Dacă te confrunți cu pete pe piele de la ficat trebuie să știi că acestea sunt, de fapt, hiperpigmentări care apar din cauza unei expuneri prelungite a pielii la soare sau la solar, a înaintării în vârstă sau din cauza anumitor schimbări hormonale.
Denumirea de pete hepatice provine dintr-o convingere greșită din trecut, atunci când se considera că acestea sunt produse de bolile de ficat. Cu toate acestea, convingerea nu este complet eronată, deoarece în cazul hepatitei cronice pot apărea pete de culoare roșie. De asemenea, în cazul icterului, pielea poate căpăta o nuanță gălbuie. În ceea ce privește petele maronii, regăsite cel mai adesea pe față, mâini și decolteu sunt cauzate de radiațiile ultraviolete.
Pete pe piele de la ficat: Motivul care duce la hiperpigmentarea pielii
Hiperpigmentarea pielii apare din cauza supradepunerii de melanină, pigmentul responsabil de culoarea pielii. Se manifestă sub forma unor pete maronii, de 2-3 cm, cu formă neregulată, care apar pe anumite suprafețe ale pielii. De cele mai multe ori, petele cauzate de soare apar pe porțiunile de piele cele mai expuse: fața, mâinile, brațele și pieptul.
De asemenea, un alt tip de hiperpigmentare este cel care apare pe fond hormonal, numit melasmă. Acesta este întâlnit în timpul sarcinii, atunci când nivelul de estrogen din corp crește.
Persoanele vârstnice se pot confrunta cu pete hiperpigmentare, deoarece bariera naturală a pielii este slăbită, iar nivelul producției de colagen scade.
Cum putem opri formarea petelor hiperpigmentare?
Cum petele hiperpigmentare sunt cauzate de expunerea prelungită la soare, ele pot fi prevenite prin controlul radiațiilor ultraviolete, care intră în contact cu pielea. Acestea sunt împărțite în două categorii, în funcție de lungimea undelor: UVB și UVA.
Razele UVB sunt unde scurte, prezente în anotimpul călduros și la mijlocul zilei. Acestea au efect asupra stratului superficial al pielii, fiind responsabile pentru colorarea pielii sub formă de bronz. Razele UVB sunt responsabile de stimularea producerii vitaminei D în organism.
Razele UVA sunt unde lungi, prezente pe tot parcursul zilei. Au capacitatea de a penetra porii, sticla, hainele, afectând profund pielea. Ele degradează structura de colagen și elastină, ducând la îmbătrânirea prematură a pielii.
Astfel, este extrem de importantă ultilizarea unei creme cu protecție solară, minim SPF 30, pe tot parcursul anului.
Cele mai afectate zone sunt mâinile și fața. De asemenea, vara, indexul UVA și UVB este extrem de ridicat, fapt ce necesită folosirea unei creme cu SPF 50, dar și adăugarea unor măsuri de protecție auxiliare: șepci, pălării, eșarfe.
Pete pe piele de la ficat: Cum scăpăm de petele hiperpigmentare
Aceste pete pot fi tratate cu produse dermato-cosmetice special concepute. O substanță cu rol inhibitor al producerii de melanină și care acționează eficient asupra petelor hiperpigmentare este hidroquinona. Produsele care au în componență această substanță se eliberează pe baza unei rețete medicale emise de un medic dermatolog.
Alte produse eficiente în lupta cu petele hiperpigmentare sunt cele care conțin vitamina C, lpha arbutin sau acid kojic. Aceste ingrediente au un rol cheie în redarea luminozității pielii și, în timp, a decolorării petelor hiperpigmentare.
Totodată, grupele de acizi AHA și BHA sunt menite să ajute în lupta cu petele, printr-o exfoliere delicată.
Eruptii cutanate de la ficat
În cazul bolilor hepatice, pielea poate suferi o serie de modificări. Ea poate deveni palidă, iar fața și membrele pot prezenta umflături. O atenție deosebită trebuie acordată îngălbenirii pielii, deoarece pot indica probleme grave cu ficatul.
Spre deosebire de petele hiperpigmentare provocate de soare, ficatul poate determina apariția unor erupții cutanate. Printre acestea se regăsesc: elemente pustuloase (indică un dezechilibru imunitar), manifestări alergice ( apar ca urmare a unei deficiențe a funcției de detoxifiere), erupție hemoragică ( exprimată în hemoragii mici pe piele), roșeață puternică a palmelor sau talpă galbenă.