Specialiștii din cadrul Agenției Județene în Zootehnie demarează controalele la fermele din Iași. Agricultorii care au solicitat ajutoarele financiare de la APIA pentru anul de cerere 2021 vor fi controlați de inspectorii din cadrul instituției fără a fi anunțați în prealabil
Fermierii din Iași care intră în eșantionul de control sunt cei care au solicitat de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) ajutorul național tranzitoriu și sprijinul cuplat, în anul 2021. Crescătorii de ovine, caprine, taurine și vaci de lapte din Iași vor fi incluși pe lista fermierilor controlați de inspectorii Agenției Județene în Zootehnie care vor efectua controale inopinate.
În momentul controlului vor fi verificate datele din cererea unică de plată depusă în acest an de agricultori, existența animalelor în exploatație pentru care s-au solicitat subvențiile, dar și numerele de identificare ale animalelor prezente în momentul controlului, care trebuie înregistrate în prealabil în Registrul Național ale Exploatațiilor. Fiecare animal are un cod unic de identificare. De asemenea, fermierii trebuie să se asigure, înainte de depunerea cererii unice că animalele au crotalii auriculare, conform legislației, iar datele sunt actualizate în Registrul Național al Exploatațiilor de către un medic veterinar. Cei care sunt prinși că respectă condițiile privind acordarea subvențiilor riscă să fie excluși de la plata lor.
Fermierii din Iași riscă să fie excluși de la plata subvențiilor dacă nu primesc inspectorii în fermă
Agricultorii verificați de inspectorii APIA și ai Agenției Județene în Zootehnie trebuie să returneze 200.000 de lei, subvenții primite necuvenit. În urma verificărilor, specialiștii au descoperit că aceștia nu au îndeplinit toate condițiile pentru încasarea banilor. Dacă fermierul refuză efectuarea controlului la fața locului, este exclus de la plata subvențiilor pe cap de animal. Dacă furnizează date false despre numărul de animale din gospodărie, nu mai primește ajutoarele financiare.
Potrivit ghidului privind acordarea subvențiilor APIA, dacă se constată că un beneficiar nu îndeplinește criteriile de eligibilitate sau nu respectă angajamentele sau alte obligații legate de condițiile pentru acordarea ajutorului sau sprijinului prevăzute de legislația agricolă sectorială, plata aferentă ajutorului nu se efectuează sau aceasta se retrage în întregime sau parțial. În unele situații nu se alocă sau se retrag plățile. Recuperarea plăților necuvenite din Regulamentul UE nr.809/2014 prevede că, în cazul efectuării unei plăți necuvenite, beneficiarul rambursează suma respectivă împreună cu dobânda aferentă acesteia, dacă este cazul.
Campania de depunere a cererilor unice de plată se derulează conform programărilor făcute de APIA
În această perioadă, APIA derulează campania de depunere a cererilor unice de plată pentru anul 2021. Fermierii mici din Iași au solicitat subvențiile pentru aproximativ 15 la sută din suprafața totală agricolă a județului Iași, respectiv peste 25.000 de hectare, aproximativ 280.000 de hectare. Agricultorii pot obține ajutoarele financiare doar dacă depun cererile unice de plată în aplicația IPA online, o platformă special concepută pentru ca fermierii să poată solicita subvențiile. Finalizarea declarației de suprafață se face în prezența funcționarului public din cadrul APIA, odată cu semnarea cererii de plată și a angajamentelor.
Campania de depunere a cererilor unice de plată se derulează până la data de 15 mai 2021, fără penalizări. În anul 2020 au depus cereri 20.000 de fermieri, care au solicitat subvențiile pentru 280.000 de hectare de teren agricol. Aceștia au încasat subvenții în valoare de aproape 30 de milioane de euro, numai în cadrul schemei SAPS (schema unică de plată pe suprafață). Valoarea totală a subvențiilor obținute până acum de fermierii din Iași, pentru anul de cerere 2020, este de 65 de milioane de euro. Plățile continuă pentru sectorul agricol pentru schemele de plată care vor fi plătite din bugetul de stat.