Agrișul roșu este un arbust de talie medie, cu ramuri spinoase, care are o vigoare mijlocie spre mare, caracterizate de ghimpi subțiri și rari. Acest soi este productiv și rezistent la boli. Studiile indică faptul că aceste fructe au multe beneficii pentru sănătate, cum ar fi lupta împotriva cancerului și scăderea nivelului de coelsterol. Agrișele sunt fructe de pădure derivate în general din agrișă europeană și agrișă americană. Aceste fructe se găsesc în multe culori, de la galben, la verde, roșu, violet sau chiar negru. Cu cât nuanța este mai închisă, cu atât boabele sunt mai dulci.
Caracteristici și îngrijire agriș roșu
Fructele de agriș (agrișele) sunt mari, având aproximativ 5 grame, și au o culoare roșu închis. Pulpa lor este de culoare roșu-gălbuie și are un gust armonios și plăcut. Arbustul de agriș roșu face parte din categoria arbuștilor fructiferi puternic ramificați, având ghimpi lungi de 7-15 mm, dispuși în grupuri de unul sau trei la baza mugurilor, pe tulpini. Fructele se formează după aproximativ 2 ani, iar producția este mai abundentă între 3-6 ani, după care ramurile se usucă și trebuie înlocuite cu creșteri noi. Fructul are o consistență moale, având culoarea verde, galbenă sau roșie și se maturizează la sfârșitul lui iunie și începutul lui iulie. Toate soiurile de agriș sunt autofertile. Producțiile maxime de fructe se obțin între anii 5-7 de la plantare și pot ajunge la 4-6 kg/tufă, respectiv 12-15 tone/ha.
Agrișul roșu se poate înmulți prin butași semilemnificați, marcote, despărțirea tufei și altoire în T în luna august, folosind muguri desprinși cu scut sau vârf de lăstar lemnificat. Ca portaltoi, se poate alege specia Ribes aureum. Acest soi de agriș are o coacere timpurie, producând fructe mari, ovale, cu pulpa roșie și având un gust deosebit. Arbustul are o creștere viguroasă și o rezistență bună la făinare, producând multe fructe. Agrișul roșu poate fi crescut sub formă de tufă sau sub forma unui pomișor, și necesită susținere cu tutor, în special dacă are forma de pomișor. Este nepretențios și poate crește bine chiar și în zone semiumbroase, dar necesită tăieri de menținere în fiecare primăvară.
În perioada de tăiere, se îndepărtează lăstarii bătrâni, rupți sau uscați, iar din cei tineri crescuți în anul precedent se lasă 2-3, care se scurtează la o treime din lungime, dar nu se mai taie în anii următori. Ideal, tufa de agriș ar trebui să aibă între 12-13 ramuri, fiecare cu vârste cuprinse între 1-4 ani. Primăvara, arbustul poate fi fertilizat cu bălegar sau compost. Pentru a menține solul umed și lipsit de buruieni, se poate utiliza tehnica mulcirii, mai ales în perioada de coacere a fructelor, ceea ce contribuie la obținerea unor fructe mai mari.
8 beneficii impresionante ale agrișelor
Agrișele conțin vitamine precum C, B5 și B6, cupru, mangan și potasiu, oferind un aport nutritiv valoros. Aceste fructe au un conținut ridicat de fibre și sunt sărace în calorii, ceea ce le face ideale pentru gestionarea greutății și îmbunătățirea sănătății digestive. Agrișele sunt o sursă excelentă de antioxidanți, cum ar fi vitamina C, vitamina E și fitonutrienți, care contribuie la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ și la reducerea riscului apariției bolilor.
Consumul de agrișe poate ajuta la menținerea nivelurilor de zahăr din sânge sub control, datorită conținutului lor de fibre și compuși care încetinesc absorbția zahărului. Agrișele furnizează acizi organici care ajută la reglarea nivelului de fier în celule, ceea ce poate contribui la protejarea creierului împotriva unor boli degenerative. Deși nu s-au făcut foarte multe studii asupra beneficiilor fructelor de agriș roșu, acestea au compuși care le recomandă ca opțiune sănătoasă de gustare și pot avea beneficii semnificative asupra sănătății, inclusiv reducerea riscului de cancer, diabet, boli de inimă și boli legate asociate îmbătrânirii creierului.