O ieșeancă amenință autoritățile că își va pune capăt zilelor. Aceasta doarme în Parcul Copou. După ce a fost diagnosticată cu o boală periculoasă, nu a mai fost primită nici la serviciu. Trăiește din mila trecătorilor, de pe o zi pe alta
O ieșeancă ajunsă pe străzi amenință autoritățile că în cazul în care nu va primi locuință își va lua viața. Aceasta a fost abandonată de părinți imediat după naștere, iar de atunci nu și-a găsit niciodată liniștea. Mutată dintr-un centru social într-altul, femeia nu-și mai găsește liniștea. A încercat de nenumărate ori să-și găsească un loc de muncă, dar a fost refuzată pe motiv că este bolnavă. Femeia a fost internată de mai multe ori la Institutul de Psihiatrie „Socola” și suferă de o boală grea. În acest moment doarme în Parcul Copou, sub cerul liber. Autoritățile dau pasive din umeri. Sute de oameni ai străzii sunt în situația ei.
„Beau otravă de șobolani”
Corabia Dadace are 34 de ani și face parte dintr-o familie cu 11 frați. Și-a văzut părinții ultima dată la vârsta de 24 de ani. Femeia susține că a bătut în ușile tuturor autorităților pentru a găsi suport, dar în zadar. Se pare că nimeni nu îi oferă niciun răspuns. Ajunsă la capătul puterilor, Corabia face destăinuiri înfiorătoare. „Nu mai pot sta pe stradă. Am ani întregi de când stau sub cerul liber. Am fost ținută o perioadă în Centrul din Galata, dar de patru luni am plecat de acolo. Nu vor să mă mai țină nici ei. Vine iarna și nu știu cum mă voi descurca. Am mers pe la toate instituțiile să le cer ajutor. Primesc numai uși în nas. Nu mai pot! Dacă nu mă ajută nimeni, beau otravă de șobolani! Nu e prima dată când am gândurile acestea. Efectiv nu mai rezist!”, spune Corabia.
Diagnosticată cu hepatită
Corabia a fost diagnosticată cu Hepatita B, anemie și insuficiență renală. Din cauza condițiilor precare în care se adăpostește, starea acesteia se înrăutățește de la zi la zi. Femeia povestește prin ce chinuri trece în fiecare noapte, din cauza stării de sănătate. „Nu mai rezist din cauza bolii și a durerilor pe care le am. Am hepatita B, anemie și probleme la rinichi. Vărs în fiecare seară, nu pot mânca nimic. Am slăbit foarte tare! Când m-a văzut medicul de familie, mi-a spus că dacă nu am grijă de mine, nu mai rezist mult! Am fost internată de nouă ori la „Socola”, din cauză că am probleme psihice. Problemele le am fiindcă atunci când eram mică și locuiam la centrul de plasament, eram bătuți cu țevile peste cap. Ne puneau să stăm sub plapumă și ne băteau pe toți”, adaugă Corabia.
Au dat-o afară de la serviciu fiindcă era bolnavă
Femeia spune că a încercat de mai multe ori să se angajeze, dar, din cauza problemelor medicale, ori a fost imediat concediată, ori nu a fost din start acceptată. Aceasta primește o pensie de handicap, dar nu îi ajunge decât să-și plătească medicamentele. În prezent își câștigă bucata de pâine ajutând vânzătoarele tonetelor de la Rond Copou să arunce gunoaiele din magazin. „Am lucrat ca menajeră câteva luni la o doamnă și m-a dat afară. Într-o zi am făcut o criză de anemie și a spus că nu poate lucra cu mine dacă mi-e rău. Din cauza bolii, vomit și de trei ori pe zi. Am mers și la Carrefour și am cerut să mă lase să lucrez. Mi-au cerut avizele medicale și când au văzut că am fost internată la «Socola» și că am Hepatita B, mi-au spus că nu mă pot angaja. Doamna de acolo mi-a spus că îi este frică să nu agresez clienții pentru că am fost la «Socola»”, mai spune femeia.
I-a luat foc locuința de la o butelie
Cât timp a avut un loc de muncă, Corabia împreună cu o prietenă de-a ei au plătit 50 de lei chirie pentru a locui într-o cameră dintr-o casă din Podul de Fier. Printr-o nenorocire, casa a luat foc, iar cele două femei au ajuns din nou pe stradă. „Casa în care locuiam a luat foc din cauza unei butelii care a explodat. Acea casă nu avea curent electric și dormeam la un loc cu șobolanii. Erau condiții greu de imaginat. Acum locuiesc în Copou, lângă un bloc. Mi-a adus o doamnă de la Bacău o plapumă și mă învelesc cu ea. De la ora patru dimineața mă trezesc și stau cu vânzătoarea de la chioșcul din Copou. O mai ajut la treabă, ca să-mi dea un ceai cald.
La 34 de ani, elevă în clasa a treia
Fiindcă nu vrea să se dea bătută și vrea să-și depășească condiția, Corabia s-a înscris la școală. La 34 de ani este elevă în clasa a treia prin programul „A doua șansă”, la Școala cu nr. 22. Aceasta are planuri mari pentru o posibilă carieră. Deși o persoană din exterior ar privi-o, poate, cu compătimire, Corabia este sigură pe forțele proprii. „Eu îmi doresc să învăț bine ca să devin avocat sau să lucrez la ANAF. Când eram copil, eram tare bolnăvicioasă și nu m-au mai lăsat cei de la centrul unde am stat să mă mai duc la școală. Acum, îmi doresc mai tare ca niciodată să învăț, să-mi demonstrez că pot și că visele mele pot deveni realitate. Sunt în clasa a treia și învăț ce învață un copil. Nu-mi pierd răbdarea și speranța. Cred că învățatul este cheia spre succes”, încheie Corabia.
Sute de ieșeni sunt în situația ei
În situația Corabiei sunt sute de alți ieșeni. Autoritățile dau neputincioase din umeri. Aceștia sunt oamenii nimănui, damnați la o soartă pe care niciunul dintre noi nu ne-am dori-o. Sunt oameni născuți în familii care nu i-au mai vrut, oameni care prin naștere au fost predestinați unei astfel de vieți. Acești oameni nu au avut acces la studiu, nu au avut un acoperiș deasupra capului. Din cauza lipsei educației, de multe ori, aceștia se complac în astfel de situații. Anii trec și îi găsesc tot în același stadiu. Pe stradă, în scara unui bloc, strângându-și picioarele la piept, în speranța că vor mai trece o iarnă cu bine