Prima pagină » Economic Local » Agenția pentru IMM-uri Iași a plătit ajutoare financiare în valoare de peste jumătate de milion de lei
Agenția pentru IMM-uri Iași a plătit ajutoare financiare în valoare de peste jumătate de milion de lei

Agenția pentru IMM-uri Iași a plătit ajutoare financiare în valoare de peste jumătate de milion de lei

09 mai 2022, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Agenția pentru IMM-uri Iași a plătit beneficiarilor Măsurii 2 granturi în valoare de 163 de milioane de lei, în anul 2022. Cei mai mulți bani au ajuns în conturile ieșenilor cu afaceri în HoReCa, afectate de pandemia COVID-19

Antreprenorii din Iași afectați de pandemia COVID-19 care au depus cereri în Măsura 2, program destinat antreprenorilor cu afaceri în domenii precum HoReCa sau comerț, care s-a derulat în anul 2021, au primit banii solicitați. În anul precedent, Agenția pentru IMM-uri a plătit către antreprenorii din cele șase județe din Moldova (Suceava, Neamț, Botoșani, Vaslui, Iași și Bacău) granturi în valoare de 419.965.000 de lei pentru 1.574 de antreprenori, pentru Iași fiind plătite granturi în valoare de 145.646.000 de lei. Pentru că fondurile nu au ajuns anul trecut pentru toți beneficiarii, au fost efectuate plăți și în anul 2022.

Agenția pentru IMM-uri a plătit 163 de milioane de lei, pentru județul Iași, în acest an. Sumele acordate au fost cuprinse între 2.000 și 150.000 de euro pentru fiecare dosar selectat la finanțare. Cei mai mulți bani au fost primiți de către ieșenii cu afacerile din domeniul HoReCa ce au fost afectate de pandemia COVID-19. Printre firmele care au încasat banii de la Ministerul Economiei sunt Pandatour Company SRL – 49.688 de lei, Prima Tours SRL – 112.000 de lei și Endolearning SRL, cu 65.000 de lei. Compania TH Best Solutions a primit 99.000 de lei.

Specialiștii din Agenția pentru IMM-uri susțin că vor mai fi lansate programe de finanțare

Specialiștii din cadrul Agenției pentru IMM-uri susțin că vor mai fi lansate noi programe de finanțare pentru antreprenorii care au înregistrat pierderi financiare în ultimii doi ani, din cauza pandemiei COVID-19 și de aceea le recomandă să urmărească site-ul Ministerului Economiei. Un alt program care a prezentat interes pentru ieșeni a fost Măsura 1, cea de-a doua sesiune de depunere a dosarelor, deschisă în anul 2021. Ieșenii au depus cereri de finanțare și în Măsura 1, a doua sesiune de depunere, unde tot micile afectate de pandemia Covid-19 erau ajutate să se redreseze din punct de vedere financiar. S-au înscris în sistemul informatic 1.200 de dosare din Iași, iar, din toată țara, 33.555 de aplicanți (SRL fără angajați, PFA, întreprinderi individuale, profesii liberale, medici de familie, ONG etc.). În această perioadă sunt verificate dosarele depuse de ieșeni în această Măsura 1, a doua sesiune de depunere.

HoReCa, printre cele mai afectate domenii de pandemia COVID-19

O altă schemă de finanțare deschisă pentru antreprenorii afectați de pandemia COVID-19 a fost schema HoReCa. În județul Iași, au fost eligibile la finanțare 198 de cereri, în această schemă. Toate contractele au fost semnate și sumele solicitate au fost plătite către beneficiarii din Iași și regiunea Moldovei până la finalul anului 2021, fiind vorba de 31,7 milioane de lei pentru antreprenorii din Iași și aproximativ 70 de milioane, în total, pentru cei din regiunea Nord-Est (Iași, Suceava, Botoșani, Vaslui, Neamț și Bacău). Patronii din domeniul HoReCa încearcă să recupereze din pierderile financiare din ultimii doi ani și fac angajări în această perioadă, însă nimeni nu este interesat să găsească un post în acest domeniu. Patronii spun că vor aduce angajați străini pentru a acoperi necesarul de forță de muncă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`