Prima pagină » Sanatate » Ai voie să consumi mămăligă dacă ai gută? Iată lista alimentelor interzise
Ai voie să consumi mămăligă dacă ai gută? Iată lista alimentelor interzise

Ai voie să consumi mămăligă dacă ai gută? Iată lista alimentelor interzise

28 sept. 2023, 15:20,
în Sanatate

Multe persoane care au gută se întreabă dacă au voie să consume mămăligă. În articolul aceste o să aflați toate recomandările dar și lista alimentelor interzise când suferi de această afecțiune.

Trebuie să precizăm că sunt numeroase simptom care anunță că ai acid uric crescut. Dacă simți că ai anumite simptome te sfătuim să apelezi la ajutorul medicului specialist.

Ai voie să consumi mămăligă dacă ai gută?

Mămăliga este unul dintre alimentele pe care ai voie să le consumi atunci când ai gută. Guta este o afecțiune artritică dureroasă, care în trecut era asociată cu persoanele bogate, care consumau cantități mari de carne de vânătoare, bogată în purine. În ziua de azi, guta afectează un număr mare de indivizi, în special bărbați, și este strâns legată de obiceiurile alimentare, caracterizate prin consumul excesiv de carne, fructe de mare și alcool.

Este indicat să consumați lapte dulce sau bătut, iaurt, brânzeturi ne-sărate și cu conținut scăzut de grăsime. De asemenea, puteți include în dietă carne de vită, pui sau carne de pui slabă, fără piele, precum și pește cu conținut scăzut de grăsimi.

Puteți consuma, ocazional, somon, biban și 1-2 ouă pe săptămână, preferabil fierte. De asemenea, puteți savura produse din făină, inclusiv mămăligă, și supe preparate exclusiv din legume. În ceea ce privește deserturile, se recomandă variantele light, cu concentrații reduse de zahăr. Pentru o listă completă de alimente și pentru o părere amplă este bine să apelezi la ajutorul medicului specialist.  Mai trebuie să reții că există anumite combinații de plante care poate reduce acidul uric.

Ce alimente nu ai voie să consumi

În primul rând, se recomandă să evitați adăugarea de sare la alimente. Este important să excludeți din dietă alimentele cu organe (cum ar fi rinichii, ficatul și creierul), precum și peștele gras (sardele, hering, scrumbie, anşoa, somon și calcan), icrele, carnea de miel și de viţel, carnea cu conținut mare de grăsime, supele de carne, mezelurile, conservele de carne sau de pește, untura, gălbenuşul de ou, smântâna, frișca, untul și produsele lactate obținute din lapte gras.

De asemenea, se recomandă să evitați legumele precum spanacul, sparanghelul, tomatele și concentratele de tomate, sfecla roșie, castraveții, țelina, fasolea albă și mazărea. Printre alimentele interzise se numără și smochinele uscate, afinele, dulciurile concentrate, pâinea albă, pâinea neagră și oţetul.

Trebuie menționat că boala în sine se dezvoltă după ani în care cristalele de acid uric s-au acumulat treptat în articulații și țesuturile învecinate. Printre simptomele gutei se includ următoarele:

  • Creșterea temperaturii locale, umflarea, durerea și sensibilitatea crescută la nivelul articulației (de obicei, articulația degetului mare de la picior).
  • Mâncărime la nivelul pielii (prurit tegumentar).
  • Disconfort care se intensifică în timpul nopții și apoi scade în intensitate în următoarele zile (de obicei, în interval de 2-7 zile).
  • Dureri nocturne severe care pot trezi pacientul din somn.
  • Exfolierea pielii, care apare după remiterea episodului de gută.
  • Febra și starea de frison.
  • Înroșirea și învinețirea pielii din zona articulației afectate.
  • Limitarea mișcărilor normale ale articulației.

În încheiere, este de o importanță crucială să consulți imediat un medic atunci când observi simptomele gutei, să efectuezi investigațiile recomandate și, mai apoi, să fii extrem de disciplinat în respectarea tratamentului medicamentos prescris.

Bugetul.ro
Orașul în care nu a mai plouat de 600 de ani. Una dintre cele mai exotice capitale de pe planetă se bucură și de un fenomen meteorologic neobișnuit
redactia.ro
«TURUL DOI INAPOI» Cristela Georgescu primul mesaj dupa decizia judecatorilor
Bugetul.ro
Trei luni de foc în România. Explozia profețită de specialiștii în economie se referă la prețurile produselor din țara noastră în perioada următoare
a1.ro
Artista din România care și-a asumat relația cu o fată. Cum s-a filmat alături de noua ei iubită | VIDEO
Playtech.ro
Fără pensii majorate pentru aceşti bătrâni. Lovitura de după Paşte pentru pensionari
observatornews.ro
Meteo: Cod galben de ploi torenţiale, grindină şi vijelii în mai multe zone ale ţării. Se schimbă vremea în Capitală
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Cine l-a făcut ”moș” pe Leonard Doroftei. De ce i s-a spus așa
SportpeSurse
Ion Țiriac a plătit ani de zile o chirie de 2 lei pentru o vilă impetuoasă din București. Miliardarul a recunoscut tot
Playtech.ro
Orașul din România unde nu plouă cu lunile, este cel mai secetos. Localnicii se bucură și la câțiva stropi
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Era retragerilor de la bancomat devine istorie. Cum faci rost de numerar dacă îți ții economiile pe card
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Bomba zilei! Salarii majorate cu 25% pentru bugetari, diferenţa se plăteşte retroactiv, adaptată la inflaţie, din 2018
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`