Prima pagină » Razboi în Ucraina » Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică cere Rusiei să-și retragă „imediat” armata de la centrala atomică Zaporojie
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică cere Rusiei să-și retragă „imediat

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică cere Rusiei să-și retragă „imediat” armata de la centrala atomică Zaporojie

15 sept. 2022, 20:00, 9 ,
în Razboi în Ucraina

Consiliul guvernatorilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) care este format din reprezentanți ai 35 de state membre ONU, a adoptat joi o rezoluție prin care solicită Rusiei să își retragă forțele armate de la centrala nucleară Zaporojie, scrie Reuters.

Pentru rezoluție au votat 26 de state, două – Rusia și China – au fost împotrivă. S-au abținut la vot Egipt, Africa de Sud, Senegal, Burundi, Vietnam, India și Pakistan.

Apel către Rusia de a „înceta imediat toate acțiunile împotriva centralei nucleare Zaporojie”

Documentul conține un apel către Rusia de a „înceta imediat toate acțiunile împotriva centralei nucleare Zaporojie și a oricărei alte instalații nucleare din Ucraina”.

Consiliul AIEA „deplânge acțiunile violente persistente ale Federației Ruse împotriva instalațiilor nucleare din Ucraina, inclusiv prezența continuă a forțelor ruse și a personalului (organismului nuclear rus) Rosatom la Centrala Nucleară Zaporojie”, se mai arată în textul rezoluției.

Se adaugă că ocuparea centralei de către Rusia crește semnificativ riscul unui accident nuclear.

„Rusia tratează infrastructura civilă a Ucrainei ca pe un premiu militar, căutând să priveze Ucraina de controlul asupra propriilor resurse energetice și să folosească centrala ca bază militară de acțiune împotriva Ucrainei”, mai spune AIEA.

Ce spune Vladimir Putin despre atacurile de la centrala nucleară Zaporojie

Declarațiile potrivit cărora Rusia însăși trage asupra centralei nucleare Zaporojie le consideră Vladimir Putin ca fiind aberante. Președintele Federației Ruse afirmă că soldații ruși controlează stația și ar fi ilogic ca ei să se atace singuri.

„Noi suntem cei care controlăm stația. Acolo sunt militarii noștri. Reiese că noi tragem în noi înșine? Asta este pur și simplu o prostie cât casa. Altfel nu poate fi definit”, a spus șeful statului rus vorbind, miercuri, 7 septembrie 2022, la Forumul Economic Estic din Vladivostok.

De asemenea, liderul a ținut să adăuge că în discuții, partenerii occidentali au recunoscut că ”acest lucru nu are logică”.

„Asta ar fi primul aspect. Al doilea – acolo sunt fragmente HIMARS împrăștiate pe jos și alte mijloace occidentale de distrugere”, a subliniat Vladimir Putin, președintele Rusiei.

Comentarii
  • AIAA ingnora evidenta. CNE era bombardata de ucraineni, nu de rusi. Prosti ar fi rusii sa-i bage in seama.

  • ptr muila de mai sus

    nu mai manca kkt troll rus

  • Da de ce sa se retraga rusii? Din contra, sa o pazeasca in continuare. Zelenschi? Sa stea la opaitz. Mai mult nici nu merita.

  • TROLL RUS NU-I TARA TA ACOLO PANIMAIU

  • pai centrala asta a fost facuta de rusi. ucrainenii nu au tehnologie. vai de capul lor. nici macar nu pot sa-si produca si sa recicleze uraniul. este suficient ca rusii sa nu le mai dea uraniu si gata cu centrala.

  • pai ce uraniu „cereste”doar in rusia si ce daca a fost construita cu tehnologie ruseasca Romania inca e plina de tehnologie sovietica!

  • pentru anonimul de mai sus

    celulele de combustibil nu sunt universale. celulele de la cernavoda nu se potrivesc la zaporojie. celule pentru centrale rusesti fac numai rusii.

  • si care- faza s-o opreasca apoi sa se care inapoi de unde au veni adica in stepa ruseasca!

  • Zelenchi si ai lui sa isi puna pofta-n cui. Sa isi cumpere lumanari daca vor sa-si numere noaptea banii furati ziua.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *