Prima pagină » Economic Local » Agricultura ieșeană este în impas! Culturile din județ sunt afectate de condițiile meteo

Agricultura ieșeană este în impas! Culturile din județ sunt afectate de condițiile meteo

25 mart. 2022, 00:01,
Andreea Andrei în Economic Local

Din pricina condițiilor meteo nefavorabile, agricultura ieșeană este în impas. Mai multe culturi din județ au fost analizate de specialiștii de la Direcția Pentru Agricultură Iași și rezultatele nu sunt îmbucurătoare.

Agricultura ieșeană este în impas deoarece culturile afectate sunt cele de cereale, ce se plantează toamna. Grâul va fi anul acesta afectat și asta se va simți în buzunarele oamenilor.

Anul acesta, agricultura ieșeană este în impas din cauza vremii

O echipă formată din specialiști au Direcției pentru Agricultură Iași au mers zilele trecute în câteva comune din Iași pentru a analiza starea culturilor de toamnă.

Aspectele constatate de specialiști arată un viitor nu tocmai „înfloritor” cu privire la culturile de grâu, orz și orzoaică, asta în condițiile în care anul trecut România a fost numărul 1 din Uniunea Europeană la exportul de grâu.

Plantele se află in stare de repaus vegetativ din pricina temperaturilor scăzute și a lipsei precipitațiilor. Unele plante au răsărit abia în luna februarie lucru ce nu este benefic și se consideră ca fiind o întârziere a plantației. Această întârziere rezultă o recoltă sărancă.

„Procesele vegetative ale speciilor de grâu, orz, orzoaică se desfășoară mai lent în majoritatea regiunilor județului, menținându-se chiar stadiul de repaus biologic.Plantele răsărite se află în stadiul de tulpină principală + maxim 1-2 frați, plantele prezentând o uniformitate și vigurozitate bună spre medie.Unii fermieri din zonă întorc cultura de rapiță, iar alții au inceput să semene orzoaica de primăvară” , spun reprezentanții Direcției pentru Agricultură Județean Iași.

Starea actuală a culturilor va afecta economia

Fermierii din Iași vor avea o producție de grâu similară cu cea a anului 2020, când producția a fost foarte scăzută.

Spre doesebire de anul 2021, când România a fost campioană la exportul de grâu în Uniunea Europeană, anul acesta situația se anunță a fi nu la fel de bună.

„Dacă în următoarele două săptămâni nu plouă, cred că tot ceea ce s-a semănat în toamnă și la păioase și la rapiță se va întoarce. Dacă vom face asta, vom planta culturi de primăvară”, a declarat Emil Teofil Bălteanu, președinte la Asociația Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice din județul Iași.

Previziunile specialiștilor în domeniul agriculturii nu sunt unele pozitiviste, iar cei mai mulți fermieri se pregătesc să însămânțeze plantele de primăvară.

Din puct de vedere economic, unii fermieri susțin că situația va fi una depreciativă și că va trebui să ne bazăm pe rezervele de stat.

„Ajungem la pâine vrem nu vrem! Studiile recente au arătat că un român consumă cam 100 de kg de pâine. Noi avem nevoie de minimum 2 milioane de tone de grâu în rezervă ca să acoperim numărul acesta. Culturile suferă, lipsa precipitațiilor e gravă! Prevăd că la culturile de primăvară vom porni irigațiile cel târziu la jumătatea lunii aprilie, dacă nu plouă. Culturile păioase noi nu le irigăm, acestea sunt culturile de toamnă”, a declarat Ioan Buimac fermier din Iași.

Agricultura ieșeană este în impas și situația nu pare mai bună nici în alte regiuni ale României. Agricultura defectuoasă stârnește scumpiri de preț și lipsa anumitor produse vitale din alimentație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 ianuarie 2025
28 ianuarie 2025