Ingredientele pentru pastele carbonara au făcut din acest preparat să fie un fel de mâncare simbol în Roma, Italia. Unii cred că acest fel de mâncare a fost creat de mineri la începutul secolului al XX-lea, în timp ce alții cred că datează din epoca romană.
Originile acestui fel de mâncare sunt intens disputate, dar se crede că a apărut în Roma, în regiunile Lazio, în jurul anilor 1940. Carbonara este un exemplu perfect de mâncare simplă, dar plină de gust, care reunește ingrediente de bază precum paste, ouă, brânză, pecorino, guanciale și piper negru.
Care sunt ingredientele de care ai nevoie pentru pastele carbonara
Un aspect fascinant al pastelor carbonara este că, deși rețeta este extrem de simplă, tehnica de preparare este cheia pentru a obține un rezultat delicios. Crema bogată care rezultă din amestecul ouălor cu brânză pecorino se leagă perfect cu pastele calde, oferind o aromă deosebită.
Gustul pastelor carbonara este o combinație de sărărie și intensitate, cu note de umami și un ușor parfum de afumat datorat guanciale-ului. Fie că le savurezi la un prânz relaxat sau într-o cină festivă, pastele carbonara sunt cu siguranță o alegere gustoasă, care îți va încânta papilele gustative.
În forma sa autentică cea mai larg acceptată, carbonara este o rețetă extrem de simplă, cu un sos bogat din ouă și pecorino, spaghete și bucăți de guanciale, totul asezonat cu piper negru.
Cu toate acestea, o mulțime de bucătari reinterpretează această rețetă, fie că este vorba de adăugarea de smântână sau unt, de înlocuirea pecorino cu parmezan sau de utilizarea slăninii în loc de guaciale, modificarea variază de la țară la țară și de la casă la casă. Cele mai comune opțiuni pentru pastele carbonara sunt spaghetele tradiționale și rigatoni în formă de tub.
Ambele sunt delicioase și țin perfect sosul. Cantitățile sunt suficiente pentru două porții, prin urmare ai nevoie de 200-300 grame spaghete; 200 grame guanciale tăiate în cuburi mici; 1 ou întreg; 2 gălbenușuri de ou; 100 grame de brânză pecorino romano; piper negru măcinat proaspăt, după gust și 235 mililitri de apă de la paste pentru emulsie.
Mod de preparare
Se aduce la fierbere o oală mare cu apă sărată. Se adaugă pastele și se fierb până când sunt al dente. Între timp, se prăjește lent guanciale într-o tigaie mare, la foc mic, în grăsimea proprie.
Nu trebuie să adăugați ulei, unt sau aromatizatori. Asigurați-vă că grăsimea de la carnea de porc este complet topită, în caz contrat, sosul nu se va inchega corect. Într-un bol bateți oul și gălbenușurile până se combină, apoi se adaugă brânza rasă și piperul negru.
Când pastele sunt al dente, se scurg și se adaugă în tigaie cu guancialele rumenite. Se amestecă pastele și guanciale până când fiecare pastă este acoperită de grăsime. Se toarnă încet amestecul de ouă și brânză, amestecând continuu.
Începeți să turnați apă de gătit de la paste, amestecând constant. Adăugați apa încet, dar rețineți că este mai bine să adăugați mai mult lichid decât este necesar, pastele vor absorbi mai mult pe măsură ce se așează.
Lăsați pastele să stea timp de un minut, acoperite. La final, serviți pastele cu brânză rasă deasupra, dacă doriți. Cu aceste ingrediente pentru paste carbonara, preparatul nu are cum să nu iasă unul delicios.