Dacă te confrunți cu bube în nas, află că nu ești singurul! Sunt multe persoane care, mai ales în sezonul rece, au diferite leziuni pe interiorul nasului, care par să nu se vindece. În rândurile care urmează, află ce le cauzează și care este cel mai bun remediu pentru combaterea lor.
Bubele apărute în nas pot avea mai multe cauze, însă cea mai des întâlnită este prezența stafilococului auriu. Acesta pare să fie cea mai amenințătoare bacterie din cavitățile nazale umane, persoanele infectate putând fi sursa multor infecții dificil de tratat, chiar și în unitățile spitalicești.
Deși stafilococul auriu este prezent, în mod normal, în nas, în gât și la nivelul pielii, sunt și cazuri în care poate fi o adevărată pacoste. Și, cu toate că există căi de a elimina această bacterie, ea revine după câteva săptămâni sau luni de la finalizarea tratamentului. Din păcate, infecția este foarte ușor de transmis, deoarece nu este depistată printr-un control medical de rutină.
Ai bube în nas? Iată cum se manifestă infecția cu stafilococul auriu
Cele mai multe dintre infecțiile cauzate de stafilococul auriu se manifestă prin abcese sau celulită infecțioasă. Printre simptomele abcesului se numără: colecție de puroi la locul leziunii, zona care înconjoară abcesul este, de regulă, roșie, dureroasă și umflată, iar pielea din jurul abcesului poate fi caldă la atingere. Uneori, poate apărea și senzația de usturime.
În ceea ce privește celulita infecțioasă, aceasta se manifestă prin roșeață, umflături și durere la locul infecției. De precizat este că celulita infecțioasă se produce în urma unei zgârieturi sau a unei tăieturi a pielii, care oferă ocazia bacteriilor de a pătrunde în organism. Chiar dacă este mai des întâlnită pe picioare sau pe brațe, aceasta poate apărea oriunde pe corp.
Totodată, prezența stafilococului auriu poate genera complicații, cum sunt: pneumonia (infecția plămânilor) sau bacteremia (boală care se manifestă prin prezența bacteriilor în sânge). Aceste infecții sunt însoțite de: dificultate de respirație, febră, frisoane sau stare de rău.
Care este cel mai bun remediu pentru combaterea bubelor provocate de stafilococul auriu?
Cum bubele apărute pot forma coji, este recomandat să nu le rupi, pentru a evita răspândirea infecției și pentru a contribui la o vindecare mai rapidă. Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să îmbibi capătul unui bețișor de urechi în bitter suedez și apoi să îl aplici pe zona afectată. Apoi, poți folosi un unguent pe bază de triamcinolona. Repetă procedeul de trei-patru ori pe zi, timp de două săptămâni.
De cele mai multe ori, medicii tratează infecțiile stafilococice cu antibiotice. În cazul în care infecția este contactată în spital, sunt prescrise antibiotice care acționează împotriva stafilococilor meticilino-rezistenți.
Dacă infecția este una severă, este necesar un tratament antibiotic administrat oral sau intravenos. Dacă vorbim despre un abces, medicul chirurg va recurge la secționarea și la drenarea acestuia.
Un remediu naturist foarte eficient pentru tratarea infecției cu stafilococul auriu este uleiul de nucă de cocos virgin. Acesta are efecte antibacteriene, antivirale și antifungice, fiind una dintre cele mai bune alternative la antibiotice. Pentru întărirerea sistemului imunitar este suficient să consumi o linguriță de ulei de cocos în fiecare zi. Poți, chiar, să aplici puțin ulei și pe bubele din nas.
Pentru a ține la distanță infecțiile stafilococice din nas, spală-te frecvent cu apă și săpun și evită să umbli cu degetul în nas des și insistent.