Fermierii din Iași au primit de la AFIR fonduri europene în valoare de peste 4 milioane de euro. În acest an au fost virați în conturile beneficiarilor banii necesari înființării unor ferme de familie, respectiv sere cu legume, ferme zootehnice sau pentru schimbarea utilajelor agricole vechi cu unele noi
Beneficiarii din Iași ai fondurilor europene au primit în conturi, în anul 2021, peste 4 milioane de euro. Fermierii din Iași au solicitat banii europeni în cadrul submăsurilor 6.1 – „Instalarea tinerilor fermieri” – , 6.3 – „Modernizarea fermelor mici” -, submăsura 4.3 – „Modernizarea exploatațiilor agricole și în cadrul măsurilor gestionate de grupurile de acțiune locală (GAL)”. Cea mai mare pondere a beneficiarilor fondurilor europene achitate în acest an o reprezintă ieșenii cu ferme mici, de familie, iar cele mai mari sume au fost accesate de fermierii care au avut nevoie de utilaje noi pentru lucrările agricole.
Sumele acordate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) în acest an sunt cuprinse între 15.000 și 400.000 de euro. Astfel, ieșenii care au vrut să investească fonduri europene în sere cu legume, ferme zootehnice sau ferme apicole și au depus proiectele eligibile în perioada 2019-2020, au accesat în acest an în jur de 500.000 de euro, fonduri nerambursabile. Alți 300.000 de euro au fost plătiți fermierilor din mediul rural care au solicitat banii europeni în cadrul GAL-urilor pentru a investi tot în domeniul zootehnic sau vegetal. În Iași sunt 12 grupuri de acțiune locală prin intermediul cărora ieșenii au atras 13 milioane de euro, fonduri accesate în Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020.
Fermierii din Iași au accesat fonduri europene pentru utilajele agricole performante
Alți bani acordați fermierilor din Iași în acest an sunt cei destinați utilajelor agricole. Tot mai mulți agricultori vor să-și schimbe utilajele vechi cu unele noi, moderne, și depun proiecte în cadrul submăsurii 4.3. Ieșenii au obținut 1,2 milioane de euro pentru utilajele performante în anul 2021, iar în anul 2020 plățile făcute către această categorie de beneficiari au fost de 3,3 milioane de euro. De asemenea, tinerii fermieri din Iași au obținut fonduri nerambursabile în valoare de 300.000 de euro pe care le vor investi mai ales în legumicultură. În perioada 2014-2020, interesul ieșenilor pentru instalarea ca tineri fermieri și obținerea de fonduri europene în valoare de 40.000 de euro, fiecare, a fost mare. Astfel, planurile de afaceri depuse de ieșeni care au fost eligibile, au fost finanțate de AFIR, fiind înregistrate aproximativ 200 de proiecte care sunt în diverse stadii de implementare.
Tinerii din Iași mai pot accesa fonduri nerambursabile până la data de 5 iulie 2021
Ieșenii care vor să mai acceseze fonduri europene pentru instalarea ca tineri fermieri o mai pot face până la începutul lunii iulie 2021. Tinerii din diaspora care au muncit în străinătate și vor să înființeze afaceri în mediul rural pot accesa între 40.000 și 50.000 de euro, fonduri nerambursabile. Pragul de calitate pentru perioada mai-iulie este de 25 de puncte. Finanțarea se acordă tinerilor fermieri sub formă de sumă forfetară în două tranșe: 75 la sută din cuantumul sprijinului la semnarea contractului de finanțare și 25 la sută din cuantumul sprijinului în funcție de implementarea corectă a planului de afaceri, fără a depăși trei ani (cinci ani pentru exploatațiile pomicole) de la semnarea contractului de finanțare. Până în prezent au fost depuse 10 cereri de finanțare din partea ieșenilor care s-au întors în țară și au nevoie de fonduri europene pentru a înființa afaceri în mediul rural.