Agricultura la ghiveci este o afacere din ce in ce mai profitabila pentru antreprenori. In locul plantelor mature, cultivatorii cresc doar vlastarele unor plante precum mazarea, nautul, sau floarea soarelui. Sunt recoltate imediat ce le-au dat frunzele si sunt mancate cu totul. Se numesc microplante, iar cererea pentru ele in restaurantele de lux este foarte mare. Sunt cautate si pentru gust, dar si pentru efectul benefic pentru sanatate.
N-au trecut mai mult de doua saptamani de cand semintele au incoltit si recolta este deja gata pentru a fi comercializata. Microplantele nu au nevoie de mult timp pentru a fi bune de pus in farfurie.
Microplantele sunt o descoperire recenta in alimentatie. Sunt, de fapt, vlastarele plantelor obisnuite. In aceasa faza de dezvoltare, tulpinile si frunzele de varza, broccoli sau floarea soarelui nu sunt doar comestibile, dar si foarte sanatoase.
Cristian Tudor a pornit afacerea cu trei ani in urma, cu o investitie de 30.000 de euro. Acum, sera care se intinde pe cinci hectare ii asigura o cifra de afaceri de un milion de euro. Asta si pentru ca microplantele au devenit un ingredient de nelipsit in restaurantele de lux.
Un ghiveci cu microplante pleaca din sera la pretul de cinci lei. In ultimii ani, au inceput sa fie comercializate si in magazine.