Prima pagină » Economic Local » Agricultura din Iași, la pământ! Ieșenii vor să-și vândă fermele pe site-urile cu anunțuri, dar nimeni nu le achiziționează. „Lumea nu cumpără, pentru că nu are bani!” (Exclusiv)

Agricultura din Iași, la pământ! Ieșenii vor să-și vândă fermele pe site-urile cu anunțuri, dar nimeni nu le achiziționează. „Lumea nu cumpără, pentru că nu are bani!” (Exclusiv)

17 nov. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Fermierii din Iași au ajuns să-și vândă afacerile pe OLX sau pe alte site-uri de specialitate, din străinătate. Dacă unii le scot la vânzare din cauză că nu se mai pot ocupa de ele, alții spun că situația din ultimii 2 ani, din domeniul agricol, i-a determinat să renunțe la aceste afaceri. Fermierii sunt dispuși să negocieze prețurile, dar, chiar și așa, nu au clienți

Ieșenii încearcă să-și vândă fermele vegetale sau zootehnice, postând zeci de anunțuri pe site-ul de profil, OLX, sau pe cele similare din străinătate. Cei care le-au scos la vânzare susțin că fie au probleme de sănătate și nu se mai pot ocupa de afaceri, fie acestea nu mai sunt profitabile. Unul dintre agricultorii din Iași care a scos la vânzare afacerea este Valerică Roman, unul dintre asociații din cadrul fermei din satul Cozmești, comuna Stolniceni-Prăjescu. Vinde afacerea cu 50.000 de euro, fiind incluse 4 grajduri, cu o suprafață de 500 de metri pătrați fiecare, o moară, utilaje agricole, 10 hectare de teren agricol, o casă de locuit cu 7 camere, cu o suprafață de 160 de metri pătrați.

„Ferma e din 1992. Am luat-o de la fostul CAP împreună cu un asociat de-al meu. Am avut mai întâi ciupercărie și, apoi, am transformat-o în fermă de vaci, cu 80 de capete. Până în anul 2005 a fost foarte bine cu ciupercăria, pentru că aduceam materia primă din Franța, producția era bună și aveam unde să vindem la prețuri bune. Chiar era profitabilă afacerea cu ciuperci.

Cel de la care luam materia primă a văzut că ne-am extins și nu ne-a mai trimis ce aveam nevoie. Am încercat să ne descurcăm, dar nu a mai mers treaba și am trecut pe animale. Am avut vaci și viței și a mers bine și cu animalele. Dar a renunțat asociatul meu, apoi am făcut un accident și nu-mi mai pot folosi o mână, nu mai pot să muncesc în fermă”, spune Valerică Roman, unul dintre asociații afacerii scoasă la vânzare.

„Lumea nu cumpără pentru că nu are bani ori pentru că sunt prea multe anunțuri cu ferme și terenuri”

Proprietarul fermei din Iași spune că a primit mai multe oferte din partea clienților, însă nimeni nu a cumpărat afacerea. Susține că, din cauza pandemiei de COVID-19 și a creșterii prețurilor, nu are succes cu vânzarea fermei.

„Aici e și casă mare, lăsată tot de CAP, cu tot ce e nevoie pentru locuit, cu apă. Avem utilaje, teren pe lângă fermă. Aici se pot face multe. O fabrică de sucuri, afaceri pe tot ce înseamnă producție. Să vină tinerii să investească! Lumea nu vrea să mai facă nimic… Toată lumea e stresată, e dată peste cap cu pandemia asta. Am anunțul de câteva luni. Mai lăsăm la preț, chiar dacă e mai scump tot ce avem aici și cred că e dublu prețul, de fapt.

Dar nu vine nimeni să cumpere! Au mai fost câțiva, au întrebat, chiar și politicieni, dar nu am ajuns la o înțelegere. Poate lumea nu cumpără că nu are bani ori sunt prea multe anunțuri de vânzare cu ferme și terenuri. Mi-a mai spus cineva că o să cumpere, dar să mai aștept un an. Nu aș mai aștepta atât, pentru că vreau să îmi fac și eu ceva, o afacere poate”, mai spune Valerică Roman.

Vânzarea fermelor din Iași a luat avânt încă de anul trecut, când erau postate zeci de anunțuri.

Proprietarul unei ferme de 180 de hectare spune că unele persoane investesc banii în terenuri agricole

Un alt fermier din Iași care a scos la vânzare terenuri agricole în comuna Deleni și orașul Hârlău spune că, de 2 ani, are anunțul, dar nu a vândut cele 180 de hectare. Cere 300.000 de euro, însă prețul este negociabil. A avut potențiali clienți și din străinătate, dar nu s-a finalizat tranzacția.

„Eu vând din motive personale, de sănătate. Nu mă mai pot ocupa de fermă. Avem de ceva timp ferma, din 2002. Noi am început cu o afacere într-un alt domeniu, apoi ne-am axat pe agricultură. E o afacere bună și… nu prea.

Depinde de fiecare cum privește lucrurile și cum gestionează o afacere. Noi avem și utilajele agricole la vânzare, terenurile sunt arendate, nu avem datorii. Totul este curat, fără credite sau datorii la instituțiile statului. Sunt mulți interesați care vor să cumpere teren agricol, inclusiv străini. Sunt și persoane care au foarte mulți bani și cumpără terenuri agricole ca o formă de investiție. Până la urmă, pământul e un bun valoros, nu e chiar așa ușor de găsit – mai ales în vremurile noastre”, susține Sorin, administratorul companiei din domeniul agricol.

Proprietarul unei ferme cu vaci: „Nu vrem să ne mai ocupăm de ea pentru că nu mai este rentabil!”

O fermă zootehnică deținută de 3 frați din Iași e scoasă la vânzare cu 60.000 de euro. Unul dintre administratorii afacerii spune că nu vrea să se ocupe de fermă pentru că nu mai este rentabilă. Anunțul este postat de aproximativ o lună și a primit câteva telefoane de la potențiali clienți.

„Vindem 40 de vaci și 50 de hectare de teren agricol. Am deschis ferma în urmă cu 11 ani, eu cu frații mei. Nu vrem să ne mai ocupăm de ea pentru că nu mai este rentabil. De câțiva ani suntem pe pierdere, iar, anul acesta, «ne-a pus capac»! Atâtea scumpiri – și nimeni nu face nimic pentru micul fermier, pentru agricultură! Ne caută numai când au de luat taxe și impozite, când vin în control… Nu mai putem continua așa. Vindem vacile și câte una, numai să le cumpere cineva. Problema e că nici nu vrea lumea să le ia. Nu au bani, se tem de vremurile astea. Dăm totul cu 60.000 de euro, dar suntem deschiși la negocieri. Se pot accesa și fonduri europene cu această fermă”, spune Aurel Stoica, unul dintre fermierii care a investit în afacerea cu animale.

Statisticile furnizate de Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) arată că, în Iași, mai sunt 70.000 de bovine, extrem de puține în comparație cu efectivul de acum 10 ani, când erau înregistrate 160.000 de capete.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`