Prima pagină » Economic Local » Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Iași continuă campania de monitorizare a calității aerului  cu autolaboratorul, în zone neacoperite de stațiile fixe de monitorizare

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Iași continuă campania de monitorizare a calității aerului  cu autolaboratorul, în zone neacoperite de stațiile fixe de monitorizare

20 mart. 2025, 15:16,
Redacția BZI în Economic Local

Începând cu data de 20 martie 2025, timp de 30 de zile, Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Iași va desfășura o nouă campanie de monitorizare a calității aerului cu autolaboratorul din dotare, de această dată în municipiul Iași, cartierul Dacia – Școala Gimnazială “G Călinescu”, zonă urbană neacoperită de stațiile fixe.

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Iași continuă campania de monitorizare a calității aerului  cu autolaboratorul, în zone neacoperite de stațiile fixe de monitorizare

Acesta este cel de-al 6 – lea punct de monitorizare a calității aerului în zone neacoperite de stațiile fixe, în cadrul campaniei demarate de APM Iași de la începutul lunii decembrie 2024 și în care s-au monitorizat până în prezent, pe perioadele menționate mai jos, alte 5 zone  după cum urmează:

  1. În perioada 1 decembrie 2024 – 8 ianuarie 2025 – localitatea Holboca, sediul Primariei – zonă aflată sub influența emisiilor specifice zonei rurale și a unor activități industriale din zonă;
  2. În perioada 09 – 17.01.2025 – municipiul Iași, Șoseaua Păcurari nr. 127 (zona Rond Păcurari)- sub influența traficului rutier;
  3. În perioada 17 – 27.01.2025 – municipiul Iași, Șoseaua Nicolina nr. 165 (cartierul CUG)- sub influența traficului rutier;
  4. În perioada 01 – 05.02.2025 – municipiul Iași, Șoseaua Bucium nr. 13 (zona intersecției cu bdul Poitiers și strada Trei Fântâni) – sub influența traficului rutier;
  5. În perioada 06.02- 18.03.2025 – municipiul Iași, Calea Chișinăului 43 – sediul APM Iași, zonă aflată sub influența traficului rutier de pe DN 28  dar și a unor surse industriale de emisii.

În aceste zone au fost măsurate concentrații în aerul înconjurător pentru poluanții:  dioxid de sulf (SO2), oxizi de azot (NO/NO2/NOx), monoxid de carbon (CO), benzen (C6H6), particule în suspensie PM10, particule în suspensie PM2,5 (cu limite prevazute de Legea 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător), hidrogen sulfurat – H2S și amoniac NH3 (cu concentrații maxim admise prevăzute de STAS 12574-87 Aer din zonele protejate). Condițiile meteorologice au fost monitorizate prin măsurarea parametrilor meteo: direcție și viteză vânt, temperatura aerului, umiditate relativă, presiune atmosferică, radiație solară și precipitații.

În primele 4 locații,  din rapoartele de monitorizare finalizate de APM Iași (disponibile pe http://www.anpm.ro/web/apm-iasi/informare-calitate-aer), depășiri față de valoarea limită s-au înregistrat doar la indicatorul particule în suspensie PM10 și doar în zonele  Rond Păcurari și CUG,  în perioade în care condițiile meteorologice au fost nefavorabile dispersiei poluanților (calm atmosferic, inversiune termică, ceață).

Pentru toți ceilalți indicatori, valorile măsurate s-au încadrat în valorile limită (VL), pragurile de alertă (PA) și/sau concentrațiile maxime admisibile (CMA) corespunzătoare perioadelor de mediere de 30 minute, o oră, 8 ore și 24 ore după caz, stabilite în Legea nr. 104/2011 și STAS 12574-87 Aer din zonele protejate (acesta din urmă pentru hidrogen sulfurat – H2S  și amoniac – NH3).

Raportul privind rezultatele măsurătorilor din Calea Chișinaului 43 – sediul APM Iași este în curs de elaborare, urmând ca, după finalizare să fie disponibil publicului.

Prin aceste campanii se urmărește măsurarea nivelului poluanților în zonele monitorizate (neacoperite de stațiile fixe de monitorizare) prin raportare la limitele admise pentru sănătatea populației,  dar și o comparare a valorilor măsurate cu autolaboratorul cu cele înregistrate în stațiile fixe din rețeaua automată de monitorizare a calității aerului din municipiul Iași și din județ aflate sub influența acelorași tipuri de surse de emisii ca și autolaboratorul, pentru aceleași intervale de timp de monitorizare.

Datele obținute în urma acestor campanii au caracter informativ și sunt utilizate pentru informarea publicului și autorităților responsabile, putând contribui la evaluarea și îmbunătățirea calității aerului în zonele monitorizate.

Zonele de monitorizare au fost stabilite de comun acord cu Primăria Holboca, Primăria Iași și Comisariatul Județea Iași al Gărzii Naționale de Mediu.

Toate rapoartele detaliate privind activitatea de monitorizare a calității aerului în cadrul campaniei cu autolaboratorul, dar și rezultatele monitorizării prin rețeaua de stații fixe sunt puse la dispoziția publicului și a instituțiilor interesate pe site-ul Agenției pentru Protecția Mediului Iași, putând fi accesate la  http://www.anpm.ro/web/apm-iasi/informare-calitate-aer .

