Prima pagină » Sanatate » Ai acneea fungică? Iată tot ce trebuie să știi despre tenul tău

Ai acneea fungică? Iată tot ce trebuie să știi despre tenul tău

23 mart. 2025, 16:00,
în Sanatate

Acneea fungică apare atunci când foliculii de păr se infectează cu o ciupercă numită Malassezia.

Precum celelalte tipuri de acnee, aceasta poate produce pustule pline cu puroi, papule roșiastice, puncte negre și albe.

Ce cauzează acneea fungică?

Această ciupercă este prezentă în mod natural în pielea noastră, fiind întâlnită la un număr foarte mare de persoane. Fungii găsiți frecvent pe piele se numesc germeni comensali, însă aceștia nu produc întotdeauna o infecție.

Această ciupercă produce probleme la nivelul foliculilor de păr, când aceștia se blochează sau se distrug, iar fungii pătrund la acest nivel. Printre factorii ce declanșează distrugerea foliculilor de păr și infecția fungică se enumeră contactul direct dintre piele și alte suprafețe, inclus fiind și contactul piele pe piele, pensatul sau epilarea firelor de păr, pielea caldă și umedă, care nu este uscată complet, atingerea pielii înainte de a te spăla pe mâini, utilizarea saunelor umede sau a jacuzzi-urilor sau purtarea hainelor umede sau prea strânse, ce irită pielea.

De asemenea, folosirea anumitor produse cosmetice în exces pot favoriza formarea acestui tip, întrucât fac pielea prea uleioasă și cresc proliferarea ciupercilor.

Acest tip de acnee poate fi prevenit prin purtarea unor haine și lenjerii de corp ce lasă pielea să respire, vizitarea saunelor bine îngrijite și igienizate, o epilare și un pensat făcute cu grijă și îndepărtarea imediată a hainelor transpirate și umede de pe piele de după un antrenament intens sau orice alt efort fizic.

Cu ajutorul unui tratament aceasta poate fi vindecată și nu recidivează, însă menținerea igienei personale este esențială pentru tratarea acesteia.

Nu știi dacă o ai? Iată cum o poți identifica

Acneea de acest tip se manifestează prin papule mici, uniforme, frecvent localizate în grupuri pe spate, pe umeri și la nivelul toracelui superior. Aceasta poate apărea și pe față, însă destul de rar, caz în care este confundată frecvent cu acneea vulgară.

Leziunile ce apar sunt însoțite de o mâncărime, lucru ce este un semn distinctiv între cea fungică și cea bacteriană. La acneea bacteriană puritul este destul de puțin întâlnit, chiar absent. Papulele ce apar sunt roz sau de un roșu deschis și sunt ușor ieșite din relieful pielii, fiind asociate adesea cu puncte negre. De asemenea, la acneea fungică coșurile arată foarte similar, sunt mici și nu apar inflamații la nivel local.

Puritul este un alt simptom caracteristic pentru acest tip de acnee și are și un caracter recurent, leziunile fiind predispuse să reapară în cazul în care igiena nu este menținută conform recomandărilor anterioare. Poate apărea și senzația de arsură la nivelul leziunilor. Cu toate acestea, diagnosticul trebuie pus de un specialist, fiind necesară o examinare clinică și investigații de specialitate, în unele cazuri fiind nevoie și de un examen microscopic.

Investigațiile în cauză sunt esențiale pentru a face diferența dintre tipurile de acnee, simptomele fiind adeseori destul de înselătoare și de similare, iar pentru fiecare tip modul de evoluție și tratamentul este diferit.

Acneea fungică poate apărea oricând, indiferent de vârstă și se poate trata prin menținerea unui tratament corespunzător, după ce un specialist a confirmat că despre acest tip este vorba.

Bugetul.ro
Directivă UE pentru România care nu mai suportă amânare. Sistemul bancar din țara noastră trebuie să implementeze rapid ce se cere de la Bruxelles
redactia.ro
Drama prin care a trecut marea actriță Cristina Deleanu: „Nu voi uita niciodată acea senzație de pământ în gură”
Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
a1.ro
Cum arată casa în care locuiește George Simion alături de familia lui. Ar fi mințit că stă într-un apartament mai mic
Playtech.ro
Doliu în România! Marea actriţa din Liceeni s-a stins prea devreme, colegii sunt în stare de...
observatornews.ro
21 de județe intră de la ora 10.00 sub avertizare cod galben de ploi și vijelii. Lapoviță și ninsori la munte
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Avertisment pentru românii care pleacă în vacanță în Europa. Amenzi de 25.000 de euro
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Planul lui George Simion a fost devoalat de un pion important din sistem
Playtech.ro
Alocația pentru susținerea familiei. Cine o poate primi, condiții și valoarea actuală
Dailybusiness.ro
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
RomaniaTV
BOMBĂ în sport! Marea gimnastă, olimpică la Antena, a părăsit România și a trecut la ''Martorii lui Iehova'': Fac muncă de misionariat. Este o chemare
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Călin Georgescu, ASASINAT în România!! Vestea NEAGRĂ a picat ca un trăsnet
redactia.ro
Detalii neștiute despre Ionel Ganea. Ce se întâmplă cu fostul fotbalist după accidentul în care fiul său a ajuns la spital în stare critică
ego.ro
Ce face Nicușor Dan, în fiecare dimineață, când nu este în campanie electorală

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`