Prima pagină » Economic Local » Aglomerație la sediul AFIR Iași! Tinerii fermieri semnează contractele de finanțare pentru a primi banii europeni
Aglomerație la sediul AFIR Iași! Tinerii fermieri semnează contractele de finanțare pentru a primi banii europeni

Aglomerație la sediul AFIR Iași! Tinerii fermieri semnează contractele de finanțare pentru a primi banii europeni

11 iul. 2022, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Tinerii fermieri au aglomerat sediul AFIR Iași și au venit să semneze contractele de finanțare. Specialiștii în fonduri europene susțin că toți beneficiarii vor primi banii până în luna octombrie 2022, când se încheie anul financiar, în cadrul instituției

Tinerii fermieri din Iași care au depus proiecte eligibile în cadrul submăsurilor derulate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) au venit la sediul instituției pentru a semna contractele de finanțare. În ultimele două săptămâni, au fost încheiate zeci de contracte cu beneficiarii din județ care vor încasa fonduri europene. Sumele pe care le-au solicitat sunt cuprinse între 40.000 și 300.000 de euro. În funcție de planul de afaceri al fiecărui beneficiar, aceștia primesc o anumită sumă de bani. După ce semnează documentul, AFIR virează prima tranșă din suma totală, respectiv 75 la sută. Dacă aceștia îndeplinesc clauzele asumate în planul de afaceri, în ceea ce privește dezvoltarea fermei, în maxim 3 ani, primesc și a doua tranșă din suma aprobată la finanțare. Specialiștii AFIR spun că vor fi plătite toate sumele solicitate, până în luna octombrie 2022, când se încheie anul financiar în cadrul instituției. În anul 2022, au fost plătite fonduri europene către tinerii fermieri, în valoare de două milioane de euro.

„Tinerii fermieri sunt interesați de accesarea fondurilor europene. Au fost selectate noi proiecte depuse în anul 2021, iar în această perioadă se semnează contractele de finanțare”, susțin reprezentanții AFIR Iași.

Fermierii au semnat contractele de finanțare cu AFIR Iași

Tinerii fermieri din Iași, care au depuse proiecte în submăsura 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri, investesc banii europeni în sere cu legume, ferme zootehnice sau achiziționează utilaje agricole moderne. În ceea ce privește investițiile în domeniul legumicol, cele mai multe proiecte, prin intermediul cărora au fost solicitate fonduri europene, au fost depuse de către beneficiarii din comunele Sinești, Cozmești, Popești, Țuțora, Golăești și orașul Târgu-Frumos. Acești beneficiari vor să investească banii primiți de la AFIR în modernizarea serelor cu legume sau în procesarea legumelor. AFIR Iași a plătit, în perioada 2021–2022, beneficiarilor din cele 6 județe (Iași, Botoșani, Suceava, Neamț, Vaslui și Bacău) peste 30 de milioane de euro, fonduri europene nerambursabile.

Astfel, fermieri, procesatori, autorități publice locale și antreprenori au accesat banii necesari pentru agricultură și dezvoltare rurală. Procesul de contractare este în continuă desfășurare, iar specialiștii din cadrul AFIR verifică ultimele dosare depuse de ieșeni și de către ceilalți beneficiari din Moldova. Tinerii fermieri din Iași au investit 7 milioane de euro în afacerile din mediul rural.

Ieșenii pot înființa grupuri de producători cu 100.000 de euro

O nouă sesiune de depunere a proiectelor a fost deschisă în luna iulie 2022, în submăsura 9.1 – Înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol. Până în prezent, nu a fost depus niciun proiect. Ieșenii pot accesa sprijinul public nerambursabil acordat prin submăsura 9.1, însă nu poate să depășească 10 la sută din valoarea producției comercializate în primii 5 ani de la recunoaștere respectivului grup. De asemenea, prin această linie de finanțare, grupurile de producători pot primi finanțare de până la 100.000 de euro/an.

Sprijinul este plătit în tranșe anuale, fiind acordat în baza unui plan de afaceri necesar pentru atingerea obiectivelor propuse, pentru o perioadă care nu poate depăși 5 ani de la data la care grupul de producători a fost recunoscut. Cererile se depun pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
08 septembrie 2024
08 septembrie 2024