@ O parte dintre ieseni au pus bazele unei afaceri de succes si fac bani frumosi din vechituri @ Saptamanal, "vanatorii" de chilipiruri merg in talcioc si cauta obiecte de colectie pe care, mai apoi, le vand la preturi chiar si de zeci de ori mai mari @ Negocierea se face la sange, insa, odata ce au fost cumparate din talcioc, ajung sa fie scoase la vanzare pe site-uri de specialitate, iar acolo lucrurile se schimba @
In ultima vreme, obiectele vechi se cauta din ce in ce mai mult, iar colectionarii sunt dispusi sa scoata din buzunare sume mari de bani pentru pasiunea lor. Existand cereri, trebuie musai sa apara si ofertele, iar unii ieseni au simtit gustul unei afaceri si s-au pus pe treaba.
Reporterii BZI au discutat cu un colectionar care castiga bani frumosi de pe urma vechiturilor. Deoarece lucreaza intr-o institutie publica, nu ii vom dezvalui identitatea, insa il vom numi Bogdan. Bogdan a inceput inca de cand era copil sa colectioneze servetele, timbre si surprize de la gume de mestecat.
Un timp a renuntat la pasiunea sa, insa cam de cinci ani s-a apucat iar de colectionat. Ieseanul spune ca un colectionar ar trebui sa aiba o gama destul de larga de obiecte de colectie pentru a-si putea completa colectia care ii este cea mai draga.
Cumparand mai multe obiecte de colectie, iar mai apoi vanzandu-le, a inceput sa faca bani in plus, iar acum, in fiecare duminica, merge in talcioc si cauta chilipiruri. Exista o piata pentru orice, bancnote, monede, fotografii, decoratii, insigne, iar exemplele pot continua.
Cateva sute de euro pe luna castig
Asa se face ca o moneda cumparata cu un leu ajunge sa fie vanduta pe internet cu cativa zeci de lei. "Sunt multe persoane care vin in talcioc pentru diverse lucruri de colectie. Eu, de exemplu, colectionez bancnote si monede, dar cumpar orice pot sa vand mai departe. Chiar daca am dubluri sau tripluri, tot cumpar daca gasesc ceva accesibil. Au fost cazuri cand am cumparat monede de argint cu un leu bucata, iar mai apoi le-am vandut cu 25-30 de lei. Niciodata nu stii ce gasesti la talcioc… In ultima perioada se cauta destul de mult bibelourile si jucariile vechi, "Ceausiste". Vin batrani cu bibelouri la talcioc pe care cer 5-10 lei, iar ele intre colectionari se pot vinde cu mai mult de o suta de lei bucata. Sunt unii care traiesc doar din asta… castiga cateva sute de euro pe luna", a spus Bogdan.
Citeste si : Obiecte cu patina timpului, la Targul de Antichitati din week-end, de la Palas
Cert este ca pe site-urile de specialitate se gasesc diferite obiecte care, odinioara, se gaseau in casa fiecarui roman. Multi nu stiu ca un bibelou sau o jucarie veche ar putea valora destul de mult. Pe zi ce trece, aceste obiecte se gasesc din ce in ce mai rar, iar valoarea lor creste.
Duminica de duminica, langa Bazar, zeci de mici comercianti se aduna si scot la vanzare orice obiect nu le mai foloseste. Asa se ajunge ca pe zeci de metri patrati sa fie insiruite mii de obiecte. Pentru multi, "talciocul", asa cum este denumit, nu inseamna nimic, insa pentru zeci de ieseni, acolo se leaga prietenii, se discuta despre pasiuni comune si se fac schimburi.