Te-ai întrebat vreodată ce curiozități și informații există despre ploaie? Trebuie să știi că formarea ploii este un proces natural și fascinant care face parte din ciclul apei pe pământ. Totul începe cu evaporarea apei din oceane, râuri, lacuri și alte surse de apă de pe suprafața pământului.
Ploaia este o formă de precipitație atmosferică sub formă de picături de apă, provenite din condensarea vaporilor din atmosferă care cad pe suprafața pământului în formă lichidă. Apa circulă în natură și are mai multe stări de agregare diferite și anume lichidă, solidă și gazoasă.
Află diferite informații și curiozități despre ploaie
Picăturile de apă se formează cu ajutorul aerului cald, atunci când aerul cald se ridică spre cer și se răcește, iar vaporii de apă sunt tot timpul în aer. Aerul cald înmagazinează o anumită cantitate de apă, iar atunci când acumulează suficiente picături de apă se formează norii.
Când norii sunt suficient de mari și au foarte picături de apă, acestea se unesc și formează picături și mai mari care devin grele și cad din cauza forței gravitaționale și, ulterior, le vezi sub formă de ploaie.
E interesant de știut că dimensiunea celor mai mari picături de ploaie nu poate depăși 6-7 mm. Dacă este mai mare, va ajunge sub forma mai multor picături. Cea mai lungă ploaie a durat nu mai puțin de 247 de zile. A avut loc de pe data de 27 august 1993 și a durat până pe 30 aprilie 1994, mai exact în Hawaii, pe insula Kauai. De asemenea, a fost înregistrată și în Cartea Recordurilor Guinnes.
În unele regiuni ale deșertului Atacama nu a fost înregistrată ploaie în întreaga istorie, mai bine de 400 de ani. După ploaie, apare curcubeul de cele mai multe ori. Poate fi observat prin refracția razelor de soare care trec prin picăturile care cad. Ne protejăm de ploaie cu umbrele, dar acestea au fost, de fapt, inventate pentru a fi protejați de soare. Mirosul după ploaie are denumirea de petrichor sau geosmin.
De ce ies melcii după ce plouă
În special după ploile de primăvară se observă apariția melcilor. Melcii tereștri sunt activi în special noaptea, deoarece, umiditatea este ridicată, dar apar și ziua, imediat după ploaie, pentru a se hrăni. Melcii respiră prin osmoză, iar dacă corpurile lor sunt umede, aceștia pot absorbi oxigenul de care au nevoie pentru a trăi.
În restul timpului, melcii se refugiază sub pământ pentru a-și păstra umiditatea corpului în parametri normali pentru respirație. Când plouă, melcii ies la suprafața pământului deoarece, în caz contrar, ar putea muri înecați în adăposturile lor.
În materie de beneficii ale apei, trebuie să știi că bătrânii noștri foloseau apa de ploaie atât la spălatul rufelor, cât și a părului. Fiind o apă pură, fără duritate, necesită o cantitate foarte mică de detergent, fiindcă majoritatea substanțelor care intră în compoziția detergenților au rolul de a deduriza apa.
Ca urmare a utilizării apei de ploaie la spălat, reciclarea ei în stații de epurare biologică se face mult mai eficient. Apa de ploaie este cea mai bună apă pentru udarea plantelor din casă și pentru legumele din grădină. Bunicile noastre își spălau părul cu apă de ploaie și săpun de acasă, aspectul fiind mătăsos. Astfel că, de anumite informații despre ploaie trebuie ții cont și în ziua de azi.