într-un lighean mai mare şi adaugă pe rând, amestecă după fiecare, gălbenuşurile, laptele, untul, coaja de lămâie şi portocala confiată. Frământă bine, ca să obţii un aluat consistent, elastic şi omogen. Lasă-l la dospit 60 de minute.
Ia apoi o bucată de aluat şi întinde-o cu sucitorul pe masa unsă cu puţin ulei în prealabil. Pune peste ea stafide, rahat şi cremă de nuci cu ciocolată belgiană. Rulează.

Rulada pe care ai obţinut-o se taie în două pe lungime, iar cele două părţi se trec una peste cealaltă, ca şi cum s-ar împleti. Unge cu ou şi pune cozonacul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu unt şi presărată cu făină. După o oră, timp în care a mai crescut în tavă, cozonacul se bagă în cuptor pentru aproximativ 45-50 de minute, la 160 de grade Celsius.

Tot pentru sărbătorile de iarnă, în afară de această rețetă a lui chef Cătălin Scărlătescu, recomandăm prăjitura Nașa și prăjitura Valurile Dunării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 noiembrie 2024
22 noiembrie 2024