Prima pagină » Coronavirus » Agenția Europeană pentru Medicamente recomandă în continuare administrarea vaccinului AstraZeneca

Agenția Europeană pentru Medicamente recomandă în continuare administrarea vaccinului AstraZeneca

11 mart. 2021, 19:36,
Bianca Rebegea, în Coronavirus

Agenția Europeană pentru Medicamente ( EMA) recomandă în continuare administrarea vaccinului AstraZeneca. Totodată, a anunțat că a luat cunoștință de cazurile de cheaguri de sânge semnalate la pacienți care au fost vaccinați cu vaccinul AstraZeneca și că vor fi revizuite. Cu toate acestea, EMA transmite că incidența acestor cazuri nu este mai mare decât în rândul populației generale.

Joi, 11 martie, EMA a anunțat că a aflat faptul că Danemarca a suspendat inocularea cu vaccinul anti-Covid dezvoltat de AstraZeneca și că mai multe state europene i-au urmat exemplul. Agenția subliniază, însă, că măsura luată de aceste state este una de precauție, până când investigațiile privind cazurile unor persoane, care au dezvoltat cheaguri de sânge după ce li s-a administrat vaccinul dezvoltat de AstraZeneca în parteneriat cu Universitatea Oxford,vor fi finalizate.

„Deocamdată nu există indicii că vaccinul a cauzat aceste condiții care nu sunt listate drept efecte secundare ale acestui vaccin”, a afirmat Agenția Europeană pentru Medicamente într-un comunicat.

EMA: „Numărul de evenimente tromboembolice în rândul persoanelor vaccinate nu este mai mare decât în populația generală”

În același timp, comitetul de siguranță farmacologică al agenției (PRAC) susține că beneficiile vaccinului sunt mai mari decât riscurile și că acesta poate să fie administrat în continuare în timp ce investigația privind „cazurile de evenimente tromboembolice” este în curs. Potrivit agenției, PRAC revizuiește deja toate cazurile legate de cheaguri de sânge raportate în urma vaccinării cu serul de la AstraZeneca.

„Numărul de evenimente tromboembolice în rândul persoanelor vaccinate nu este mai mare decât în populația generală”, subliniază EMA, precizând că 30 de astfel de cazuri au fost semnalate până în 10 martie la aproape 5 milioane de vaccinări cu vaccinul AstraZeneca în UE.

Agenția Europeană pentru Medicamente mai punctează că efectele secundare cele mai comune în urma vaccinării cu serul de la AstraZeneca sunt, de regulă, ușoare sau moderate și trec la câteva zile după vaccinare.

În plus, EMA a declarat că va oferi informații suplimentare, imediat ce evaluarea cazurilor continuă și că odată ce revizuirea este finalizată va emite orice recomandări vor fi necesare pentru a minimaliza riscurile și proteja sănătatea pacienților.

Agenția Europeană pentru Medicamente a anunțat aceste lucruri, după ce 9 țări au suspendat vaccinările cu serul de la AstraZeneca.

De menționat este că nicio doză a vaccinului AstraZeneca din lotul suspectat de probleme nu a ajuns în România.

Valeriu Gheorghiță: „Agenția Europeană a Medicamentului a analizat aceste cazuri și a stabilit la acest moment că nu ar fi un indiciu în ceea ce privește relația de cauzalitate”

Medicul Valeriu Gheorghiță confirmă datele anunțate de Agenția Europeană a Medicamentului.

„Este vorba de un lot de vaccin de la AstraZeneca asupra căruia există această suspiciune că ar fi potențial legat de apariția unor cazuri de persoane vaccinate care au dezvoltat într-o perioadă de zece zile de la vaccinare fenomene trombotice, apariția unor cheaguri de sânge. Agenția Europeană a Medicamentului a analizat aceste cazuri și a stabilit la acest moment că nu ar fi un indiciu în ceea ce privește relația de cauzalitate”, a declarat Valeriu Gheorghiță, la Antena3.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *