AFIR depășește ținta de absorbție a fondurilor europene pentru agricultură și dezvoltare rurală, în 2024, potrivit datelor furnizate de instituție. La nivelul județului Iași s-au plătit 6 milioane de euro, iar pentru beneficiarii din regiunea Moldovei, 49 de milioane de euro
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a realizat plăți către procesatori, fermieri, antreprenori și autorități publice locale, în valoare totală de 505,7 milioane de euro, depășind ținta de absorbție stabilită pentru anul financiar european 2024. Datele sunt centralizate la nivel național. La nivel local, ieșenii au primit 6 milioane de euro, iar pentru regiunea Moldovei, 49 de milioane de euro.
„Noi suntem pe locul 4 la nivel național, ca nivel al plăților pentru beneficiarii Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, care cuprinde cele 6 județe din Moldova. Plățile autorizate de AFIR reprezintă contribuția Uniunii Europene și provin din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR)”, susține Ficu Anghel, director general adjunct al AFIR.
Ieșenii investesc fonduri europene în dezvoltarea afacerilor din mediul rural
Sumele acordate de AFIR sunt cuprinse între 50.000 și 1 milion de euro, în funcție de proiect. Astfel, tinerii fermieri pot obține sume mai mici pentru a demara investițiile în agricultură, respectiv 50.000 de euro. Numărul beneficiarilor care se încadrează la categoria „tineri fermieri” este în creștere. Antreprenorii care au accesat fonduri europene în cadrul mai multor măsuri pot primi și câteva milioane de euro într-o singură tranșă, în funcție de proiectul derulat. Fermierii din Iași vor folosi banii pentru a înființa ferme legumiere sau zootehnice. De asemenea, vor deschide fabrici de procesare a legumelor sau de producție ori vor achiziționa utilaje agricole care să îi ajute să își desfășoare activitățile din fermă. Tot mai mulți fermieri din Iași au accesat fonduri europene pentru modernizarea parcului auto și astfel au cumpărat utilaje agricole noi.
AFIR depășește ținta de absorbție a fondurilor europene pentru agricultură, pentru 2024
Reamintim că valoarea totală a plăților efectuate de AFIR prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2020 este de 11,46 miliarde de euro, până la acest moment, la care se adaugă valoarea de 229,5 milioane de euro, plăți aferente intervențiilor din Planul Strategic 2023 – 2027 (PS 2027). Plățile realizate au fost transferate în conturile beneficiarilor proiectelor de investiții în agricultură și pentru dezvoltarea satului românesc, cât și pentru beneficiarii plăților directe și compensatorii pentru măsurile de mediu și climă. Grupurile de producători din Iași pot solicita fonduri europene de la AFIR. Astfel, ieșenii care se asociază pot accesa fonduri europene nerambursabile 100%. Finanțarea acordată prin intermediul acestei intervenții este limitată la 100.000 de euro/an, fără să depășească 10% din valoarea producției comercializate în primii 5 ani de la recunoaștere.
Sprijinul se acordă sub formă de sumă forfetară, degresiv, plătită în tranșe anuale, pentru o perioadă care nu poate depăși 5 ani de la data la care grupul de producători a fost recunoscut, acordat în baza unui plan de afaceri. Cheltuielile eligibile sunt cele rezultate din înființarea și funcționarea grupurilor de producători din sectorul agricol și pomicol, prevăzute în planul de afaceri, necesare pentru atingerea obiectivelor propuse. AFIR depășește ținta de absorbție a fondurilor europene pentru agricultură și dezvoltare rurală, în 2024.