Prima pagină » Sanatate » Ai tensiunea diastolică mare? Aceasta poate duce la blocarea sau spargerea arterelor!

Ai tensiunea diastolică mare? Aceasta poate duce la blocarea sau spargerea arterelor!

30 oct. 2024, 13:03,
Redacția BZI în Sanatate

A avea tensiune diastolică mare este o patologie destul de rară, însă cel puțin la fel de periculoasă ca hipertensiunea arterială care înglobează și tensiunea sistolică și cea diastolică, cunoscute popular și ca tensiune mică sau mare. Este important să cunoașteți ce simptome pot apărea, cât de gravă este și ce soluții aveți pentru prevenirea complicațiilor.

Când tensiunea diastolică este mare, vasele de sânge nu reușesc să se relaxeze între două contracții sau bătăi ale inimii. Dacă vă întrebați cum se manifestă această afecțiune, ei bine, aceasta nu se manifestă prin simptome care să avertizeze pacientul, ci este descoperită în cadrul controlului medical.

Principalele cauze ale tensiunii diastolice mari

Tensiunea diastolică mare se definește ca fiind presiunea din artere în momentul în care inima se află într-o fază de repaus, adică între două bătăi. Aceasta este reprezentată de al doilea număr într-o citire a tensiunii arteriale. De exemplu, dacă tensiunea arterială este 120/80 mmHg, 80 reprezintă tensiunea diastolică.

Este considerată mare atunci când aceasta atinge sau depășește 80 mmHg. Importanta tensiunii diastolice constă în faptul că este un semnal de alarmă pentru posibilele probleme serioase de sănătate.

Rolul tensiunii diastolice este esențial pentru funcționarea corectă a inimii și a sistemului circulator. În timpul diastolei, inima se umplu cu sânge, pregătindu-se pentru următoarea contracție.

O tensiune diastolică mare poate indica faptul că inima trebuie să lucreze mai dur pentru a împinge sângele în artere, ceea ce poate duce la o uzură prematură a mușchiului cardiac.

Medicii nu înțeleg de ce o persoană poate dezvolta hipertensiune diastolică. Ei sugerează că aceasta poate rezulta din îngustarea arteriolelor din cauza hormonilor din organism. Cauzele comune ale tensiunii diastolice mari includ tulburări endocrine, tulburări renovasculare, apnee în somn.

Cu toate acestea, unele cauze potențiale și care pot fi prevenite ale tensiunii diastolice mari includ, de asemenea, următoarele obezitatea, trebuie să știi care este primul ajutor în caz de indigestie, consumul de alcool, fumatul și trigliceridele crescute.

Factorii de risc

Există anumiți factori de risc pentru tensiunea arterială diastolică ridicată pe care o persoană nu îi poate controla. Aceștia includ vârsta, hipertensiunea diastolică este frecventă la persoanele cu vârsta sub 50 de ani; antecedente familiale, faptul de a avea membri ai familiei cu hipertensiune arterială crește riscul unei persoane, precum crește riscul unei persoane de a avea rujeolă dacă a stat în preajma cuiva care era bolnav.

Un alt factor de risc sunt evenimentele cardiovasculare, dacă un individ a suferit un incident care a afectat mușchiul cardiac, acest lucru îi crește riscul de tensiune diastolică crescută.

Persoanele cu diabet și niveluri ridicate de zahăr din sânge pot fi mai predispuse să dezvolte tensiune diastolică mare, la fel ca multe persoane cu niveluri scăzute de hormoni tiroidieni, adică cu hipotiroidism.

Persoanele cu boli cronice de rinichi pot, de asemenea să aibă tensiune diastolică mare, iar un aspect interesant este faptul că prevalența tensiunii este semnificativ mai mare în rândul bărbaților comparatic cu femeile.

În ceea ce privește simptomele specifice tensiunii diastolice, acestea pot varia de la o persoană la alta și nu sunt întotdeauna evidente. Acestea pot include: dureri de cap, dificultăți de respirație, amețeli, palpitații, durere în piept, oboseală, confuzie.

Deși acestea sunt semnale de alarmă comune, multe persoane cu tensiune diastolică mare pot să nu prezinte niciun simptom, ceea ce face această afecțiune extrem de periculoasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`