Sărbătorile de iarnă se aproprie cu pași repezi, fapt ce îi determină pe ieșeni să pornească în goană spre ofertele la cărnuri din supermarketuri, dar și din carmangerii. Aglomerația se formează la raioanele de cărnuri, iar mulți cumpărători spun că sunt atenți la prețuri, dar nu fac excepție de la calitate, mai ales pentru preparatele specifice sărbătorilor. Carnea de porc rămâne vedeta sezonului, folosită pentru sarmale, cârnați, tobă, piftie și multe alte delicatese. Mulți ieșeni preferă să cumpere bucăți mari de carne la kilogram, pe care să le tranșeze acasă, pentru că este mai ieftin.
Lanțurile de supermarketuri din Iași sunt aglomerate! Au început să lanseze promoții atrăgătoare la carne
Supermarketurile din Iași au început să umple frigiderele și vitrinele de reduceri de până la 25% la mai multe produse. Astfel, pulpa de porc fără os este cuprinsă între 17 și 20 de lei per kilogram la cele mai aglomerate supermarketuri din Iași. Rasolul de porc este un alt produs din carne care face furori în vitrinele magazinelor. Prețul acestuia este de 14 lei per kilogram, fiind redus cu 12%.
„Lumea cumpără cel mai mult ce este la promoție. Ieșenii cumpără mult pulpă de porc, rasol pentru răcituri, cotlet de porc, cârnăciori, ruladă de porc. Vor fi reduceri la carne până la Crăciun de acum, atât la vitrină, cât și la rafturi. Ritmul cumpărăturilor e cam la fel ca în anii trecuți, dar măcelul va fi săptămâna viitoare!”, a spus Marinela S., o angajată dintr-un supermarket din Iași.
Ieșenii sunt atrași de etichetele roșii pe care le văd în vitrină, alegând să se aprovizioneze de acolo de unde este mai ieftin, dar și bun în același timp. Aceștia se grăbesc să profite de oferte, astfel încât să cheltuie cât mai puțini bani. Prețul la cârnații de porc este cuprins între 20 și 22 de lei în vitrinele supermarketurilor. Suta de grame de mânzat se poate găsi la 4,19 lei per suta de grame, fiind redusă cu 20%.
„Am văzut la televizor aseară (n.r. – 12 decembrie 2024) că sunt reduceri la carne și chiar mă gândeam dacă mai prind și eu ceva. Am cumpărat niște pulpă de porc, slănină și niște șorici. Pulpa vreau s-o porționez și să o bag la congelator, să o fac, așa, ca pentru grătar. Am dat 170 de lei pe 10 kilograme de pulpă de porc, foarte convenabil. Eu vin lunar în Iași, că trebuie să plătesc niște rate și pulpa era 22 de lei acum ceva timp. Am mai pățit în trecut să văd că sunt reduceri, și când am mers, n-am mai prins nimic. Am mai luat din sat de la mine, de la Răducăneni, niște carne, dar scumpă, 30 de lei kg de carne de porc. Prefer, când am drum în oraș, să vin la supermarket. Am mai luat eu, mai de mult, niște carne direct tocată de la cineva din sat, dar avea un miros specific, era stricată, am crezut că mi s-a părut mie. La magazin, n-am pățit niciodată asta”, a spus Elena Vârvea.
La carmangeriile din Iași, cele mai vândute sunt organele de porc și vită
Carmangeriile din Iași nu oferă reduceri la fel ca supermarketurile, dar, cu toate acestea, se formează cozi la intrare. Limba de porc și vită, creierul, picioarele de porc, ficatul și plămânii sunt cele mai căutate în perioada aceasta. Prețurile, din carmangerii, la carnea de porc pornesc de la 25 de lei per kilogram și pot ajunge la 39,9 lei pentru kilogramul de pulpă de porc. Cârnații de porc sunt cuprinși între 30 și 38 de lei per kilogram.
„Tocmai am terminat limba de vițel. Organele sunt cele mai cumpărate în perioada aceasta. Am dat astăzi (n.r. – 13 decembrie 2023) cam 30-40 kg de organe. Din carne am dat 100 și ceva de kilograme. Față de anul trecut, prețurile s-au scumpit cam cu 12%. Am mai făcut comandă de cozi, limbi de vițel, creier. Toate acestea se cumpără, este cerere”, a spus Liviu D., vânzător la o carmangerie din Hala Centrală.
Prețurile mai ieftine din carmangerii se găsesc în dreptul organelor de porc și vită. Creierul de porc este cuprins între 23 și 28 de lei per kilogram. Limba, inima, ficatul și plămânul au prețuri de la 10 lei la 28 de lei per kilogram. Picioarele de porc sunt 15 lei per kilogram și sunt unele dintre cele mai vândute produse.
Platourile de aperitive nu lipsesc de pe mesele festive ale ieșenilor. Astfel, aceștia caută cele mai aromate, afumate și gustoase preparate pentru a fi aranjate pe platourile festive.
„Am observat mai multe persoane care se îndreaptă spre carnea de curcan. Oamenii cumpără pulpă de curcan, ruladă de curcan, tobă de curcan. De anul trecut, preparatele s-au scumpit cam cu 2 lei. Cam de 2 zile a început lumea să mai vină, am făcut și o promoție, să mai atragem clienții. În perioada 11 – 31 decembrie 2024, pentru cumpărăturile de minimum 100 de lei, clienții primesc cadou unul dintre produsele următoare: caltaboș, leber, chișcă bucovineană”, a povestit N.R., vânzătoare într-un magazin de mezeluri.
Pentru a atrage clienții și a spori vânzările, magazinele de mezeluri pun și ele la dispoziție promoții. Astfel, una dintre promoțiile existente oferă la cumpărăturile de 100 de lei un produs gratuit, la alegere, din lista disponibilă.
Atunci când vine vorba de mesele festive de Crăciun, unii ieșeni nu se uită la prețurile produselor, considerând că această sărbătoare este o dată pe an și merită orice buget.
„Eu mi-am făcut aprovizionarea deja de acum o săptămână. Nu-s din aia care stă să se uite la prețuri sau să facă calcule. O dată pe an este Crăciunul, trebuie să cumpărăm, să ne fie bine. Din salariu îmi pun deoparte pentru facturi, și restul dau pe mâncare. Am făcut cârnați, o să mai fac o friptură, mai light anul acesta. Nu din cauza banilor, dar am deja o vârstă și nu mai intră chiar așa multă mâncare, nu vreau să fac nici risipă”, a spus N.D., o clientă dintr-o carmangerie.
Aglomerația și cozile au început deja să se formeze la supermarketurile și carmangeriile din Iași. Goana după carne rămâne un adevărat ritual de Crăciun pentru ieșeni, care combină tradițiile culinare cu dorința de a face cumpărături cât mai accesibile în perioada sărbătorilor de iarnă.