Societatea comercială Salubris SA a implementat un sistem de supraveghere video a punctelor gospodărești pentru a reduce numărul cetățenilor care aruncă neregulamentar deșeurile. Peste 200 de camere au fost montate atât pe mașini, cât și la punctele gospodărești din municipiul Iași. Camerele sunt monitorizate non-stop de către angajații Salubris, iar neregulile sunt semnalate direct la serviciul de Poliție Locală. Acesta din urmă le dă amenzi celor care nu respectă modul de depozitare a deșeurilor
În municipiul Iași, Salubris SA a implementat mai multe tehnologii, pentru a reduce cât mai mult impactul negativ pe care îl au deșeurile depozitate neregulamentar asupra mediului. Printre aceste tehnologii se numără și camerele video de supraveghere instalate la punctele gospodărești și pe mașinile de salubritate.
„Am început montarea camerelor de supraveghere la punctele gospodărești din Iași în luna august 2020. Avem 200 de camere de supraveghere montate la punctele gospodărești și 50 de camere montate pe mașinile de salubritate. Camerele de vedere sunt monitorizate permanent în timpul programului de lucru. Când observăm o neregulă, înștiințăm șefii de centru responsabili de acel punct gospodăresc, apoi semnalăm printr-o adresă Poliția Locală, care are acces direct la camerele noastre. Am luat această măsură pentru a reduce pe cât posibil vandalizările punctelor gospodărești și ca să îi vedem în timp real pe cei care depozitează neregulamentar deșeurile”, a declarat Bogdan Dîrvariu, analist de informații la Biroul de Control Operativ din cardul SC Salubris SA.
Care sunt problemele cu care se confruntă cel mai des Salubris SA
Depozitarea neregulamentară a deșeurilor este o problemă reală, care are un impact major asupra mediului. În cazul în care o pubelă de colectare selectivă este contaminată cu un alt tip de deșeu, aceasta nu mai e primită la centrul de reciclare. De altfel, aceasta este și cea mai mare problemă a reprezentanților Salubris. Ieșenii preferă să depoziteze toate tipurile de deșeu la punctul gospodăresc în loc să apeleze la campaniile speciale de colectare demarate de SC Salubris SA.
„Cel mai des întâlnim problema depozitării deșeurilor rezultate din construcții la punctele gospodărești amenajate în cartiere. Molozul este adus de cele mai multe ori cu dubițe și descărcat lângă containerele de colectare selectivă. Pe lângă moloz, sunt aruncate la punctul gospodăresc și piese de mobilier, saltele sau produse electronice sau electrocasnice. Pentru toate aceste deșeuri, avem programe speciale de colectare, tocmai pentru a nu fi aruncate la punctele din cartiere. Însă, acum, cu camerele de supraveghere, reușim să îi prindem pe cei care nu respectă regulile. Pe unii i-am prins chiar când descărcau molozul. Când observăm o astfel de neregulă, facem o adresă la Poliția Locală, iar cei de acolo identifică numărul de înmatriculare a mașinii din care au fost descărcate deșeurile și, apoi, dau amenzile reglementate prin lege”, a adăugat Bogdan Dîrvariu.
Din luna decembrie 2020 și până în prezent, cei de la Salubris au înaintat mai bine de 200 de adrese la Poliția Locală.
Ce alte tehnologii au fost introduse de către Salubris
Pe lângă camerele de supraveghere, Salubris SA a reușit să crească frecvența de ridicare a deșeurilor cu până la 40 la sută, implementând aplicația „Route Planer”, prin care fiecare șofer are un traseu bine stabilit, astfel că nu mai există confuzii sau cazuri în care să nu se golească punctele gospodărești. De asemenea, a fost dezvoltată și o aplicație pentru persoanele juridice prin care acestea pot comanda o mașină pentru a colecta deșeurile adunate.
„Vrem să implementăm un nou serviciu de identificare radio (RFID), prin care putem monitoriza exact orice ridicare de recipient de la persoanele juridice. Acum testăm mai bine de 200 de astfel de cipuri instalate la societățile comerciale din Iași. Aceste cipuri sunt instalate direct pe recipiente, în așa fel încât, când mașina ridică recipientul respectiv, noi putem observa direct în aplicație că a fost colectat la acel punct gospodăresc. În plus, avem pe străzile Iașului și 30 de pubele inteligente «BigBelly». Este vorba despre pubelele care vorbesc când sunt folosite. Acestea au un sistem de compactare integrat și un senzor care transmite în timp real starea de încărcare a pubelei și toate astea sunt alimentate de energia solară care încarcă pubela”, a mai spus Bogdan Dîrvariu.
Pentru transparență, Salubris a implementat pe site-ul propriu o hartă digitală pe care sunt afișate informații despre mașinile societății și despre starea de colectare a fiecărui punct gospodăresc. Toată această digitalizare a fost implementată pentru a îmbunătăți serviciile oferite clienților Salubris SA din municipiul Iași.