În ultima perioadă te-ai confruntat în permanență cu senzația de nod în gât? Este posibil să ai probleme cu glanda tiroidă sau să fii foarte stresat. Iată ce este de făcut.
Senzația de nod în gât poate duce la dificultăți de înghițire sau poate fi însoțită de dureri în piept, ori de senzația de sufocare, în funcție de severitate. De cele mai multe ori, „nodul” poate fi resimțit în zona mărului lui Adam, lângă un mușchi ce poartă denumirea de cricofaringian. Acest mușchi împiedică mâncarea ingerată să revină în cavitatea bucală, iar contractura acestuia poate fi interpretată ca senzația de nod în gât. Medicii sunt de părere că atunci când aceasta se manifestă la tineri, care nu au probleme de sănătate, de vină este stresul sau un fond psihic mai labil. Însă, senzația resimțită poate precede și o laringită sau o răceală, putând fi și semnul unor probleme severe, de pildă afecțiunile tiroidiene.
Senzația de nod în gât și tiroida. Care este legătura dintre cele două?
Nodul în gât este cel mai întâlnit simptom al afecțiunilor tiroidiene. Acesta este generat de creșterea în volum a tiroidei, iar dacă acesta persistă și nu este determinată o altă cauză a apariției lui, este nevoie de o vizită la medicul endocrinolog.
Potrivit unui medic din Baia Mare, Gheorghe Lascu, nodul în gât are la bază o creștere în volum a tiroidei sau tiroidită virală acută.
„În general, când pacientul vine şi acuză de exemplu creşteri sau scăderi în greutate, agitaţie, termurături, oboseală permanentă, insomnie, sau când apar anumite semne fizice precum exoftalmia, sau acel vestit nod în gât, care de fapt indică mărirea în volum a tiroidei, cu siguranţă e nevoie de un consult de specialitate, de analize”, explică el.
„Tiroidita acută, virală, se manifestă prin creşterea în volum a tiroidei şi apariţia unor ganglioni, în regiunea occipitală. Te trezeşti dimineaţa că ai , undeva spre ceafă”, completează el.
Acesta a mai arătat că, în general, cazurile în care apare durerea nu sunt foarte des întâlnite.
”Nu vorbim de durere, ci poate de o sensibilitate la atingere”, declară medicul de familie Gheorghe Lascu din Baia Mare, care este şi preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Maramureş, potrivit adevarul.ro.
Nodul în gât poate avea mai multe cauze
Senzația de nod în gât poate fi generată și de alte probleme, în afară de cele ale glandei tiroide. O astfel de senzație apare și în urma constricției mușchilor laringelui în anumite situații dismetabolice, dintre care menționăm hipocalcemia (scădere a cantităţii de calciu din sânge), hipomagneziemia (scădere a cantităţii magneziului din sânge) şi alcaloza (scăderea acidităţii sângelui).
O cauză destul de des întâlnită este hiperventilația. Aceasta presupune respiraţia mai frecventă decât ar fi nevoie, în condiţii de anxietate sau teamă fără motiv, la o persoană stresată. În timpul hiperventilației, pacientul elimină prea mult bioxid de carbon, element ce participă activ la aciditatea sângelui, prin formarea de acid carbonic. În momentul respirației prea rapide, acidul carbonic circulant scade, ceea ce duce la reducerea acidității sângelui și la apariția senzației de sufocare și de nod în gât. Astfel, se contractă musculatura laringiană și are loc alcaloza respiratorie a persoanei stresate.
În această situație, pacientul trebuie încurajat să respire normal și să i se administreze un medicament placebo. Acesta din urmă este menit să îi creeze pacientului senzația că-i va face bine și ușor, ușor se va liniști.
De asemenea, nodul în gât poate apărea și din cauza bolii de reflux gastroesofagian. În acest caz, acidul gastric şi particule de alimente se întorc în faringe şi în cavitatea bucală, ceea ce duce la afectarea întregului esofag, inclusiv a mușchilor de la acest nivel. Dacă medicul bănuiește că ar fi vorba despre o problemă gastrică, va recomanda pacientului un consult gastroenterologic şi o endoscopie digestivă.