Aglomerarea Iași: calitatea aerului afectată de vremea deosebit de rece din această săptămână

11 ian. 2024, 16:31,
BZI.ro, în Local

Pe fondul temperaturilor foarte scăzute, a inversiunii termice și a calmului atmosferic, în perioada 07.01-11.01.2024, Agenția pentru Proteția Mediului (APM) Iași constată prin intermediul rețelei automate de monitorizare a calității aerului în aglomerarea Iași o creștere importantă a concentrațiilor de particule în suspensie din aer (PM10 și PM2,5). Indicele de calitate a aerului a evoluat spre “Extrem de Rău” (cf. Ord. MMAP nr. 1818/2020), iar situația se poate menține și în perioada următoare având în vedere prognoza meteo în vigoare a Administrației Naționale de Meteorologie.

Depășirile valorilor limită s-au înregistrat în statiile IS-M1 Podu de Piatră, IS-2 Decebal-Cantemir și IS-5 Tomești.

Valorile maxime au fost noaptea trecută. Astăzi (11.01.2024), până la ora 13.30, pentru PM10 măsurat automat am avut o concentrație medie de 143.64 μg/m3 în zona Podu de Piatră, în condițiile unei valori limită zilnice de 50 μg/m3. La indicatorul PM2,5, pentru care valoarea limită anuală este de 25 μg/m3, valoarea medie zilnică a fost de 132.9 μg/m3 în stația IS-2 Decebal-Cantemir.

Concomitent au crescut ușor și concentrațiile poluanților gazoși monitorizați de instituția noastră, însă fără a se depăși limitele admise stabilite prin lege.

În aceste condiții, la ieșirile în aer liber, se recomandă persoanelor sensibile (dar nu numai) utilizarea măștii/fularului pentru protejarea căilor respiratorii!

Condițiile de iarnă accentuată duc la creșterea concentrațiilor de particule în suspensie PM10 și PM2,5 rezultațe din sursele de poluare existente în mun. Iași și împrejurimi: arderi de combustibuli în centralele termice din locuințele populației, ale operatorilor economici și instituțiilor din mun. Iasi, producerea de caldură și apă caldă în sistem centralizat, traficul rutier îngreunat de căderile mari de zăpadă de la începutul săptămânii, activitățile industriale, incendii locale, arderea deșeurilor etc.

Informații suplimentare

În perioada 07.01/ora 10.00 – 10.01.2024/ora 20.00 au fost înregistrate intensificari ale vitezei vântului, ceea ce a dus la dispersia poluanților și înregistrarea unor concentrații scăzute de PM10/PM2,5 în stațiile de monitorizare.

Începând cu 10.01.2024/ora 21.00 și până pe 11.01.2024/ora 8.00 a predominat calmul atmosferic (viteza vântului sub 0.5 m/s), ceea ce a dus la creșterea concentrațiilor de particule PM10/PM2,5 măsurate automat în stațiile de monitorizare din județ.

Pentru cei interesați, calitatea aerului în timp real poate fi urmărită pe http://calitateaer.ro, buletinul zilnic de informare privind calitatea aerului întocmit de APM Iaşi fiind publicat a doua zi pe pagina noastră web şi pe pagina de facebook: https://www.facebook.com/apmiasi, http://www.anpm.ro/web/apm-iasi/buletine-calitate-aer, iar rapoartele lunare privind calitatea aerului pot fi consultate accesând http://www.anpm.ro/web/apm-iasi/rapoarte-lunare1.

Comentarii
  • Putina logica nu ar strica: daca masinile stau (mult) mai mult in trafic, nu e normal ca poluarea sa fie mai mare?
    Ii invit pe aia de cred ca pot salva planeta mergand pe bicla sau troti, sa o faca acum! Hai ca puteti!

  • Așa stau mașinile tot anul nimic nou, până nu se reduce numărul de mașini în oraș va fi poluare. Fără lege șoferi nu opresc motorul când nu se mișcă.

  • sv,bc,vs,nt,bt

    sper sa bage legea cu opritul motorului cand stationati, ca prea nesimtiti sunteti. poluati la greu cand stati pe loc, abia poti respira langa o masina stationata, dar nu o opriti ca voi stati la caldurica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *