Prima pagină » Coronavirus » Ai avut covid? Posibil să suferi de demență sau un accident vascular cerebral
Ai avut covid? Posibil să suferi de demență sau un accident vascular cerebral

Ai avut covid? Posibil să suferi de demență sau un accident vascular cerebral

23 iun. 2021, 10:24,
în Coronavirus

Dacă ai trecut prin covid, tot ce e posibil să te încadrezi în categoria persoanelor care vor suferi, în timp, pierderi de materie cerebrală cenuşie. Cel puţin asta spun un studiu realizat în urma colectării de date de către Biobank, din Marea Britanie. Studiul a implicat compararea scanărilor cerebrale a 782 de voluntari, din care jumătate au trecut prin boală. Cu alte cuvinte, dacă ai avut covid, e posibil ca, la un moment dat, să suferi de demenȚă sau chiar un accident vascular cerebral.

Este îngrijorător acest lucru, dar oamenii de ştiinţă sunt destul de siguri de rezultatele studiului.

„Descoperirile noastre arată că este vorba despre pierderea de substanță cenușie în zona corticală limbică, legată direct de sistemul olfactiv și gustativ primar”, sau zonele din creier legate de percepția gustului și a mirosului, se arată în studiul respectiv, care nu a fost încă supus unei evaluări serioase inter pares.

Demența, consecinţă a infectării cu coronavirus?

De ce e îngrijorător rezultatul? Pentru că substanţa cenuşie controlează, în esenţă cam toate funcţiile creierului, făcând parte din sistemul nervos central al omului. De ea depinde inclusiv controlarea memoriei, a emoţiilor şi a mişcărilor. O anomalie a ei poate afecta abilitățile de comunicare sau celulele nervoase.

Studiul mai arată că pierderea substanței cenușii în zonele creierului legate de memorie „poate crește riscul pacienților de a dezvolta demență pe termen lung”.

Infecția gravă – Demență sau accident vascular

Anul trecut, revista Lancet Psychiatry publicase concluziile unui studiu care arăta că infecția cu covid deteriorează creierul. Mai mult, în timp ar duce la simptome asemănătoare dementei sau chiar la accident vascular cerebral. Autorii au menționat că sunt necesare mai multe date pentru a evalua în mod adecvat efectele Covid asupra sănătății creierului.

Majoritatea celor implicați în studiu au avut simptome ușoare de Covid, până la moderate, sau nu au avut deloc. Acest lucru a fost văzut însă că un punct forte al studiului. De ce? Pentru că imaginile cerebrale studiate până acum au implicat cazuri moderate spre grave.

„Este nevoie de mai multe informații cu privire la efectele cerebrale ale bolii, chiar și în cazurile ușoare”, se arată în studiul Biobank.

Pentru a vedea dacă supravieţuitorii covid vor avea sau nu probleme cu memoria, mai ales cu capacitatea de a-şi aminti evenimente ce implică emoţii, este necesară mult mai multă informaţie.

Despre covid, pe scurt

Ca să afli dacă într-adevăr ai sau nu covid, trebuie să efectuezi un test PCR. Apoi, în funcție de rezultat, e bine să iei anumite măsuri. Spre exemplu, dacă nu te simți foarte rău, este înr egulă să stai acasă, dar separat de restul membrilor din locuință. E bine să consumi multe lichide, mai ales supe și ciorbe, apă și ceaiuri. Introdu în alimentație fructele și legumele care conțin multă vitamina C. Folosește dezinfectant ori de câte ori mergi la baie sau la bucătărie, adică în locurile pe care și ceilalți din casă le folosesc.

Folosește șervețele de unică folosință pentru absolut orice, apoi pune-le într-o pungă și aruncă-le la coșul de gunoi, la reciclate. Încearcă să consumi și minerale, precum magneziu și fier. Important, de asemenea, este să renunți la cura de slăbire. Spre exemplu, dacă ții dieta daneză sau orice alt regim hipocaloric și suferi și din cauza covidului, organismul îți va fi și mai slăbit.

Așadar, încearcă, pe cât posibil, să te ferești de aglomerație, pentru a nu contracta coronavirus. În caz contrar, dacă o să suferi de covid, tot ce e posibil ca, peste ani, să ai simptome de demență ori de accident vascular cerebral.

Bugetul.ro
Orașul în care nu a mai plouat de 600 de ani. Una dintre cele mai exotice capitale de pe planetă se bucură și de un fenomen meteorologic neobișnuit
redactia.ro
«TURUL DOI INAPOI» Cristela Georgescu primul mesaj dupa decizia judecatorilor
Bugetul.ro
Trei luni de foc în România. Explozia profețită de specialiștii în economie se referă la prețurile produselor din țara noastră în perioada următoare
a1.ro
Artista din România care și-a asumat relația cu o fată. Cum s-a filmat alături de noua ei iubită | VIDEO
Playtech.ro
Fără pensii majorate pentru aceşti bătrâni. Lovitura de după Paşte pentru pensionari
observatornews.ro
Cât costă să devii pilot în România. Salariul poate ajunge la 100.000 de euro pe an
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Cronologia unei catastrofe care a lovit grav România. Efectele letale se resimt și acum
SportpeSurse
Preferatul lui Gigi Becali poate rata turul 2 al alegerilor! Cine este favorit în turul 1 și cum arată cotele pentru finala prezidențială de pe 18 mai
Playtech.ro
Orașul din România unde nu plouă cu lunile, este cel mai secetos. Localnicii se bucură și la câțiva stropi
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Dispare garanţia de 50 de bani! Schimbare majoră la punctele de reciclare, ce se întâmplă cu sistemul SGR
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Era retragerilor de la bancomat devine istorie. Cum faci rost de numerar dacă îți ții economiile pe card
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`