Prima pagină » WoW! » Sanatate si frumusete » Ai voie să consumi ardei gras dacă suferi de diabet ori ai glicemie mare?
Ai voie să consumi ardei gras dacă suferi de diabet ori ai glicemie mare?

Ai voie să consumi ardei gras dacă suferi de diabet ori ai glicemie mare?

03 mai 2021, 14:50,
BZI.ro, în WoW!

Ardeiul gras este vedeta unei tocănite, dar şi o componentă importantă când vine vorba de zacuscă. Este şi un excelent aperitiv, dacă îl umpli cu cremă de brânză. Ştiai însă că reprezintă o excelentă sursă de vitamine? Ei bine, da. Găsim, în principal, vitaminele A şi C. Ştiai că nivelul de glicemie poate fi ţinut sub control cu ardei gras?

Spre deosebire de alte legume şi leguminoase, ardeiul gras se poate consuma atât crud, cât şi gătit. După ce îl speli bine, îl poţi mânca simplu ori sub formă de salată sau umplut cu cremă de brânză. Dacă îl vrei gătit, îl poţi coace pe grătar sau în sobă, îl poţi face zacuscă şi, bineînţeles, îl poţi prepara la borcan, pentru iarnă. Ştiai că nivelul de glicemie e ţinut sub control dacă mănânci regulat ardei gras?

Ardeiul gras – Sfaturi pentru cumpărare

Pe piață există ardei gras verde, ardei roşu şi ardei galben. Uite care e diferenţa:

  • ardeiul roşu ori cu nuanţe portocalii este sursă excelentă de licopină, o substanţă cu efecte anti-cancerigene, dar şi multă vitamina C;
  • ardeiul galben conţine vitamina A;
  • ardeiul verde are vitamina K şi multe fibre alimentare.

Uite cum să alegi ardeii, în funcţie de aspect. Ştii că ei au o „umflătură” în partea opusă codiţei? Unii au 4 umflături, iar alţii 3. Ştii care e diferenţa? Ei bine, ardeiul gras cu 4 secţiuni este de genul feminin. Acest lucru înseamnă că areiul are un gust mai dulce şi leguma e mai moale. Aşadar, e potrivit pentru salată.
Dacă ardeiul gras are 3 secţiuni, este de genul masculin şi are mai puţine seminţe. Gustul e mai acrişor şi e potrivit pentru conserve puse pe iarnă.

Cum se consumă ardeiul gras

Specialiştii ne recomandă să mâncăm ardei gras curd, adică nepreparat termic. Doar astfel îşi păstrează intacte principiile active. Când îl foloseşti pentru salată, spre exemplu, adaugă şi un dram de ulei de măsline sau de floarea-soarelui presat la rece. De ce? Pentru că uleiul face ca vitamina A şi celelalte substanţe active să fie asimilate foarte bine de organism.
Ca să te bucuri de ardei gras chiar şi după câteva zile din momentul în care ai fost la piaţă, păstrează-i în pungi de plastic, în frigider. Nu trebuie să îi speli decât înainte de a-i consuma. Astfel, vor rezista şi mai bine.

Legume care nu afectează glicemia

Iată şi alte legume şi leguminoase care nu afectează indicele glicemic:

  • broccoli. Se spune că este arma secretă cu care poți lupta împotriva diabetului. Sulforafanul din broccoli scade considerabil nivelul glucozei;
  • conopidă;
  • ceapă verde şi ceapă roşie;
  • ridichi;
  • rucola;
  • sparanghel;
  • spanac. Fă o cură de spanac măcar de două săptămâni. Vei observa că te vei simți mai bine, vei avea mai multă energie și, în plus, îți vei scădea și tensiunea arterială;
  • urzici;
  • ștevie;
  • ciuperci etc.

Nu uita că și pelinul este eficient pentru a ameliora unele simptome ale diabetului. Această plantă este bună și când ai probleme cu sistemul digestiv, și cu hemoroizii. Atenție însă la consum! Prea mult ceai de pelin poate să îți facă rău. De aceea, recomandăm să ceri sfatul unui specialist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
18 iulie 2024
18 iulie 2024