Prima pagină » Sanatate » Afte bucale: Tratament rapid pentru a scăpa de această problemă

Afte bucale: Tratament rapid pentru a scăpa de această problemă

26 iul. 2021, 10:13,
în Sanatate

Aftele bucale, denumite medical stomatite aftoase, sunt mici formațiuni dureroase, de culoare albă, înconjurate de o zona roșiatică. Pentru aftele bucale există mai multe tratamente rapide care te pot scăpa de această problemă care îți crează un disconfort.

Aftele bucale apar pe mucoasa cavității bucale, la baza gingiilor, pe cerul gurii, pe limba și pe suprafața internă a obrajilor sau a buzelor sau la marginea limbii. În cazuri mai rare, aftele bucale pot să apară în zona faringelui, iar evoluția lor poate duce la ulcerare.

Aftele pot apărea individual sau mai multe și dau un sentiment de disconfort care durează câteva zile. Stomatita aftoasă nu este contagioasă.

De obicei, aftele se vindecă în 7-10 zile, dar în multe cazuri pot apărea recidive. Oricine poate face afte bucale, însă persoanele cele mai predispuse sunt copiii și adulții de până la 40 de ani, în special femeile.

afte-bucapersoană care afte bucale

Aftele pot fi minore, majore sau herpetiforme. Cele minore sunt cele mai comune tipuri de afte bucale si pot să apară de trei sau patru ori pe an. Au mici dimensiuni și formă ovală, cu margine roșie. De obicei, acestea se vindecă în cel mult două săptămâni și nu lasă cicatrici.

Aftele majore au dimensiuni mai mari și pot fi foarte dureroase. Acestea au formă rotundă, cu margini bine definite. În mod normal, se vindecă în aproximativ șase săptămâni și pot lăsa cicatrici.

Cele mai rara întâlnite sunt aftele herpetiforme. Acestea apar la persoanele în vârstă, sub forma unor grupuri de ulcerații aftoase care conțin mai multe puncte mici albe, cu margini neregulate. Aceste afte se vindecă în aproximativ o săptămână și nu lasă cicatrici.

afte-bucapersoană care afte bucale

 

Care sunt cauzele apariției aftelor

Cauzele apariției aftelor bucale sunt multiple. Cea mai des întâlnită cauză pentru apariția aftelor bucale sunt leziunile minore provocate de diferite intervenții stomatologice, periatul excesiv al dinților sau mușcatul accidental al obrajilor.

De asemenea, o cauză pentru apariția aftelor bucale pote fi sensibilitatea alimentară la ciocolată, cafea, căpșuni, ouă, nuci, brânză și alte alimente acide.

Alte cazue ale apariției aftelor bucale pot fi reacția alergică la anumite bacterii de la nivelul cavității bucale, helicobacter pylori, bacteria care cauzează apariția ulcerului peptic, unele modificări hormonale pe durata ciclului menstrual, deficitul de vitamina B12, zinc, acid folic sau fier sau un nivel ridicat de stres.

Simptomele aftelor bucale

Aftele bucale au o culoare albă sau galbenă, sunt rotunde sau ovale și au marginea roșie. Aftele bucale pot da o senzație de furnicături, senzație de arsură sau durere sau usturime în timpul masticației sau vorbirii.

afte-bucapersoană care afte bucale

Afte bucale: Tratament rapid cu produse naturale

Pentru tratarea aftelor bucale există mai multe topice corticosteroidice și antimicrobiene, sub formă de uleiuri, geluri, paste sau creme.

Eficiența acestor tratamente poate fi depășite, de multe ori, de așa-numitele tratamente naturiste care pot fi mai rapide.

Unul dintre cele mai bune tratamente naturiste pentru aftele bucale este usturoiul. Acesta are proprietăți antiseptice și antibacteriene care, dacă intră în contact direct cu zona afectată, previn infecțiile.

Alicina, compusul activ din usturoi, reduce inflamațiile provocate de afte și îmbunătățește activitatea celulară, grăbind vindecarea.

Un alt remediu natural cu efect rapid este bicarbonatul de sodiu. Acesta conține substanțe antiseptice și antiinflamatoare care ajută la ameliorarea aftelor în scurt timp.

Aplicarea bicarbonatului reduce riscul de infecții în zona afectată și reglează pH-ul pielii, contribuind la regenerarea acesteia.

O eficiență sporită în tratarea aftelor bucale are și apa oxigenată. Aceasta are proprietăți dezinfectante și regeneratoare care o recomandă drept unul dintre cele mai bune tratamente naturiste pentru aftele bucale. Dacă o aplici direct, aceasta grăbește vindecarea țesuturilor afectate și previne înmulțirea bacteriilor.

Acidul lactic din iaurt ajută la reglarea pH-ului mucoasei bucale. Astfel, acesta reduce aciditatea și înmulțește bacteriile sănătoase. Prin aplicare directă, iaurtul îmbunătățește starea pielii afectate de afte și previne dezvoltarea infecțiilor.

afte-bucapersoană care afte bucale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`