Prima pagină » Sanatate » Mama si copilul » Ai ramas insarcinata fara sa vrei? Cum procedezi in aceasta situatie?
Ai ramas insarcinata fara sa vrei? Cum procedezi in aceasta situatie?

Ai ramas insarcinata fara sa vrei? Cum procedezi in aceasta situatie?

08 iul. 2013, 15:02,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:29599;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}

Sarcina reprezinta o bucurie pentru fiecare femeie, sau cel putin asa ar trebui sa fie. Din pacate, pentru unele femei, venirea pe lume a unui copil nu este motiv la fel de îmbucurator, tocmai din cauza faptului ca nu este o sarcina planificata, deci nu stie cum sa reactioneaze în astfel de situatii.

Fie ca esti sau nu casatorita, o sarcina neprogramata îti poate da peste cap viata si ai nevoie de cateva sfaturi pentru a putea tine sub control ceea ce se întampla.

Asadar, iata ce trebuie sa faci atunci cand afli ca esti însarcinata si nu ti-ai propus acest lucru:

In primul rand, fii sigura de diagnostic – daca ti-a întarziat ciclul asta nu înseamna neaparat ca esti gravida. Cumpara-ti un test de sarcina sau mergi la medic pentru confirmarea suspiciunii de sarcina. Daca a fost doar o alarma falsa, nu te culca pe-o ureche si afla cauzele care au dus la întarzierea menstrei. De regula, anemia, tulburarile de somn si cele de alimentatie, precum si activitatea fizica intensa potfi doar cateva dintre motivele întarzierii ciclului menstrual. Daca însa rezultatul este unul pozitiv iar sarcina este confirmata, e timpul sa treci la urmatorul pas.

Nu intra în panica!

Desi e mai usor de spus decat de facut, calmul si ratiunea în astfel de moment sunt esentiale pentru a vedea luminita de la capatul tunelului. Daca nu esti înca majora, nu beneficiezi de sprijin financiar si ai ramas însarcinata, ajutorul parintilor sau al unei rude (matusa, sora mai mare, profesoara) este crucial. Cere ajutor persoanei în care ai cea mai mare încredere si vei gasi rezolvarea pe care o cauti. Femeile care au deja copii se pot confrunta cu problema nesigurantei si lipsei de posibilitati financiare pentru a face fata unui nou membru în familie, asa ca nu te grabi daca esti în aceasta situatie si cantareste bine situatia. La urma urmei, este viata ta si decizia îti apartine în totalitate.

Iata o serie de întrebari la care ar trebui sa îti raspunzi în momentul în care ramai gravida si nu esti foarte sigura ca vrei sa pastrezi copilul:

Esti pregatita sa devii mama? Ai posibilitatea financiara sa îi asiguri copilului un viitor? Esti pregatita fizic si psihic sa treci prin sarcina? Ai sprijinul familiei? Partenerul este pregatit sa devina tata si îsi asuma aceasta responsabilitate?

Daca te gandesti la avort…

Trebuie sa stii ca aceasta procedura trebuie realizata doar de catre un specialist si în conditii corespunzatoare, altfel riscul de deces este extrem de crescut. Din pacate, un studiu arata ca anual se fac peste 40 de milioane de avorturi, dintre care mai bine de jumatate sunt efectuate în conditii neigienice, de catre persoane fara pregatire medicala.

De asemenea, peste 60% dintre femeile care au ramas însarcinate nu au dreptul legal de a cere un avort, de unde si numarul crescut de chiuretaje realizate în conditii periculoase. Asta daca le putem numi chiuretaje, pentru ca înca se mai practica metodele empirice de avort.

Ia si adoptia în considerare

Daca este prea tarziu sa mai întrerupi sarcina si nu te simti pregatita sa devii mama, poti opta pentru adoptia viitorului copil. Cel mai indicat este sa lasi copilul pe mana unui cuplu pe care îl cunosti si stii ca nu poate avea copii, însa poti merge si pe calea agentiilor de adoptie, care stiu foarte bine ce au de facut în astfel de situatii.

Totusi, atunci cand te trezesti în momentul în care trebuie efectiv sa dai copilul din brate s-ar putea sa te confrunti cu stari depresive, ca urmare a atasarii emotionale de copilul care a crescut 9 luni în burtica. Uneori însa e mai bine sa te gandesti la viitorul copilului si sa faci cea mai buna decizie pentru viata lui.

Daca totusi te hotarasti ca poti fi mamica…

Nimic pe lumea asta nu se compara cu primul zambet al copilului caruia i-ai dat nastere. Sa aduci pe lume o fiinta este probabil cel mai frumos sentiment pe care îl poti experimenta ca femeie. Insa, înainte de a deveni sentimentala, gandeste-te ce îi poti asigura copilului. Partenerul trebuie sa te sprijine în aceasta aventura a maternitatii iar atunci cand acesta lipseste apar si problemele financiare si presiunea emotionala enorma care apasa pe umerii unei singure persoane, adica tu.

Copilul trebuie sa creasca într-un mediu plin de calm si iubire, sa nu asiste la certuri si nervozitate. Sarcina nu te schimba doar pe tine, ci si pe cei din jurul tau, asa ca ia-ti ragaz si alege întelept ce vei face în legatura cu cel care se afla acum în burtica.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *