Prima pagină » Sanatate » Ai tensiunea mică, 8 cu 5? Iată ce trebuie să faci!

Ai tensiunea mică, 8 cu 5? Iată ce trebuie să faci!

10 feb. 2025, 13:13,
Redacția BZI în Sanatate

Dacă ai tensiunea mică, spre exemplu 8 cu 5, este important să fie identificată cauza care generează această problemă. Simptomele precum amețeli, oboseală, instabilitate și leșin ar trebuie să fie un semnal de alarmă pentru a merge la medic. Medicul specialist poate identifica modalitatea de a gestiona corect această problemă de sănătate pentru reducerea riscului de apariție a complicațiilor.

Tensiunea mică mai poate fi întâlnită și sub denumirea de „tensiune arterială scăzută”. În general, persoanele afectate nu au nevoie de tratament specific. În situația în care ai anumite simptome, tratamentul va fi stabilit în funcție de cauza care determină problema. Dacă este imposibil de identificat motivul pentru care ai tensiunea mică, scopul tratamentului este acela de a diminua simptomele și de a crește tensiunea.

Iată ce să faci dacă ai tensiunea mică, 8 cu 5

Tensiunea arterială normală este 120/80 mm Hg la adulți. Orice valoare sub pragul de 90/60 mm Hg este considerată tensiune mică sau hipotensiune arterială. Cum tensiunea mică nu prezintă mereu simptome, nu se poate se poate spune câte persoane sunt în această situație. Lucrurile sunt un pic nuanțate, pentru că sunt persoane tinere care au tensiunea arterială mică, o tolerează foarte bine, nu au niciun fel de problemă.

O persoană tânără cu tensiune arterială mică poate să aibă sa să nu aibă niște dureri de cap ocazional, mai ales la schimbarea vremii. În rest, nu trebuie să facă nimic deosebit și să nu se străduiască să-și crească tensiunea arterială pentru că ea va crește de la sine odată cu înaintarea în vârstă.

La cei care au vârste mai înaintate, ideal ar fi să nu se ridice brusc din poziția culcată în picioare, pentru că sunt niște receptori care se numesc baroreceptori, adică receptorii de presiune, cărora le trebuie un interval de timp ca să se adapteze la poziție.

Hidratarea este cea mai bună metodă de a crește tensiunea arterială, urmată de un aport de sare care poate să depășească chiar obiceiurile alimentare ale respectivului individ în anumite condiții.

Cafeaua are un efect de creștere a tensiunii arteriale, dar care nu are un efect de durată. De aceea și recomandarea de măsurare a tensiunii arteriale se face după cel puțin 30 de minute de la ultima ceașcă.

Cum măsori valorile tensiunii

Tensiunea arterială își modifică valoarea pe parcursul zilei în funcție de nivelul de oboseală sau stres, în funcție de poziția corpului și activitățile pe care le faci. De exemplu, dacă depui efort fizic intens, tensiunea arterială va crește.

Pentru a stabili în mod corect care este valoarea tensiunii arteriale, trebuie să ai în vedere câteva reguli. Iată cum trebuie să procedezi: Evită consumul de tutun sau băuturi cofeinizate cu cel puțin 30 de minute înainte de măsurare. Cafeina îți face tensiunea să crească și astfel se pot înregistra valori eronate. Evită și efortul fizic intens cu cel puțin 10 minute înainte de a te testa.

Poziția corpului trebuie să fie în șezut, cu picioarele așezate pe podea și brațul sprijinit, având cotul la nivelul pieptului. Manșeta tensiometrului trebuie să fie plasată direct pe piele și să acopere în proporție de 80% din suprafața brațului.

Trebuie să menții o respirație normală în timpul măsurătorii, evitând să vorbești. Repetă testarea după un scurt interval de timp, iar dacă diferența între cele două valori este de 5 milimetri coloană de Mercur, fă o a treia măsurătoare.

Deshidratarea este una din cauzele hipotensiunii arteriale și poate fi provocată de mai mulți factori, cum ar fi vărsăturile, febra, diareea severă sau efortul fizic intens. Îți poți asigura hidratarea prin consumul de apă, ceaiuri, sucuri naturale supe sau ciorbe, dar nu și alcool.

Ai grijă de poziția corpului tău. Indiferent că stai la birou sau acasă pe canapea, felul în care te așezi și te ridici îți poate afecta starea de echilibru. Prin urmare, e important să știi ce să faci când ai tensiunea mică, 8 cu 5.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Ce șanse are Mihaela Rădulescu să moștenească averea uriașă lui Felix Baumgartner 
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Ada Galeș a fost diagnosticată cu cancer la 34 de ani. Actrița urmează să fie operată pentru a patra oară. Ce mesaj a transmis
Playtech.ro
Blestemul Mihaelei! Primul soţ al vedetei a murit tot la 56 de ani. Cine a fost Bogdan Rădulescu
observatornews.ro
Premii acordate cetățenilor care raportează evaziunea fiscală. Guda: "Primești bonus, în cont, bani direct"
Playsport.ro
Funcția secretă pe care WhatsApp o folosește deja: îți citește mesajele și...
Evz.ro
Breșă de securitate a serverelor Microsoft Share Point. Date ale guvernelor sau instituțiilor școlare sunt în pericol
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
Cătălin Drulă, noul primar al Bucureștiului. Succesorul lui Nicușor Dan a fost deja decis
Playtech.ro
Cum îți închiriezi locuința în regim hotelier ca persoană fizică. Întreaga procedură și acte necesare
Dailybusiness.ro
Chirii de lux la preț de nimic. Zeci de foști magistrați și notari stau în locuințele statului cu sume între 60 și 197 de lei
RomaniaTV
Ce se întâmplă cu autopsia lui Felix Baumgartner. Abia acum s-a aflat decizia șocantă a autorităților
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Incendiu violent la mall, peste 60 de persoane au murit. Imagini terribile de la locul tragediei FOTO şi VIDEO
redactia.ro
De ce a murit, de fapt, Felix Baumgartner
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 iulie 2025
21 iulie 2025