Prima pagină » Sanatate » Agave. Ce beneficii are planta și în ce o poți utiliza

Agave. Ce beneficii are planta și în ce o poți utiliza

22 nov. 2024, 15:30,
în Sanatate

Agave este un gen care face parte din familia Asparagaceae. Planta suculentă este originară din mai multe zone uscate și calde ale Americii, în special Mexic și Caraibe.

Planta este folosită pentru a produce mai multe produse alimentare, și anume inulină și nectar. Inulina este o fibră prebiotică ce are beneficii asupra sănătății intestinelor, iar nectarul este folosit ca îndulcitor cu un indice glicemic mult mai scăzut decât zahărul.

Ce beneficii are agave

Pentru cei cu diabet sau prediabet, agave poate fi o alternativă atractivă datorită indicelui glicemic scăzut de 10-27. Acesta este mult mai mic decât cel al mierii, care are un indice glicemic de 58, și al zahărului, cu 60. Indicele glicemic al unui aliment arată cât de repede face ca zaharurile din sânge să crească. Totuși, nu ia în considerare efectele combinate ale întregii mese, așa că nu este o măsură perfectă. Totuși, nu mănânci sirop de agave gol, ci îl folosești ca îndulcitor într-un latte sau într-un terci de ovăz cu fructe și nuci.

Cercetătorii au descoperit că anumiți compuși, numiți agavine, acționează ca prebiotice, ceea ce înseamnă că beneficiază microbiomul intestinal. Ele ajută imensa comunitate de microorganisme din intestinul tău să prospere. Un studiu a constatat că inulina de agave a schimbat eficient compoziția microbiotei intestinale a participanților. Deoarece agavinele ajung în colon fără a fi mai întâi degradate de enzimele gastrointestinale, ele produc acizi grași cu lanț scurt, precum butiratul, care sunt legați de o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea inflamației, promovarea sănătății imune și îmbunătățirea sănătății metabolice.

În plus, agave poate ajuta la gestionarea constipației. Un studiu recent a evaluat efectele fructanilor de agave asupra persoanelor cu sindrom de intestin iritabil care se confruntă predominant cu constipația. După ce au consumat aproximativ 8 grame de fructani de agave timp de 15 zile, participanții au avut scaune mai regulate și o consistență a scaunului îmbunătățită. Acești fructani sunt o sursă de fibre în dieta ta, ceea ce poate ajuta la transportul scaunului prin sistemul tău. De asemenea, ajută la constipație datorită rolului lor în îmbunătățirea compoziției microbiomului intestinal, ce reglează sănătatea generală a intestinului.

În ce poți utiliza planta

Nectarul de agave, cunoscut și sub numele de sirop de agave, este un îndulcitor pe care îl poți folosi ca alternativă la zahăr. Arată ca un sirop, având o culoare care variază de la chihlimbar deschis la cel închis. Nectarul de agave este făcut din seva procesată a plantei de agave albastre, salmiana, precum și americana, care este cunoscută și sub numele de planta secolului.

Siropul de agave este cu aproximativ o treime mai dulce decât zahărul alb, așa că poți folosi mai puțin pentru același efect. Este, de asemenea, vegan, așa că este o alternativă atractivă la miere pentru unii oameni. Nectarul de agave a devenit un produs mai popular, în ultimii ani, pentru că poate fi folosit în mai multe moduri, inclusiv în băuturi reci sau cocktailuri, unde se dizolvă mai repede. În plus, siropul de agave poate fi folosit în loc de sirop de arțar pe clătite sau vafe.

Inulina de agave este obținută atunci când capetele plantei sunt tăiate în bucăți mai mici, iar aceasta este extrasă cu ajutorul unei mașini, apoi este procesată și transformată într-o pulbere. Astfel, poți să o incluzi în dieta ta, în alimente precum smoothie-uri sau alte băuturi, produse de patiserie, pentru a le menține fragede. Agave conține, de asemenea, cantități mici de vitamine importante, cum ar fi riboflavina (vitamina B2), piridoxina (vitamina B6), folatul (vitamina B9) și vitamina K. De asemenea, aceste vitamine B pot susține sistemul tău imunitar în moduri diferite, astfel că poți uita de durerea în gât.

Nu există o dozare specifică recomandată pentru sirop. Totuși, când consumi îndulcitorul, ține cont că, deși are un indice glicemic mai mic decât zahărul, agave este o sursă de zaharuri adăugate în dietă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`