Prima pagină » Informații utile » Află diferite informații și curiozități despre ploaie! Iată tot ce trebuie să știi!

Află diferite informații și curiozități despre ploaie! Iată tot ce trebuie să știi!

25 feb. 2025, 14:24,
Redacția BZI în Informații utile

Te-ai întrebat vreodată ce curiozități și informații există despre ploaie? Trebuie să știi că formarea ploii este un proces natural și fascinant care face parte din ciclul apei pe pământ. Totul începe cu evaporarea apei din oceane, râuri, lacuri și alte surse de apă de pe suprafața pământului.

Ploaia este o formă de precipitație atmosferică sub formă de picături de apă, provenite din condensarea vaporilor din atmosferă care cad pe suprafața pământului în formă lichidă. Apa circulă în natură și are mai multe stări de agregare diferite și anume lichidă, solidă și gazoasă.

Află diferite informații și curiozități despre ploaie

Picăturile de apă se formează cu ajutorul aerului cald, atunci când aerul cald se ridică spre cer și se răcește, iar vaporii de apă sunt tot timpul în aer. Aerul cald înmagazinează o anumită cantitate de apă, iar atunci când acumulează suficiente picături de apă se formează norii.

Când norii sunt suficient de mari și au foarte picături de apă, acestea se unesc și formează picături și mai mari care devin grele și cad din cauza forței gravitaționale și, ulterior, le vezi sub formă de ploaie.

E interesant de știut că dimensiunea celor mai mari picături de ploaie nu poate depăși 6-7 mm. Dacă este mai mare, va ajunge sub forma mai multor picături. Cea mai lungă ploaie a durat nu mai puțin de 247 de zile. A avut loc de pe data de 27 august 1993 și a durat până pe 30 aprilie 1994, mai exact în Hawaii, pe insula Kauai. De asemenea, a fost înregistrată și în Cartea Recordurilor Guinnes.

În unele regiuni ale deșertului Atacama nu a fost înregistrată ploaie în întreaga istorie, mai bine de 400 de ani. După ploaie, apare curcubeul de cele mai multe ori. Poate fi observat prin refracția razelor de soare care trec prin picăturile care cad. Ne protejăm de ploaie cu umbrele, dar acestea au fost, de fapt, inventate pentru a fi protejați de soare. Mirosul după ploaie are denumirea de petrichor sau geosmin.

De ce ies melcii după ce plouă

În special după ploile de primăvară se observă apariția melcilor. Melcii tereștri sunt activi în special noaptea, deoarece, umiditatea este ridicată, dar apar și ziua, imediat după ploaie, pentru a se hrăni. Melcii respiră prin osmoză, iar dacă corpurile lor sunt umede, aceștia pot absorbi oxigenul de care au nevoie pentru a trăi.

În restul timpului, melcii se refugiază sub pământ pentru a-și păstra umiditatea corpului în parametri normali pentru respirație. Când plouă, melcii ies la suprafața pământului deoarece, în caz contrar, ar putea muri înecați în adăposturile lor.

În materie de beneficii ale apei, trebuie să știi că bătrânii noștri foloseau apa de ploaie atât la spălatul rufelor, cât și a părului. Fiind o apă pură, fără duritate, necesită o cantitate foarte mică de detergent, fiindcă majoritatea substanțelor care intră în compoziția detergenților au rolul de a deduriza apa.

Ca urmare a utilizării apei de ploaie la spălat, reciclarea ei în stații de epurare biologică se face mult mai eficient. Apa de ploaie este cea mai bună apă pentru udarea plantelor din casă și pentru legumele din grădină. Bunicile noastre își spălau părul cu apă de ploaie și săpun de acasă, aspectul fiind mătăsos. Astfel că, de anumite informații despre ploaie trebuie ții cont și în ziua de azi.

Bugetul.ro
Cel mai analfabet județ din România. Un vlogger din țara noastră a întocmit un clasament al județelor unde gradul de analfabetism este foarte ridicat
redactia.ro
Cine este tânărul de la SPP care-l păzește pe Nicușor Dan. Poza lui a devenit virală. "Ce fain arată băiatul de la SPP! Dar ce băiat! Mândru și chipeș, ca bradul de înalt!”
Bugetul.ro
Panică la Raiffeisen Bank, BT, ING, CEC Bank sau BCR după decizia celei mai noi bănci românești. Suma tentantă oferită pentru orice tranzacție
a1.ro
Ce amenzi pot primi cei care și-au tăiat buletinele și pașapoartele după ce George Simion a pierdut alegerile prezidențiale
Playtech.ro
Fereastra spre curtea vecinului poate fi ilegală. Ce trebuie să știi înainte să o montezi: distanță minimă, condiții
observatornews.ro
Turist german, prins de poliţişti la Roma cu un artefact antic de 30 kg pe trotineta electrică. Explicaţia tânărului
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Furtunile lovesc fără milă. ANM anunță instabilitate atmosferică extremă
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
A erupt și spune tot ce știe despre George Simion. Dezvăluiri teribile despre banii publici și planul pe care îl avea cu Georgescu
Playtech.ro
Fereastra spre curtea vecinului poate fi ilegală. Ce trebuie să știi înainte să o montezi: distanță minimă, condiții
Dailybusiness.ro
Boloș: Decât să așteptăm minuni pentru PNRR, mai bine implementăm proiecte
RomaniaTV
Concedieri 2025. 100.000 de bugetari sunt angajaţi pe pile şi vor fi disponibilizaţi
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
BOMBĂ în showbiz! Despărțire în familia Danei Nălbaru și a lui Dragoș Bucur! Ea deja a plecat de acasă!
redactia.ro
George Simion a plecat din țară în ziua în care Nicușor Dan a fost validat președintele României. Simion a fost surprins într-un loc neobișnuit la discuții
ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`