Prima pagină » Sanatate » Agorafobie. Ce este și cum se manifestă tulburarea

Agorafobie. Ce este și cum se manifestă tulburarea

13 dec. 2024, 09:56,
în Sanatate

Te confrunți cu agorafobie, o afecțiune mintală, atunci când experimentezi o frică excesivă față de anumite situații. Unii oameni pot chiar evita să iasă din casă. Totuși, tulburarea poate fi gestionată cu tratament, care include medicație, terapie cognitiv-comportamentală și schimbări de stil de viață. Cu cât primești mai devreme un diagnostic și un tratament, cu atât mai probabil va funcționa.

Această tulburare de anxietate care provoacă o teamă intensă de a fi copleșit sau incapabil de a scăpa sau de a obține ajutor. Din cauza fricii, persoanele afectate evită adesea locuri noi și situații necunoscute, cum ar fi zone mari și deschise sau spații închise, mulțimi, locuri în afara casei lor și transportul public.

Agorafobie, simptome, cauze și manifestare

Toată lumea experimentează stări de anxietate din când în când, dar o tulburare de anxietate cauzează îngrijorări excesive care interferează cu activitățile zilnice. Dacă ești diagnosticat cu agorafobie, poți experimenta frică și stres extrem, ceea ce te poate face să eviți anumite situații. Semnele de agorafobie sunt similare cu cele ale unui atac de panică, printre care se numără durere în piept sau ritm cardiac rapid, frică sau o senzație de tremur, hiperventilație sau dificultăți de respirație, frisoane sau înroșiri bruște, transpirație excesivă și stomac deranjat.

Cercetătorii nu cunosc exact care este cauza agorafobiei. Cu toate acestea, este adesea asociată cu o tulburare de panică existentă. Această afecțiune provoacă atacuri scurte și intense de frică fără un motiv anume. Aproape o treime dintre persoanele care au tulburare de panică dezvoltă agorafobie, dar poate apărea și singură. Factorii de risc pentru instalarea agorafobiei includ apariția atacurilor de panică, alte fobii, evenimente stresante trăite anterior în viață, cum ar fi moartea unei persoane dragi, atacul sau abuzul, mai ales în copilărie. De asemenea, poți dezvolta această tulburare dacă experimentezi alte tulburări de anxietate sau ai o rudă ce se confruntă cu agorafobie.

Cum se poate trata afecțiunea

Dacă te confrunți cu agorafobie, iar anxietatea interferează cu viața zilnică, ar trebui să discuți cu un medic de familie sau cu un specialist în sănătate mintală, cum ar fi un psihiatru sau un psiholog. Dacă îți este teamă să vizitezi personal un cabinet medical, s-ar putea să poți programa o consultație telefonică sau video.

Un specialist poate diagnostica afecțiunea mintală pe baza simptomelor pe care le experimentezi, cât de des apar și cât de severe sunt, astfel că este important să fii deschis și sincer. Pentru a avea un diagnostic de agorafobie, o persoană trebuie să simtă frică extremă sau panică atunci când folosește transportul public, când este într-un spațiu deschis sau închis, cum ar fi un cinematograf, o sală de întâlniri sau un magazin mic sau oricând se află singură în afara casei.

Tratamentul implică, de obicei, o combinație de metode, benefice și pentru gaslighting, printre care psihoterapie, medicamente și schimbări ale stilului de viață. Un terapeut te poate ajuta să îți depășești temerile. Folosind terapia cognitiv-comportamentală, un specialist în sănătate mintală te poate ajuta să recunoști gândurile care îți provoacă anxietate, apoi vei învăța modalități de a reacționa mai productiv. Folosind tehnici de relaxare și desensibilizare, specialistul ar putea să te facă să îți imaginezi o situație înfricoșătoare și să gestionezi sentimentele. În cele din urmă, vei putea participa la activități care produc anxietate și vei ști cum să-ți gestionezi emoțiile. În timp, terapia poate antrena creierul tău să gândească și să răspundă diferit.

De asemenea, poate sugera medicamente numite inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei sau ai recaptării serotoninei-norepinefrinei. Aceste medicamente pot trata depresia și tulburările de anxietate. Pe de altă parte, schimbările de stil de viață pot să te ajute să gestionezi agorafobia, cum ar fi să eviți alcoolul, cofeina și alte substanțe. La fel de important este să urmezi o dietă sănătoasă și bine echilibrată, să faci exerciții fizice și de respirație în mod regulat. Nu încerca să eviți situațiile și locurile care îți provoacă anxietate. Un diagnostic de agorafobie te poate face să te simți speriat și izolat, dar cu tratament poți gestiona simptomele și duce o viață împlinită.

Bugetul.ro
40.000 de români au semnat contract pentru casele la 35.000 de euro. După luni bune, George Simion a spus și ce se alege de programul promis cetățenilor
redactia.ro
Delia a anunțat pe cine va vota în turul.«Vă rog frumos să nu mă așteptați cu o bâtă, să mă scuipați»
Bugetul.ro
Cutremur la Banca Transilvania. Anunțul oficial făcut de board-ul celei mai mari bănci românești despre noul director general al BT Broker de asigurare
a1.ro
Cum a apărut Ilinca Simion la dezbaterea prezidențială de pe 8 mai 2025. Ținuta soției lui George Simion a atras toate privirile
Playtech.ro
Nicușor Dan vrea să rupă tradiția președinților de până acum. Unde ar putea locui dacă va câștiga alegerile
observatornews.ro
Fiul de 3 ani al lui Ionel Ganea, în stare extrem de gravă după accidentul provocat de tatăl său. Martorii spun că tragedia era inevitabilă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Dramă pentru un cunoscut cântăreț. Are cancer în stadiu terminal
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Ce se întâmplă între Nicușor Dan și George Simion. Veste surprinzătoare înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale
Playtech.ro
De ce să nu conduci cu 140 de km/h pe autostradă? Detaliul la care şoferii nu se gândesc niciodată
Dailybusiness.ro
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
RomaniaTV
Halep și-a deschis un nou hotel în Mamaia Nord. Prețul EXTREM de MIC cerut pe o noapte. Oricine poate sta aici!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Doamne! Dana Rogoz a dat MAREA VESTE pe rețelele sociale! Nimeni NU se aștepta
redactia.ro
Momente romantice între George Simion și soția sa la prima dezbatere prezidențială. Cei doi au oferit imaginile serii
ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
10 mai 2025
10 mai 2025