Prima pagină » Actualitate » Aglomeraţie la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi! Zilnic, în ambulatoriul spitalului ajung peste 800 de pacienți! Aceştia se prezintă la unitatea medicală doar pe bază de programare
Aglomeraţie la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi! Zilnic, în ambulatoriul spitalului ajung peste 800 de pacienți! Aceştia se prezintă la unitatea medicală doar pe bază de programare

Aglomeraţie la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi! Zilnic, în ambulatoriul spitalului ajung peste 800 de pacienți! Aceştia se prezintă la unitatea medicală doar pe bază de programare

08 iul. 2020, 04:00,
Bianca Ciubotariu în Actualitate

Aglomeraţie la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi! În fiecare zi, în ambulatoriul spitalului vin peste 800 de pacienţi. Aceştia se prezintă la unitatea medicală numai după ce şi-au făcut o programare. Cea mai aglomerată clinică a spitalului este cea de gastroenterologie

Ambulatoriul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iaşi este extrem de aglomerată. Zilnic, se prezintă în medie 800 de pacienţi care au nevoie fie de internare de zi, fie de un consult de specialitate. Dacă imediat după ridicarea restricţiilor, pacienţii care se adresau acestei unităţi medicale trebuiau să petreacă ore în șir în faţa spitalului pentru a beneficia de consult, acum, se pare că bolnavii s-au mai relaxat şi au înţeles importanţa programării telefonice.

În ambulatoriul spitalului se prezintă zilnic peste 800 de pacienţi

Imediat după ridicarea restricţiilor, ambulatoriul de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi a fost luată cu asalt. Sute de pacienţi cu diverse afecţiuni se prezintă zilnic la unitatea medicală. Chiar și aşa, managerul spitalului spune că înainte de pandemie, adresabilitatea era cu mult mai mare.

„La Spitalul «Sf. Spiridon» din Iaşi în ambulatoriu, primim zilnic aproximativ 800, 850 de pacienți. Dacă este să discutăm despre perioada de dinainte de pandemia de coronavirus, trebuie să vă spun că adresabilitatea medie era de aproximativ 1.300 de pacienţi pe zi. Este adevărat faptul că, în continuare, unii pacienţi nu se prezintă la spital din cauza fricii de a nu se infecta cu coronavirus”, spune ec. Ioan Bârliba, managerul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iaşi.

Cele mai aglomerate clinici sunt clinica de gastroenterologie, cardiologie şi hematologie

Clinicile de gastroenterologie, de cardiologie, de hematologie, ORL şi ortopedie din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iaşi sunt cele mai solicitate. Sute de pacienți vin zilnic cu trimitere de la medicul de familie către aceste secţii. Aceştia sunt redirecţionaţi după ce ajung la ambulatoriu.

„Cele mai multe internări le facem la clinica de gastroenterologie. Acolo, pacienţii sunt consultaţi şi beneficiază de tratament. În această clinică se prezintă lunar aproximativ 800 de pacienţi. Un număr mare de pacienţi pentru internarea de zi se înregistrează şi la cardiologie, unde avem 350-400 de internări de zi pe lună. La ORL înregistrăm lunar, 70-80 de pacienţi”, mai spune ec. Ioan Bârliba.

Pacienţii care ajung la ambulatoriul de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi trec printr-un triaj epidemiologic

Pacienţii care ajung la ambulatoriul de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi trebuie să treacă prin cortul albastru poziţionat în faţa unităţii medicale. Fiecare pacient care ajunge pentru programarea de la spital intră într-un triaj epidemiologic succint. Acesta trebuie să declare pe propria răspundere că nu a intrat în contact cu niciun pacient depistat pozitiv la infecţia cu coronavirus, că nu a călătorit în ultimele 30 de zile şi că nu a avut simptomele specifice infectării cu coronavirus.

„Rugăm pacienţii care se adresează unităţii noastre medicale să fie sinceri cu cadrele medicale atunci când completează chestionarul. În acest fel, ne asigurăm că atât pacienţii, cât şi cadrele didactice sunt în siguranţă”, spune ec. Ioan Bârliba, managerul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iaşi.

În numai o lună și jumătate, numărul de pacienţi s-a mărit de 4 ori

În primele zile de după ridicarea restricţiilor, managerul Spitalului „Sf. Spiridon” anunţa că doar 200 de pacienţi pe zi se prezintă la spital pentru consultaţii. Treptat, ieşenii s-au mai relaxat, iar numărul de prezentări la ambulatoriul spitalului a început să crească.

„Pe data de 20 mai, aveam 200 de pacienţi prezentaţi într-o singură zi. Atunci ni se părea un număr mare, având în vedere faptul că oamenii abia ieşeau din autoizolare. Astăzi, la o lună jumătate distanţă, putem spune că adresabilitate a crescut de patru ori mai mult”, încheie ec. Ioan Bârliba.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`