Informații suplimentare

Câteva concluzii pentru fiecare din cele 4 locații din cadrul campaniei pentru care au fost elaborate rapoartele de monitorizare:

  1. Pentru zona Holboca, perioada 01.12.2024 – 08.01.2025:
  • În general, calitatea aerului în zona monitorizată cu autolaboratorul este aceeași cu calitatea aerului din zonele monitorizate de stațiile IS-5 Tomești și IS-6 Bosia-Ungheni. Diferențele relativ mici între datele înregistrate în cele 3 puncte de prelevare/măsurare sunt date de numărul și tipul de surse de poluare din fiecare zonă monitorizată, altitudinea la care sunt amplasate stațiile/autolaboratorul, condițiile meteorologice favorabile sau nefavorabile dispersiei poluanților.
  • Din analiza datelor înregistrate cu autolaboratorul se constată că nu sunt depășite valorile limită (VL), pragurile de alertă (PA) și/sau concentrațiile maxime admisibile (CMA) corespunzătoare perioadelor de mediere de 30 minute, o oră, 8 ore și 24 ore după caz stabilite în Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător și STAS 12574-87 Aer din zonele protejate.
  1. Pentru zona rond Păcurari, perioada 09 – 17.01.2025:
  • S-au înregistrat depășiri față de limitele admise doar la indicatorului PM10 în zilele de 15.01.2025 și 16.01.2025. Valorile maxime măsurate pentru poluanții monitorizați au fost înregistrate în perioadele în care condițiile meteorologice au fost nefavorabile dispersiei poluanților (calm atmosferic, inversiune termică, ceață);
  • Comparând valorile înregistrate cu cele din în stația IS-1 Podu de Piatră în același interval de timp, putem spune că, deși se constată usoare diferențe,    calitatea aerului în zona monitorizată cu autolaboratorul în locația din Șoseaua Păcurari nr. 127 este similară cu calitatea aerului monitorizată de stația IS-1 Podu de Piatră, ambele locații fiind sub influența traficului rutier;
  • Concentrațiile maxime pentru poluanții monitorizați s-au înregistrat în ambele puncte de monitorizare, IS-M1 și IS-1, la aceleași ore, 9:00 respectiv 19:00. Diferențele în ceea ce privește valorile nominale de concentrații măsurate sunt date de specificul fiecărei zone monitorizate: tip de stradă, flux de trafic, înălțime clădiri, circulația maselor de aer, numărul și tipul altor surse de emisii (arderi rezidențiale, activități de salubrizare, activități ale agenților economici din zonă etc.),echipamente de monitorizare etc.
  1. Zona Cartierului CUG, perioada 17 – 27.01.2025 :
  • În perioada de monitorizare s-a înregistrat o singură depășire a valorii limită zilnice pentru indicatorului PM10 în data de 01.2025.
  • Comparând cu valorile din stația IS-1 din aceeași perioadă, monitorizarea cu autolaboratorul M1 în zona cartier CUG (ambele aflate sub influența traficului rutier) relevă valori ușor mai scăzute, dar au același trend, diferențele fiind date de specificul zonei monitorizate.
  1. Zona Bucium, perioada 27.01.2025 – 05.02.2025:
  • Nu s-au înregistrat depășiri față de valorile limită (VL), pragurile de alertă (PA) și/sau concentrațiile maxime admisibile (CMA) corespunzătoare perioadelor de mediere de 30 minute, o oră, 8 ore și 24 ore după caz, stabilite în Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător și STAS 12574-87 Aer din zonele protejate.
  • Comparativ cu stația de trafic IS-1, în zona Bucium s-au măsurat concentrații mai mici de particule în suspensie PM10, dar se constață că au acelaşi trend și cresc simultan pe acelaşi interval de timp. Astfel, în IS-M1 nu s-a înregistrat nicio depăşire a valorii limită zilnice pentru protecția sănătății umane (VL zilnică = 50 μg/m3) conform Legii nr. 104/2011, iar în stația de trafic IS-1 Podu de Piatră, în același interval de timp, s-a înregistrat 1 depăşire a valorii limită zilnice pentru protecția sănătății umane, în data: 30.01.2025 (71,01 μg/m3).Diferențele sunt date de numărul și tipul surselor locale aflate în zona punctelor de monitorizare, de regimul de înalțime al clădirilor și de configurația terenului din apropiere.
Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Cine este tânăra ucisă de fostul iubit după ce i-a incendiat casa. Victima a fost rapită și în februarie de ucigaș
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Ipostazele seducătoare în care s-a pozat Alexandra Stan pe bancheta din spate a unei mașini
Playtech.ro
Prințesa Kate, apariție spectaculoasă lângă Macron! A impresionat, detaliul secret observat de puţini
observatornews.ro
Ministrul Sănătăţii vrea medici de familie la UPU, în spitalele publice: "O noutate pentru sistem"
Playsport.ro
Vremea, la extreme. ANM a emis avertizări de vreme rea! Singurele două judeţe în care canicula persistă azi
Evz.ro
Rețeta verii: vinete fragede cu sos miso – gata în 30 de minute
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
S-a aflat ce avere a lăsat Mihai Leu, dar și ce planuri ascunse avea
Playtech.ro
Horoscop zilnic. Zodia care închide ușile trecutului și își vindecă rănile emoționale
Dailybusiness.ro
CCR a stabilit că statul poate elimina sporurile bugetarilor fără renegocierea contractelor. Bugetarii nu au drept absolut nici la grevă!
RomaniaTV
A murit părintele Ioan Mihai Măriuță. Avea doar 35 de ani. Preotul a lăsat în urmă o tânără soție și doi copii. Era un om cum rar se mai găsește!
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Şoc în politică. Ilie Bolojan ameninţă cu DEMISIA
redactia.ro
Se schimbă școala românească din temelii. Părinții riscă și închisoarea dacă nu respectă acest lucru.
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
09 iulie 2025
09 iulie 2025